Sport

A MOB szokatlanul kemény kritikát fogalmazott meg

A magyar olimpiai mozgalom vezető szerve őszinte helyzetelemzésével tükröt tart politikának, sportszakmának egyaránt.

A Magyar Olimpiai Bizottság pénteki közgyűlésén a szokásos pénzügyi tervek, stb. mellett elfogadta a szervezet 2018-2028 közötti stratégiai tervét is.

A jó stratégiai terv lerakásához elengedhetetlen a jelenlegi helyzet mélyreható elemzése, ami szintén nem hiányzika  dolgozatból. Sőt, elég kemény megállapítások kaptak helyt benne. Idézzük a legfontosabbakat:

Finanszírozási anomáliák:

  • Míg a sport állami finanszírozása 2013-tól kezdve a 6 TAO sportágban, és a 16 kiemelt sportágban minden korábbi mértéket felülmúló, ennek következménye az olimpiai eredményesség szempontjából egyelőre nem látható. A magyar sport felnőtt nyári olimpiai mutatói 1992 óta egyértelműen lejtmenetben vannak, amely trend egyelőre nem tűnik megállni.
  • A finanszírozást illetően panaszra nem lehet ok.
  • A magyar élsportba áramló jelentős mennyiségű pénz ésszerű, a cél szerint meghatározott elköltésének ellenőrzése sportszakmai szempontból megoldatlan. Hiába a rigorózus pénzügyi számonkérés az állam részéről, ha a felhasználás hatékonyságát senki sem vizsgálja, a szövetségek által önmaguk elé kitűzött célok
    elérésének, túlteljesítésének, alulteljesítésének tulajdonképpeni következményei nincsenek.
  • Nem lehet szó nélkül elmenni a hazai szervezésű nemzetközi sportesemények rendezési vonatkozásai mellett. A jelentős állami forrásból megvalósuló, átláthatatlanul és túlköltekező módon lebonyolított események igen kedvezőtlen színben tüntetik fel a sportot. Ez minden sportban tevékenykedő szervezetnek és személynek árt.”

Szakmai gondok:

  • Túl azon, hogy az elért eredmények névértéken is csökkentek, megfigyelhető egy szűkülés a sportági
    szórásban is. Ezt összevetve azzal, hogy az új olimpiai sportágak jellemzően nem azok közül kerülnek ki,
    amelyeknek Magyarországon hagyománya, bázisa van, a korábbi magyar sikersportágak közül pedig több
    (öttusa, birkózás…) az olimpiai programon maradásért küzd, igen komoly kihívásként jellemezhető, ha az
    eredmények fenntartásáról kell beszélni.
  • A kiemelt sportágfejlesztés 2013-as beindulásakor a programban résztvevő 16 sportági szakszövetség által 2020-ra tett vállalások nem elérhetőek sem az eredményeket, sem a versenyzők számát illetően. A források felhasználásának sportszakmai szempontból való ellenőrzése nem megoldott. 2017 januárjától a Magyar Olimpiai Bizottság hatása a versenysportba áramló állami pénzek elosztását illetően minimálisra csökkent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik