Sport

Magyar lesz az amerikai olimpiai ezüstérmes, mert itt neki jobb

Magyarországon jelenleg jobb, kifizetődőbb sportolónak lenni, mint az Egyesült Államokban. Nyilván ez az állítás nem minden sportágra, különösen nem a Major League sportokra (NFL, NBA, NHL, MLB), vagy a kiemelt egyetemi sportokra – úszás, atlétika – értendőek, de például a rövidpályás gyorskorcsolyára úgy látszik nagyon is igaz.

A bizonyítékot a fenti állításra John-Henry Krueger, a 2018-as téli olimpián, Phjongcshangban ezüstérmet szerző amerikai gyorskorcsolyázó szolgáltatta, aki a USA Today cikkében arról számolt be, hogy országot és állampolgárságot vált – a jövőben magyar színekben versenyez.

Döntését pusztán ész, anyagi és szakmai érdekekkel indokolja. Azt mondja, ha az amerikai csapatban folytatja szeretet sportágát, családja csődbe fog menni. Mintegy 70 ezer dollárjába (21 millió forint) került a Krueger-famíliának a gyermek hobbija, álma az elmúlt négy éves olimpiai ciklusban, amely egy részét banki hitelből finanszírozták. Az amerikai szövetségtől az ezüstéremért kapott 20 000 dollár arra sem elegendő, hogy  a kölcsönt visszafizessék. Meg egyébként is, Magyarországon világszintű munka folyik a jégen.

Az amerikai John-Henry Krueger az ezer méteres verseny ezüstérme után örül Phjongcshangban, a 2018-as téli olimpián Fotó: AFP PHOTO / Mladen ANTONOV

A 24.hu azzal a kérdéssel kereste meg a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetséget (MOKSZ), hogy mi igaz ebből a történetből, illetve mit tudnak nyújtani, amitől az amerikai fiú úgy érzi, jobb neki itt, mint ott?

John-Henry Krueger, aki Phjongcshangban 1000 méteren ezüstérmet nyert, levelet írt nekünk, amelyben jelezte, hogy a jövőben szeretne magyar színekben versenyezni. Elnökségünk a múlt héten tárgyalta meg a kérését és az a döntés született, hogy nem zárkózunk el a befogadása elől. Megjegyzem, nem új keletű a kapcsolat. A Krueger-gyerekek édesanyja magyar, John-Henry bátyja, Krueger Cole három éve már hazánkban él és a magyar válogatottal készül, versenyez. Az Európa-bajnokságon már magyar színekben indult váltóban, azonban az olimpiai részvételt nem tudta kiharcolni. Hogy mivel támogatja John-Henryt a magyar szövetség? Mindaddig, amíg nem lesz eredménye csak a válogatottaknak járó edzőtábort tudjuk finanszírozni számára. Amennyiben megkapja az állampolgárságot és olyan eredményt ér el, amely esetén a törvények lehetővé teszi számár, hogy Gerevics-ösztöndíjban részesüljön, úgy természetesen azt is kaphatja majd

– nyilatkozta honlapunknak Orendi Mihály, a MOKSZ ügyvezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik