Élő Sport

Vb-elődöntős a magyar férfi vízilabda-válogatott

Volt miért visszavágni: a magyar és az ausztrál csapat június 21-én Belgrádban, a világliga szuperdöntőjének negyeddöntőjében találkozott legutóbb egymással: az ausztrálok akkor ötméteresekkel diadalmaskodtak úgy, hogy a nagyszünetben még négygólos hátrányban voltak. Märcz Tamás arra a tornára nem vitte magával legjobbjait, abból a csapatból végül csak Bátori Bence került be a kvangdzsui keretbe.

Két kihagyott magyar emberelőnnyel indult a találkozó, a vezetést pedig az ausztrálok szerezték meg. Hárai Balázs ötméterest harcolt ki, amit Vámos Márton kíméletlenül kihasznált. Nem sokkal később a másik balkezes bombázó, Zalánki Gergő talált be elhajlásból. A rivális egy szép figura végén, Nathan Power húzásával egyenlített, egy perc múlva pedig a második találatával visszavette a vezetést. Nem sokkal a negyed vége előtt jött az egyenlítés: Manhercz Krisztián létszámfölényben választott rendkívül pimasz megoldást: szinte nulla szögből lőtt a hálóba a passzra számító kapus mellett.

A második negyed elején Jansik Szilárd pattintott a hálóba kiszorított helyzetből, de szinte azonnal jött a válasz a túloldalon. Vámos kissé elkapkodott emberelőnyös megoldását követően szerencsés góllal kerültek előnybe az ausztrálok: Nagy Viktor szépen belekapott a lövésbe, a labda viszont fölötte a hálóba csorgott. A másik oldalon Zalánkit ziccerben szabálytalanul akadályozták, de a játékvezetők sípja néma maradt, nemúgy az ellentámadásban, amely során fórba kerültek az ausztrálok, szövetségi kapitányuk pedig időt kért: a figura végén Aiden Roach pöccintése is a szerencsésebb kategóriába tartozott, kettővel ellépett a rivális. Märcz Tamás beküldte a vízbe Varga Dénest.

A magyarok érezhetően megtorpantak, és még örülhettek annak, hogy nem lett nagyobb a különbség. Kevesebb, mint egy perccel a nagyszünet előtt Vámos Márton lövésével zárkózott fel egy gólra a csapat.

Mindössze tizenkét másodperc telt el a harmadik negyedből, amikor Zalánki lőtte ki a hosszút, Ausztrália viszont újra előnybe került az évekig Magyarországon légióskodó Joseph Kayes közeli húzásával. Az ellentámadásból aztán jött Varga, és megmutatta, hogy gyakorlatilag törött ujjal is a világ egyik legjobbja: távolról lőtt csodálatos csuklómozdulattal kapufás gólt, majd az ő irányításával levezényelt fórból Sedlmayer Tamás talált be, ezzel a magyarokhoz került a vezetés. A kapuban Nagy is elkapta a fonalat, több jó védést mutatott be az utolsó szünetig.

A zárófelvonást Zalánki harmadik klasszis gólja vezette fel (9-7), az ausztrálok kettős emberelőnyből válaszoltak. A következő percekben a bírók hagyták azonos létszámban küzdeni a csapatokat, így nagy helyzet nem alakult ki. Bő két és fél perccel a vége előtt érkezett a várható ausztrál fór, de Nagy kezeiben halt el a gyenge próbálkozás. Azonban jött az újabb ausztrál előny, Kayes pedig közvetlen közelről nem hibázott. A másik oldalon Hárai is kiharcolta a fórt, de Pohl Zoltán lövését hárította az ausztrál kapus.

Még hátra volt 19 másodperc, és Kayes ugyan ziccerbe került, de nem tudott elég erőt vinni a lövésébe. Hét másodperce maradt a magyaroknak, ez éppen elég volt ahhoz, hogy időkérés után Varga Vámost játssza meg, ő pedig távolról a hálóba bombázzon.

Märcz Tamás csapata ezzel egyetlen lépésre van az olimpiai kvótától, ugyanis a Koreai Köztársaságban a férfiaknál két indulási jogot osztanak ki: mivel az olimpiai bajnok Szerbia a negyeddöntőben kikapott a spanyoloktól, ezért a két döntős vehet részt biztosan a jövő évi olimpián.

Legutóbb 2013-ban Barcelonában fordult elő, hogy a férfi és a női válogatott is négy közé jutott a világbajnokságon, előbbi onnan arany-, utóbbi bronzéremmel tért haza.

A magyarok a csütörtöki elődöntőben az olasz-görög párharc győztesével játszanak.

Eredmény, vízilabda, férfiak, negyeddöntő:

Magyarország-Ausztrália 10-9 (3-3, 2-3, 3-1, 2-2)
gólszerzők: Zalánki, Vámos 3-3, Manhercz, Jansik Sz., Varga Dé., Sedlmayer 1-1, illetve Power, Edwards, Roach, Kayes 2-2, Ford 1

Magyarország: Nagy V. – Vámos, Bátori, Sedlmayer, Jansik Sz., Manhercz, Hárai, cserék: Angyal, Pohl, Mezei, Zalánki, Varga Dé., Vogel (kapus)

Kiemelt fotó: MTI/Kovács Tamás

Drámai meccsen jutott vb-elődöntőbe a magyar férfi vízilabda-válogatott

Szörnyen nehéz meccsen jutott elődöntőbe a magyar férfi vízilabda-válogatott. Az egész meccsen fej-fej mellett haladt a két csapat, sőt az ausztrálok többször is vezettek, uralták a medencét. A negyedik negyedben sokáig úgy tűnt, hogy az ausztrálok behúzhatják a meccset.

Az utolsó percben támadhatott a magyar csapat a győzelemért, de nem járt sikerrel. Az ausztrálok a másik oldalon közel kerültek egy ötmétereshez, de a bírók végül nem fújtak.

Märcz Tamás viszont a megmaradt öt másodperc előtt időt kért, majd Vámos hihetetlen nagy gólt vágott, és nyerte meg a meccset a magyar válogatottnak.

Az elődöntőben Olaszország vagy Görögország következik.

Magyarország-Ausztrália 9-8

Kettős emberelőnyt használnak ki az ausztrálok, a másik oldalon viszont Zalánkynak és Manhercznek sem jön össze most semmi, így nem sikerül leszakítani Ausztráliát. A negyed fele van még hátra.

Magyarország-Ausztrália 9-7

Emberelőnybe kerül a magyar csapat, a lehetőséget pedig Zalánky használja ki, végre kettő góllal vezet a magyar válogatott.

Magyarország-Ausztrália 8-7

A harmadik negyed végéig több gól nem esett, és ha lassan is, de biztosan őrölnek a malmok, a magyar válogatott már vezet. Azért az biztos, hogy hosszú zárónegyed következik.

Magyarország-Ausztrália 8-7

Sedlemayer előbb gólt lő, majd kipontozódik. A másik oldalon most nem jönnek a lövések, így két perccel a negyed vége előtt a magyar csapat van jobb helyzetben.

Magyarország-Ausztrália 7-7

Relatíve hosszú gólcsend után nem a magyarok mozdulnak el, hanem az ausztrálok. Nagyon küzdős, nagyon kemény meccs. Aztán a negyedik perc végén Varga Dénes csak megmutatja, hogy törött ujjal is klasszis, 7-7.

Magyarország-Ausztrália 6-6

12 másodperccel a negyed kezdete után Zalánky egyenlít ki, újra nulláról kezdődik a meccs.

Magyarország-Ausztrália 5-6

A negyed utolsó percében Vámos Márton lő egy nagyon fontos gólt emberelőnyben, amivel akár vissza is jöhet a meccsbe a magyar válogatott. Több viszont már nem fért bele, így egygólos hátrányban megy pihenőre a csapat.

Varga Dénes a medencében

Akkora a baj, hogy az ujjtöréssel bajlódó csapatkapitány levette a kötést, és beugrott a medencébe. Passzolni tud, lőni még nem próbált. Meglátjuk.

Magyarország-Ausztrália 4-5

Sorozatban két, sőt három támadásunk is megy a levesbe, miközben a másik oldalon zsinórban két gól jön. Eddig ez vékony.

Magyarország-Ausztrália 4-3

Az első támadások ugyanúgy elhalnak, mint az első negyedben, ám utána Jansik góljával már a magyar csapat vezet. Celebspotting: Verrasztó Evelyn az arénában!

Magyarország-Ausztrália 3-3

Manhercz gyönyörű góljával sikerül kihozni döntetlenre az első negyedet. Ahogy erre a gólra, úgy erre a játékrészre sem számított talán senki.

Magyarország-Ausztrália 2-3

Majd’ minden támadás kiállítással ér véget, Ausztrália ki is használ zsinórban kettő emberelőnyt. Ennél több kell Märcz Tamás csapatától.

Magyarország-Ausztrália 2-1

A büntetőn kívül viszont nem jön össze semmi, de szerencsére az ausztrál válogatott is sokat hibázik. Eddig nem túl szép meccs. Mire ezt leírjuk, Zalánky azért csak bevágta a második magyar gólt.

Magyarország-Ausztrália 1-1

Igen rosszul kezd a magyar csapat, sorra maradnak ki a helyzetek, vagy nem is sikerül a kapu közelébe kerülni. Ám a negyedik percben végre sikerül valami, büntetőt kap a magyar csapat, amit Vámos Márton értékesít.

Magyarország-Ausztrália 0-1

Az ausztrálokra azonnal kontrát fújnak, a magyarok első lövése pedig középre tartott, esély sem volt a gólra. A második támadások ugyancsak gól nélkül végződnek, pedig már volt két magyar emberelőny – ezt amúgy az ausztrálok kihasználják, és harmadjára nem hibáznak, George Ford a gólszerző.

Sapkák

A magyar csapat fehérben, az ausztrálok a szokásos kék-zöld-sárgában indulnak a labdáért.

Olvasói sztorik