Sport

A sírból jött vissza a magyar válogatott, győztes rajt a női kosár Eb-n

Győzelemmel kezdte a szerb-lett közös rendezésű Európa-bajnokságot a magyar női kosárlabda-válogatott, amely Szlovéniát verte 88-84-re a C csoport első fordulójában.

A papíron leggyengébb ellenféllel, a negyedik kalapból kisorsolt Szlovénia ellen kezdett a magyar válogatott a szerbiai Nisben. Az már az első percek alapján kiderült, hogy nem a védekezések játsszák majd a főszerepet, majdnem minden támadás végén esett kosár, így az első negyed után 25-22-re vezetett Szlovénia. A második negyed első felében már 11 pont is volt a szlovén előny, innen sikerült mínusz háromra visszakapaszkodnia Székely Norbert csapatának.

Egy szép kosár Yvonne Turnertől az első játékrészből:

A magyar csapat leginkább a festékből, vagy annak környékéről volt eredményes, miközben a triplák csak nagyon ritkán estek be. Közben a szlovénok időnként tetszetősen járatták a labdát és több fegyverük is volt támadásban, így a harmadik negyed derekén, Teja Oblak triplája után már 14 pont volt a csapatok közt.

A szlovén labdajáratásra egy példa:

69-59-es szlovén vezetésről indult a záró negyed, aminek az elején Zele Dorina vezetésével visszakapaszkodtunk mínusz négyre. Tina Jakovina hármasával, majd Sante Evans duplájával került ki a gödörből Szlovénia, de a magyar válogatott nem hagyta lerázni magát, Yvonne Turner két triplájával pedig a vezetést is sikerült átvenni az utolsó másfél percbe lépve (85-83 ide). A szlovén időkérés után Határ Bernadett volt főszerepben, előbb védő oldalon, majd a támadó palánk alatt szerzett fontos lepattanót. Végül 88-84-re nyertünk.

Turner nagyon rákapcsolt a végén:

Turner 23, Határ 21, Studer Ágnes 17 pontot dobott magyar részről.

Pénteken az olaszokkal, vasárnap törökökkel játszunk. A csoport első helyezettje automatikusan a negyeddöntőbe jut, a második és a harmadik pedig majd játszhat a nyolc közé kerülésért a D csoportból érkező ellenfelével.

Eredmény – női kosárlabda Eb, C csoport, 1. forduló

Magyarország – Szlovénia 88-84 (23-25, 14-14, 23-30, 29-15)

Pontszerzők: Turner 23, Határ 21, Studer 17, Zele 8, Dubei 7, Horti 4, Varga 4, Lelik 2, Raksányi 2, illetve Oblak 21, Evans 18, Lisec 13, Prezelj 13, Baric 7, Friskovec 7, Jakovona 5

A nyitóképen Yvonne Turner. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik