Sport

Baji Balázs: Szerencsére nem kell elgondolkodnom azon, hogy visszavonulok

A világbajnoki bronzérmes gátfutót, Baji Balázst nemrég az egyik edzésén szerencsétlen baleset érte. Térdsérülése miatt az idei fedett pályás versenyzésről le kellett mondania, ám ő mégsincs elkeseredve.

Baji Balázs súlyosan megsérült, hónapokat kell kihagynia
A klasszis magyar atlétát egy edzésen érte baj.

Azt mondja, nem tört meg, még erősebbé vált, és mindent megtesz annak érdekében, hogy mihamarabb újra visszatérhessen a pályára. A 29 éves sportoló a felépülését felügyelő Scitec Institute Sport- és Táplálkozástudományi Intézetnek adott elmondta, a cél még mindig a 2020-as olimpia.

Hogyan történt a baleset?
Néhány hete az egyik edzésen gátfutás közben elestem, méghozzá elég szerencsétlen módon, így sérült meg a térdem. Az elmúlt közel tíz évemet alapvetően úgy töltöttem a felnőtt élmezőnyben és a világversenyeken, hogy semmit nem kellett kihagynom és nem volt olyan sérülésem, ami bármiben is akadályozott volna. Ez a mostani eset is inkább egy rossz mozdulat, egy botlás, ami a balszerencsének köszönhető.

Milyen kezeléseket kaptál eddig?
A baleset után rögtön megműtöttek, ezt követően pedig több napon keresztül lábadoztam, most a sportkórházban vagyok a rehabilitációs osztályon. Gyógytornászok foglalkoznak velem és olyan intenzív kezeléseket kapok, amik segítik a mihamarabbi felépülésemet. Pár hét múlva esedékes egy újabb műtét, és folytatjuk tovább a rehabilitációmat is.

Aktív sportolóként miként érintett, hogy nem edzhetsz a megszokott módon, nap, mint nap, hanem igenis pihenni kell?
Nem tagadom, adódtak olyan pillanatok, amikor tehetetlennek éreztem magam és nehéz volt feldolgozni és elfogadni, hogy ez a helyzet. De ilyenkor nincs választása az embernek! Átállítottam az agyamat arra, hogy most az első számú és legfontosabb szempont az, hogy meggyógyuljak, és teljes mértékben visszatérjek majd a régi valómba, hiszen még jó pár évem van aktív sportolóként. Szerencsére nem kell elgondolkodnom azon, hogy visszavonulok, ez meg sem fordult a fejemben. Ebből a sérülésből még erősebben, motiváltabban és elszántabban kell visszatérni, és azokat az energiákat, amik most felhalmozódnak bennem, utána jól kiengedni a tréningeken és versenyeken.

Mikorra tervezed a visszatérést?
Ezt még nem tudom pontosan megmondani, minden menet közben derül majd ki. Egy biztos, nem szeretném túlfeszíteni a tempót és felesleges kockázatokat sem akarok bevállalni. A célom a teljes felépülés, és az, hogy a 2020-as Tokiói Olimpiára tökéletes állapotba kerüljek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik