Sport

Hoppá: klasszis úszót igazolt Magyarország

Labdarúgásban, kosár-, és kézilabdában, jégkorongban már hozzászokhattunk, hogy külhonból, magyar állampolgárság felvétele után erősít egy-egy válogatottunk. Persze, labdajáték téren egyikben sem tartozunk a világ élvonalába – már sajnos kézilabdában sem.

A magyar úszásnak ellenben magasan áll a csillaga jelen állás szerint is, még az amerikaiak is komoly riválisként, úszónemzetként tekintenek ránk.

Nos, ezért is érdekes, hogy az nso.hu szerb sajtóinformációra hivatkozva azt írja, a szerb állampolgár Szabó Szebasztián a jövőben magyar színekben versenyezhet.

A 23 éves sportoló 2017-ben, az Európa-bajnokságon szerb színekben nyert bronzérmet 50 pillangón, de a budapesti világbajnokságon ugyanebben a számban nem jutott döntőbe, 12. helyen zárt.

Az idei debreceni országos bajnoksáson 100 méter pillangón aztán egészen pazar idővel, a világ idei legjobbjával (51.34) verte a magyar mezőnyt, közte Milák Kristófot és Cseh Lászlót is.

Szabó sem számított rá, hogy a világ idei legjobbjával veri Milákékat
Gondolta, hogy van esélye, de őt is meglepte a teljesítménye.

Az így immár magyar bajnok úszó régóta Győrben edz, ráadásul vajdasági magyar, így kézenfekvő döntés részéről, hogy a szerbnél sokkal jobb feltételeket biztosító magyar sportrendszerben szeretne maradni, további eredményeket elérni – világ-, Európa-bajnokságokon, és olimpián indulni.

A sportlap idézi a Szerb Úszószövetség elnökét, Borisz Drobacsot, aki maga is úgy fogalmaz:

Szabó Szebasztián e-mailben kérte, hogy szeretne úszó-állampolgárságot változtatni. Levelében arra is kitért, hogy semmilyen szemrehányása nincs a Szerb Úszószövetséggel szemben, s ugyanez a helyzet a szakmai tanácsadói testülettel is. Tény, hogy Magyarországon sokkal jobbak a feltételek. Amit a magyarok biztosítani tudnak, arra mi nem vagyunk képesek.

A sportvezető nyilatkozatában kitért arra is, hogy Szabó azzal indokolta a döntését, hogy Magyarországon edz, él, már bekerült a magyar munkarendszerbe és döntését a nemrég Debrecenben megrendezett országos bajnokságon elért szenzációs eredményei is meggyorsították.

A szerb szövetség hivatalos információt még nem adott ki, de az elnök szerint

reálisan nézve, ez a történet itt Szerbia számára véget ért, vagyis Szabó a jövőben magyar színekben fog versenyezni.

Egyéni sportok terén rövidpályás gyorskorcsolyában is van már amerikai magyarunk, az olimpiai ezüstérmes Kruger Cole egy éve kapta meg az állampolgárságot.

(Kiemelt kép: Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik