Élő Sport

Óriási KO, nagyon kikapott Szlovéniától a hokiválogatott a vébén

A magyar jégkorong-válogatott elszenvedte harmadik vereségét is a kazahsztáni divízió I/A-s világbajnokságon, ezúttal Szlovénia ellen kaptunk ki 6-0-ra. Igazából nem sok pozitívumot lehet elmondani erről a mérkőzésről, a rivális végig sokkal jobb volt, a harmadik harmadra pedig vissza is vett győzelme biztos tudatában. Kazahsztán ellen zárjuk majd vasárnap a vébét, mostantól ismét az a legfontosabb feladat, hogy elkerüljük a kiesést.

Furcsa érzések kavaroghattak a magyar hokidrukkerekben a Szlovénia elleni mérkőzés előtt: a magyar válogatott igazból egyedül a litvánok elleni győzelemkor játszott jól, Dél-Korea és Fehéroroszország ellen egy-egy jó harmadunk volt. És most is elég pontatlanul kezdtünk, veszélyt nem nagyon jelentettük a három vereséggel rajtoló szlovénok ellen, ők viszont egy tökéletes lövéssel 1-0-s előnybe kerültek az első harmadban.

A második játékrész a lehető legrosszabb forgatókönyv szerint zajlott: egy átnyúló emberelőnyt váltott gólra a rivális már az első percben, Jan Drozg pedig itt nem állt le, a 24. percben újra eredményes volt. Innentől kezdve már látszott, hogy nem a kármentés lehet az elsődleges feladatunk, majd Anze Kuralt növelte tovább a különbséget, Vay Ádám helyét át is vette Bálizs Bence a kapunkban.

A harmadik harmad sem hozott túl sok pozitívumot, mert bár a szlovének érezhetően visszavettek, nem tudtunk egyszerűen mit kezdeni velük, pontatlanok, sokszor ötlettelenek voltunk. Szlovénia további két gólt lőtt (betalált az NHL-sztár Anze Kopitar is), így kiütéses, 6-0-s győzelmet aratott.

Persze Szlovéniától kikapni nem szégyen, még akkor sem, ha ezen a vb-n nem olyan erősek, mint azt megszokhattuk.

Sokkal nagyobb probléma, hogy nem játszunk jól ezen a vébén.

A lövéseink többsége veszélytelen, és amíg védekezésben nem védjük jól a kapu előtti területet, addig támadásban a kipattanókra nem érünk oda. Leszámítva a papíron leggyengébb ellenfél, Litvánia elleni – egyébként igen fontos győzelemmel véget ért – mérkőzést, akkor bizony rögzíteni kell: csak fellángolásaink vannak.

Az eredmény azt jelenti, hogy már biztosan nem juthatunk fel a világelitbe, de még az is lehet, hogy majd az utolsó, Kazahsztán elleni meccsünkön pontot kell szerezni, hogy ne essünk ki. Ha ugyanis a litvánok legyőzik a rendes játékidőben Szlovéniát, akkor a körbeverésből kijöhetünk a legrosszabbul is.

Eredmény – divízió I/A-s jégkorong-világbajnokság, 4. forduló

Magyarország – Szlovénia 0-6 (0-1, 0-3, 0-2)

gól: Stebih (14.), Drozg (21., 24.), Kuralt (31.), Kopitar (55.), Hebar (59.)

Az állás: 1. Fehéroroszország 9 pont/3 mérkőzés (11-5), 2. Kazahsztán 9/3 (10-4), 3. Koreai Köztársaság 6/3, 4. Szlovénia 3/4 (12-12), 5. Magyarország 3/4 (6-15), 6. Litvánia 0/3

Fotó: Laszlo Szirtesi/Getty Images

Fájdalmasan nagy KO, Szlovénia ellen is kikaptak a hokisok

A magyar jégkorong-válogatott elszenvedte harmadik vereségét is a kazahsztáni divízió I/A-s világbajnokságon, ezúttal Szlovénia ellen kaptunk ki 6-0-ra. Igazából nem sok pozitívumot lehet elmondani erről a mérkőzésről, a rivális végig sokkal jobb volt, a harmadik harmadra pedig vissza is vett győzelme biztos tudatában. Kazahsztán ellen zárjuk majd vasárnap a vébét, mostantól ismét az a legfontosabb feladat, hogy elkerüljük a kiesést.

Iskoláznak a szlovénok

6-0-ra vezetnek, és egy szavunk sem lehet. Elszórtuk a korongot, leindítottk minket kettő az egy ellen, és igazából el kell ismerni, hogy tökéletesen játszották végig az akciót, Pance lövetett gólt Hebarral.

Tényleg be vagyunk oltva gólszerzés ellen

Bodó állt üresen a kapu előtt egy kipattanónál, már azt hittük, duplázni fog, de akkor egy szlovén ütő odaért, Bodó botja a magasba emelkedett, a helyzet pedig oda lett. Pedig Gracnar nem fogta a szöget.

És megkaptuk az ötödiket is

Érezhetőn visszavettek as zlovénok erre a harmadra, de egy gólt csak belőttek így is. Az NHL-es sztárjuk, Kopitar került helyzetbe a kapunk előtt, fonákkal pedig a hálóba emelt. Kiütés, 0-5.

Az van, hogy lassan matekozni kell

Merthogy, ha most kikapunk – és nagyon úgy néz ki -, majd esetleg Kazahsztántól is, miközben a szlovének Litvánia ellen buknak el, akkor bizony elég rosszul jöhetünk ki a gólkülönbségből a körbeveréses táblázaton.

Ebben a támadásunkban minden benne volt

Ketten csúsztak be majdnem lesre, be kellett fékezniük, emiatt megakadt a támadás, majd a visszavett korongba belepofozott egy szlovén, így építkezhetünk elölről.

Küzdünk, hajtunk, de ez egyelőre kevés

Az akarással nincs probléma, de megint elveszítette a lendületét a magyar válogatott és nagyon nem találja a ritmust. Pontatlan passzok, a kelleténél több csel, lesre bemozdulás – ezek mind-mind figyelmetlenségek.

A becsület a tét

Methogy egy becsületgól jót tenne a magyar lelkeknek. Megy a harmadik harmad, négygóloy hátrányból folytatjuk.

Nem megy a góllövés

Négygólos hátrány ide vagy oda, most a harmad vége biztató volt, Bartalisék sora mutatott be egy jó cserét, több lövéssel dolgoztattuk meg Gracnart és vissza is szereztük a korongot a kipattanóknál. Más kérdés, hogyfeltörni egyelőre nem tudjuk a szlovén védelmet. Véget ért a második harmad, ez a húsz perc nagyon nem úgy sikerült, ahogy akartuk, és ez már a harmadik olyan meccs a vébén, ahol a második játékrészben úszik el a meccs. Elgondolkodtató.

Ajándékkorongot kaptunk, de nem tudtunk élni vele

Kis kihagyás szlovén oldalon, amiből magyar korongszerzés lett, Bodó mehetett egyedül kapura, de nem tudta mattolni Gracnart. Pedig ez volt eddig a legtisztább gólhelyzetünk.

Vay védéssel zárja a meccset

Erdély került ziccerbe a szlovén kapu előtt, de Gracnar védett nagyot, majd az ellenakcióból a szlovénok veszélyeztettek, de Vay fogta a korongot. Ez volt az utolsó megmozdulása, Bálizs érkezik a helyére.

Para van, már néggyel vezet Szlovénia

Ez most fájt, nagyon fájt. Kuralt tört be a magyar harmadba, három védő mozizta végig, ahogy még lendületet is vett a lövéséhez, a korong pedig a lepkés kesztyű mellett a hálóban landolt. Majoross Gergely kapust fog cserélni, Bálizs készülődik, hogy leváltsa Vay Ádámot. Nem Vay tehetett a gólokról, de így hátha sikerült felrázni a csapatot. 0-4. 

Sokat hibázunk

Rengeteg eladott korongunk van, amiből aztán a szlovének minden egyes alkalommal helyzetbe kerülnek. Most az volt a szerencse, hogy felfeküdt a korong Kopitar ütőjére és az égbe lőtt, így a bulit is kivitték a harmadunkból.

Így a negyedik mérkőzés feléhez közeledve azt kell, hogy mondjuk, hogy

nem játszunk jól ezen a vébén. Az első két meccsen csak egy-egy jó harmadunk volt, és bár a litvánok ellen minden klappolt, most megint sok a pontatlanság, nem tudjuk támadni a kapu előterét egyik oldalon sem. Hokiban a három gól ledolgozható, de nagy javulást kellene bemutatnunk. De előbb ki kell védekezni ez a hátrányt, Nagy Gergő a támadó harmadban hozott össze.

Ilyen nincs, ott a harmadik szlovén gól

Komoly védelmi hibát büntet góllal Szlovénia. Belőtték a kapu elé a korongot, Vay védett, de a kipattanót nem sikerült eltakarítanunk, a korong az üresen maradt Drozghoz került, aki meglőtte a második gólját. 0-3.

Ettől féltünk

Attól, hogy góllal kezdik a harmadot a szlovének. Nem sikerült kivédekezni a hátrányt, sikerült kijátszaniuk a felállt magyar védelmet, Drozg maradt üresen a kapu előtt, és közelről bepofozta az ütőjére érkezett tökéletes passzt. 0-2.

Na lássuk!

Megy a második harmad, még van bő egy perc az emberhátrányunkból.

Vay-védéssel zárul a harmad

Ahogy az várható volt, felállt a szlovén csapat emberelőnyben, járatták a korongot, de Vay védeni tudott, majd a korongot is kiütöttek a harmadból, így az emberhátrányunk egynegyede elment. Közben lepörgött az óra, véget ért az első harmad, amelyben mezőnyben felvesszük a versenyt a riválisunkkal, a lövéshatákonyságon viszont sokat kell javítani, mert, ha nem is pontatlanok a próbálkozásaink, igazán nagy kihívás elé még nem állítottuk Gracnart.

Gallót szórják ki

A harmad utolsó percében, egy tilos felszabadítás után Sarauer hozta el a bulit a támadóharmadban, még jött is egy lövés hátulról, de Gracnar védett. Aztán Gallót állították ki, és az igazat megvallva visszajátszás alapján sem tudjuk, hogy miért.

Kapkodunk a támadóharmadban

Sok rossz döntést hozunk, bikázni akarjuk a korongot, amikor jó lenne egy csuklólövés is, és többször is a blokkot találjuk el. Van persze pár szép támadásunk, de jobban megbecsülhetnénk, járthatnánk a korongot.

Távoli bombával vezet Szlovénia

Kibekkelték az emberhátrányt a szlovénok, majd miután rendezték a sorokat, a vezetést is megszerezték. Stebih kapta meg a korongot a harmadonalnál, kicsit lopta a távolságot, megnézte azt is hova lőjön és, hogy valaki takarjon Vay előtt, majd a lepkés felsőbe bombázott. 0-1.

A miénk az első emberelőny

Sabolic lépte át a durvaság határát, amikor levadászta Erdélyt, még akár sérülést is okozhatott volna a magyar játékosnak. Megúszta két perccel meg egy kis lökdösődéssel, Erdély szerencsére jól van.

Olvasói sztorik