Sport

A MOB szokatlanul kemény kritikát fogalmazott meg

A magyar olimpiai mozgalom vezető szerve őszinte helyzetelemzésével tükröt tart politikának, sportszakmának egyaránt.
Korábban a témában:

A Magyar Olimpiai Bizottság pénteki közgyűlésén a szokásos pénzügyi tervek, stb. mellett elfogadta a szervezet 2018-2028 közötti stratégiai tervét is.

A jó stratégiai terv lerakásához elengedhetetlen a jelenlegi helyzet mélyreható elemzése, ami szintén nem hiányzika  dolgozatból. Sőt, elég kemény megállapítások kaptak helyt benne. Idézzük a legfontosabbakat:

Finanszírozási anomáliák:

 • Míg a sport állami finanszírozása 2013-tól kezdve a 6 TAO sportágban, és a 16 kiemelt sportágban minden korábbi mértéket felülmúló, ennek következménye az olimpiai eredményesség szempontjából egyelőre nem látható. A magyar sport felnőtt nyári olimpiai mutatói 1992 óta egyértelműen lejtmenetben vannak, amely trend egyelőre nem tűnik megállni.
 • A finanszírozást illetően panaszra nem lehet ok.
 • A magyar élsportba áramló jelentős mennyiségű pénz ésszerű, a cél szerint meghatározott elköltésének ellenőrzése sportszakmai szempontból megoldatlan. Hiába a rigorózus pénzügyi számonkérés az állam részéről, ha a felhasználás hatékonyságát senki sem vizsgálja, a szövetségek által önmaguk elé kitűzött célok
  elérésének, túlteljesítésének, alulteljesítésének tulajdonképpeni következményei nincsenek.
 • Nem lehet szó nélkül elmenni a hazai szervezésű nemzetközi sportesemények rendezési vonatkozásai mellett. A jelentős állami forrásból megvalósuló, átláthatatlanul és túlköltekező módon lebonyolított események igen kedvezőtlen színben tüntetik fel a sportot. Ez minden sportban tevékenykedő szervezetnek és személynek árt.”

Szakmai gondok:

 • Túl azon, hogy az elért eredmények névértéken is csökkentek, megfigyelhető egy szűkülés a sportági
  szórásban is. Ezt összevetve azzal, hogy az új olimpiai sportágak jellemzően nem azok közül kerülnek ki,
  amelyeknek Magyarországon hagyománya, bázisa van, a korábbi magyar sikersportágak közül pedig több
  (öttusa, birkózás…) az olimpiai programon maradásért küzd, igen komoly kihívásként jellemezhető, ha az
  eredmények fenntartásáról kell beszélni.
 • A kiemelt sportágfejlesztés 2013-as beindulásakor a programban résztvevő 16 sportági szakszövetség által 2020-ra tett vállalások nem elérhetőek sem az eredményeket, sem a versenyzők számát illetően. A források felhasználásának sportszakmai szempontból való ellenőrzése nem megoldott. 2017 januárjától a Magyar Olimpiai Bizottság hatása a versenysportba áramló állami pénzek elosztását illetően minimálisra csökkent.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.