Élő Sport

Nagyot küzdött, de utolsó meccsén is kikapott a magyar hokiválogatott

A már biztos ötödik magyar válogatott 3-1-re kikapott az első helyen záró és feljutó házigazda kazah válogatottól a nurszultani divízió I/A jégkorong-világbajnokság utolsó mérkőzésén.

A találkozón Majoross Gergely megbízott szövetségi kapitány nem számíthatott a csapatkapitány Magosi Bálintra, visszatért viszont a szlovénok ellen eltiltás miatt hiányzó Hári János. Ott volt a pályán Erdély Csanád is, akinek a jobb combjában sérült meg egy izom a szlovénok ellen, ám végül vállalni tudta a játékot.

Bálizs Bence kezdett a kapuban, s a válogatott alig fél perc elteltével emberelőnybe került, ám a házigazda létszámhátrányban is veszélyesebbnek bizonyult. A visszafogott tempójú első tíz perc után öt az öt ellen is főleg a házigazda kísérletezett, éltette is a magyar tábor a jól védő Bálizst. Negyed óra elteltével Terbócs István ült ki két percre. A kapu előtti magabiztosság pedig védekezéskor megvolt: átvészelte a kiállítást a nemzeti csapat, és 0-0-val vonulhatott szünetre.

A második húsz percben aztán az esélyesebb kazah válogatott feltörte a magyar reteszt: Nyikita Mihajlisz szerezte meg a vezetést. A találkozó felénél Benk András ugrott ki, és mivel előtte kézzel irányított korongot játszott meg, így hiába terelte a pakkot a kapuba. A játékrész második felében már másodszor állt a játék a kazah kapus felszerelésének igazítása miatt, a magyarok pedig tartották a tempót a takaréklángon égő házigazdával. Galló Vilmosnak kellett kiülnie a szünet előtti percekre, Bálizs hárításai és a koncentrált védőmunka nyomán nem nőtt a különbség.

A világbajnokság utolsó harmada kazah emberelőnnyel indult, Anton Nekrjah pedig éles szögből vette be Bálizs kapuját. Négy percre rá érkezett a szépítés: Sofron Isván szép cselek után talált be. A folytatásban is mindkét kapu előtt adódtak lehetőségek, akárcsak kisebb kakaskodások szinte minden játékmegszakítás után. Az utolsó percekben a közönség hullámzással mulattatta magát, Nagy Gergőt kiállították, a kazahok pedig villámgyorsan kihasználták a létszámfölényt Jevgenyij Rimarjev góljával, amely az utolsó volt a vb-n.

A tornáról a győztes kazah és a második fehérorosz válogatott lesz ott a jövő évi svájci elit-világbajnokságon. Az utolsó Litvánia jövőre a divízió I/B-ben szerepel. A harmadosztály szombaton zárult tallinni vb-jét Románia nyerte veretlenül, így jövőre szintén a divízió I/A mezőnyének tagja lesz.

Eredmény:

Kazahsztán-Magyarország 3-1 (0-0, 1-0, 2-1)
gól: Mihajlisz (24.), Nekrjah (42.), Rimarjev (58.), illetve Sofron (46.)

Kiemelt fotó: MTI/Czagány Balázs

Nem sikerült a bravúr, kikapott a magyar hokiválogatott

Az egész meccsre rányomta a bélyeget, hogy egyik csapatnak sem volt igazán fontos rohanni. A felek harcoltak, küzdöttek, ütköztek, ám a játék finoman szolva sem volt szép. A hazaiak inkább már tényleg csak ünnepelni akartak, a magyarok pedig legalább szépen zárni ezt a balul sikerült világbajnokságot.

Az első harmadban nem született gól, a másodikban viszont a kazahok megszerezték a vezetést, a magyar csapat pedig hiába próbált meg mindent, csak nem sikerült egyenlítenie. A harmadik harmadban aztán egy nagyon gyors emberhátrány után már kettővel mentek a hazaiak, úgy tűnt, eldőlt a mérkőzés.

Nem sokkal később viszont Sofron István parádézott a kapu előtt, és lőtt egy nagyon szép, nagyon szerencsés gólt. A fennmaradó időben változás csak az 57. percben történt, amikor Kazahsztán újabb emberelőnyt használt ki.

A hazaiak így veretlenül jutott viszsza a legjobbak közé, a magyar válogatott pedig készülhet a 2020-as divízói 1/A világbajnokságra, ahol például a székelyekkel felálló Románia is az ellenfele lesz.

Eldőlt a meccs

Újabb emberelőnyt használt ki a hazai csapat, Rimarjev óriási gólt lőtt, eldőlt a mérkőzés.

Nincs már sok hátra

A magyar válogatott közel volt az egyenlítéshez, de lehet, hogy a végére nem marad erő, a hazaiak nagyon koncentrálnak.

Magyar gól!

Sofron egy fantasztikus szóló után lőtt kapura, és végül a korong a kapus lábai között csorgott a kapuba. Megvan a szépítés!

Gól

Nem bírtuk ki a hátrányt, Nekracs lőtte be a rövidre. 0-2.

Rögtön emberhátrány

Nem indul jól a záróharmad, egy nagy hiba után muszáj volt szabálytalankodni a gól elkerülése miatt, cserébe jött a kiállítás. Kemény két perc következik.

Vége a második harmadnak

Az utolsó két percet emberhátrányban töltötte a magyar válogatott, köszönjük meg Bálizsnak, hogy nem 0-3-mal megyünk a nagyszünetre. 20 perc van hátra a magyaroknak (és a kazahoknak is) a 2019-es világbajnokságból, és azt legalább már elmondhatjuk, hogy kellemetlen ellenfele vagyunk a jövőre már az elitben játszó hazaiaknak.

Kezdek kifogyni a szavakból

Nagyon nehéz mit írni erről a mérkőzésről, mert a kapuk előtt jószerivel nem történik semmi. A mezőnyben mecs a csiki-csuki, megy a harc, a szurka-piszka, de elég ritkán lesz belőle helyzet, vagy bármi izgalom.

Lesgólt lőtt a magyar válogatott

Sajnos csak lesgólt lőtt a magyar csapat, de legalább egy picit sikerült felhúzni a hazaiakat. Egy kis csibészségbe még senki nem sérült meg. A harmad fele eltelt, támadunk becsülettel, de az utolsó passzok mindig elakadnak.

Nem roppant meg a magyar válogatott

Nem szegte kedvét a magyar csapatnak a bekapott gól, támadunk az egyenlítésért fegyelmezetten. Érezhető amúgy a meccsről, hogy semmi nem múlik már rajta, a kazahok csak annyit adnak ki, amennyit muszáj.

Gól, vezet Kazahsztán

Egy szerencsétlen helyzetből, egy rossz csere után Mihajlisz vezethette egyedül a kapura, és vasról bepattan a korong. 1-0, Kazahsztán.

Jó a tempó, figyelünk

Kazahsztán kapcsolt egyet, szerencsére nagy a kapunk előtt a koncentráció, valamennyiszer sikerül kijuttatni a korongot a harmadból. Hossző 38 perc van még hátra.

Vége az első harmadnak

Küzdős, rafkós meccs, látszik, hogy a magyar csapat felszívta magát. Noha nem volt sok helyzet, Bálizs azért védett egy-két nagyot, de igazából semmi több. Szusszanjunk.

Emberhátrányban vagyunk

Egy nagy butaság, egy teljesen értelmetlen keménykedés után emberhátrányban van a magyar válogatott. Na most nagyon nyomnak a hazaiak, jó lenne kibírni.

Inkább az izmozás megy még

Még mindig sokat korcsolyáznak a csapatok, és noha ébredeznek a kazahok, nincsenek igazából komoly helyzetek. Mennyi az odds, hogy 0-0 lesz?

Van iram rendesen

Helyezetek nincsenek igazából, ismerkednek a csapatok egymással, de mindkét fél győzni jött ma. Sokat korcsolyázunk, nagyokat ütközünk, harap a válogatott.

Jól kezdünk

Kazahsztán picit álmosan kezd elöl, hátul viszont eléggé élesek ahhoz, hogy egy-egy lövésen túl ne engedjenek többet. Ezeket a lövéseket értékesíteni kellene, mert nem biztos, hogy sok helyzete lesz a magyar csapatnak.

Nem sikerült gólra váltani az előnyt

Be sem sikerült szorítani Kazahsztánt a saját harmadába, így esélytelen volt a gólszerzés. Vas Jánosnak viszont volt egy szép lövése, de a korong középre tartott, könnyen védte a kapus.

Rögtön emberelőny

A magyar válogatott nekiesett Kazahsztánnak, ennek eredményeként 20 másodperc után emberelőnybe kerül a csapat. Rossz hír, hogy emberhátrányban is kiváló az ellenfél.

Jó hír!

Hári János visszatér, a kapuban pedig Bálizs Bence kap lehetőséget.

Olvasói sztorik