Sport

A Hősök teréről rajtol és a Balatont is érinti majd a 2020-as Giro

Jövőre már nem csak a Tour de Hongrie-ra készülhet itthon az, aki rajong a kerékpársportért, ugyanis ahogyan azt már korábban bejelentették: Magyarországról rajtol majd 2020-ban az olasz körverseny, a Giro d’Italia. Három szakasz lesz nálunk, ami a hírek szerint 7,7 milliárd forintunkba fog kerülni. Eddig csak találgatni lehetett, mi lesz az útvonal, de csütörtökön bemutatták, merre tekernek majd az elitbringások.

Az első szakaszt, az időfutamot Budapesten rendezik majd 2020. május 9-én, a Hősök terén lesz a rajt és a Várban a befutó, összesen 9,5 kilométert tesz majd meg a mezőny:

A második etap Budapestről indul Sárvár irányába és Győrben ér véget, 193 kilométer lesz majd az aznapi adag:

A harmadik pedig kifejezetten jól mutat majd a közvetítésben, ugyanis Székesfehérvárról indulva, Veszprémen át a Balaton-partot is érintve jut el a Giro-mezőny Nagykanizsára:

Térképen így néz ki az útvonal:

Szilasi László, a 2020-as magyar Giro-projekt szakmai vezetője az MTI-nek elmondta, a nagykanizsai befutó utáni lesz az olasz körverseny történetének legnehezebb transzfere, ugyanis először fordul elő, hogy külföldi helyszín után másnap Olaszországban megy tovább a verseny. Ezúttal Szicíliában folytatódik majd a Giro, a sármelléki reptérről hétfőn este két charterjárat és egy cargo-repülőgép szállítja a mezőnyt a szigetre, míg a csapatok a versenyzéshez nélkülözhetetlen egy-egy buszt, kamiont és autókat már eleve oda küldik, hiszen ennyi idő alatt Magyarországról nem lehetne ennyi járművet átszállítani.

Magyarországot korábban még egyik nagy háromhetes verseny sem érintette: a Giro, a Tour de France és a Vuelta Espana ez a három. Az olaszországi versenyt 1909 óta rendezik meg, a jövő évi a 103. lesz a sorban, eddig 13 alkalommal rajtolt a viadal Olaszországon kívül, legutóbb tavaly, Izraelben.

Idén az ecuadori Richard Carapaz nyert.

Nyitókép: Fabio Averna/NurPhoto via Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik