Sport

Kazi Tamás: Tegnap még a sportéletem „végrendeletét” írtam, de ma már pozitívan látom a jövőt

A középtávfutó olimpikon, Kazi Tamás a 800 és 1000 méteres síkfutás magyar csúcstartója. A márciusi Glasgow-ban rendezett fedettpályás Európa-bajnokságon is résztvevő atléta minden erejével a jövő évi olimpiára készült. A Ferencváros és a szövetség mindenben támogatta, külföldön készült az idei világbajnokságra és a jövő évi tokiói ötkarikás játékokra. Arra viszont senki sem számított, hogy egy, a világeseményekhez képest jelentéktelennek tűnő verseny húzza keresztül a számításait. A hétvégi csapatbajnoki futamon elgáncsolták és három helyen eltörhet a kulcscsontja. Interjú.

Hogyan emlékszik vissza a vasárnapi balesetre?

Taktikai verseny zajlott. A verseny második körében, úgy öt-hatszáz méter között kihúzódtam a kettes pályára, hogy hosszú hajrát indíthassak, majd a semmiből a földön találtam magam. Valószínűleg fejjel fogtam talajt és a pályaszéli szegélykőre estem. Először nem is értettem, mi van, az adrenalin miatt nem éreztem különösebb fájdalmat és próbáltam kinyújtani a kezemet. A többiek rögtön mondták, hogy eltörött a kulcscsontom, de nem akartam elhinni.

Elgáncsolták a Fradi válogatottját, három helyen eltört a kulcscsontja
Már a műtéten is átesett, könnyen lehet, hogy a szabadtéri szezontól is búcsút inthet.

Rosszul hangzik. Sima versenybaleset?

Világbajnokságon, hosszútávfutásban, ahol 12-15 futó tolong egy-egy futam alkalmával benne van a pakliban, hogy a pozíciókeresésben összeakad egy-egy láb, amiből esés lesz. Láttunk már ilyet. Itt viszont messze nem voltunk ennyien, ezért is nem értem az egészet. Győrben nem zajlott tömegjelenet, alig páran futottunk, a hátulról jövőnek mindig észlelnie kell, hol mozog az előtte futó. Egy biztos, én még soha nem gáncsoltam el senkit.

Az esés után milyen gondolatok kavarogtak a fejében?

Már 34 éves vagyok. Nem nézek messzire, jövő nyárig terveztem a folytatást és szó szerint mindent az olimpiának rendeltem alá. A kórházban, amikor kezdett kimenni belőlem az adrenalin, már iszonyatos fájdalmam volt, fejben már

a sportéletem végrendeletét írtam, láttam magam előtt, hogy elúszik az egész évem, sőt az olimpiai szereplésem is.

Aztán megműtöttek. Másnap a feleségem, a családom bejött hozzám, lelket öntöttek belém. Ma már szebbnek látom a jövőt.

Mit mondtak az orvosok?

Nem sok jóval biztattak. A traumatológus azt mondta, négy hétig felkötve kell tartanom a kezemet, aztán nyolc hét után kezdhetek el újra futni. Ez az általános protokoll, de egy élsportoló nem így működik. Ezért már most, ha tehetem nem fekszem, hanem sétálok, hogy ne épüljön le teljesen az izom a lábamban.

Forrás: Kazi Tamás

Közösségi oldalán azt írta, a hétvégi verseny után egyből Svájcba indult volna.

Tavaly nyáron igazoltam Debrecenből a Fradiba. Klubom mindent, tényleg mindent megtett annak érdekében, hogy az idei évem, jól sikerüljön, olimpiai kvalifikációs szintet futhassak, a világbajnokságon jól szerepeljek. Ennek érdekében a csapatbajnokság előtt is magaslati edzőtáborban készülhettem, ahol a szintén 800-as futó, fedettpályás világ- és Európa-bajnok Adam Kszczottal együtt készültünk. Az edzőtáborból csak azért jöttem haza, hogy a csapatbajnokságon részt vegyek, már összepakolt bőröndökkel érkeztem Győrbe is, hogy utána egyből mehessek további a svájci edzőtáborba.

Mikor térhet vissza?

Öröm az ürömben, hogy a világbajnokság Katarban lesz, ezért a szokásosnál később, csak szeptember végén kezdődik. Abban bízom, hogy talán arra már megfelelően állapotban leszek és fel tudok készülni. Ami biztos, klubom már jelezte, mellettem áll és mindenben segíteni fognak, hogy a lehető leggyorsabban visszatérhessek a pályára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik