Élő Sport

Óriási KO, nagyon kikapott Szlovéniától a hokiválogatott a vébén

A magyar jégkorong-válogatott elszenvedte harmadik vereségét is a kazahsztáni divízió I/A-s világbajnokságon, ezúttal Szlovénia ellen kaptunk ki 6-0-ra. Igazából nem sok pozitívumot lehet elmondani erről a mérkőzésről, a rivális végig sokkal jobb volt, a harmadik harmadra pedig vissza is vett győzelme biztos tudatában. Kazahsztán ellen zárjuk majd vasárnap a vébét, mostantól ismét az a legfontosabb feladat, hogy elkerüljük a kiesést.

Furcsa érzések kavaroghattak a magyar hokidrukkerekben a Szlovénia elleni mérkőzés előtt: a magyar válogatott igazból egyedül a litvánok elleni győzelemkor játszott jól, Dél-Korea és Fehéroroszország ellen egy-egy jó harmadunk volt. És most is elég pontatlanul kezdtünk, veszélyt nem nagyon jelentettük a három vereséggel rajtoló szlovénok ellen, ők viszont egy tökéletes lövéssel 1-0-s előnybe kerültek az első harmadban.

A második játékrész a lehető legrosszabb forgatókönyv szerint zajlott: egy átnyúló emberelőnyt váltott gólra a rivális már az első percben, Jan Drozg pedig itt nem állt le, a 24. percben újra eredményes volt. Innentől kezdve már látszott, hogy nem a kármentés lehet az elsődleges feladatunk, majd Anze Kuralt növelte tovább a különbséget, Vay Ádám helyét át is vette Bálizs Bence a kapunkban.

A harmadik harmad sem hozott túl sok pozitívumot, mert bár a szlovének érezhetően visszavettek, nem tudtunk egyszerűen mit kezdeni velük, pontatlanok, sokszor ötlettelenek voltunk. Szlovénia további két gólt lőtt (betalált az NHL-sztár Anze Kopitar is), így kiütéses, 6-0-s győzelmet aratott.

Persze Szlovéniától kikapni nem szégyen, még akkor sem, ha ezen a vb-n nem olyan erősek, mint azt megszokhattuk.

Sokkal nagyobb probléma, hogy nem játszunk jól ezen a vébén.

A lövéseink többsége veszélytelen, és amíg védekezésben nem védjük jól a kapu előtti területet, addig támadásban a kipattanókra nem érünk oda. Leszámítva a papíron leggyengébb ellenfél, Litvánia elleni – egyébként igen fontos győzelemmel véget ért – mérkőzést, akkor bizony rögzíteni kell: csak fellángolásaink vannak.

Az eredmény azt jelenti, hogy már biztosan nem juthatunk fel a világelitbe, de még az is lehet, hogy majd az utolsó, Kazahsztán elleni meccsünkön pontot kell szerezni, hogy ne essünk ki. Ha ugyanis a litvánok legyőzik a rendes játékidőben Szlovéniát, akkor a körbeverésből kijöhetünk a legrosszabbul is.

Eredmény – divízió I/A-s jégkorong-világbajnokság, 4. forduló

Magyarország – Szlovénia 0-6 (0-1, 0-3, 0-2)

gól: Stebih (14.), Drozg (21., 24.), Kuralt (31.), Kopitar (55.), Hebar (59.)

Az állás: 1. Fehéroroszország 9 pont/3 mérkőzés (11-5), 2. Kazahsztán 9/3 (10-4), 3. Koreai Köztársaság 6/3, 4. Szlovénia 3/4 (12-12), 5. Magyarország 3/4 (6-15), 6. Litvánia 0/3

Fotó: Laszlo Szirtesi/Getty Images

Csak az a volna ne lett volna

Nagy Krisztián volt harcias, aminek az lett az eredménye, hogy a 100. pontját a válogatottban a litvánok elleni góljával elérő Sofronnak passzolt, de a korong talán megbillent a jégen, mert a szélső nagyon rosszul találta el azt, a pakk a levegőbe pörgött. Pedig szemben állt a kapuval, üresen.

Na, most már van lövésünk

A sokadik magyar próbálkozás már nem a kapu mellé ment, igaz, kiszorított helyzetből jött Varga próbálkozása után a korong, Gracnarról még csak kipattanó sem volt.

Még nem találtuk el a kaput

Vas előtt adódott az első igazán komoly lehetőségünk, de ő is a kapu fölé-mellé célzott. Eközben Vaynak már négy védést kellett bemutatnia a mérkőzés elején.

Beköltöztek a szlovének a magyar harmadba

Volt ugyan egy veszélyesnek induló, de korongvesztéssel végződő támadásunk itt az elején, de főleg az ellenfélnél van a korong, ráadásul a mi harmadunkban, de egyelőre éles szögekből tesztelik Vayt, aki elég nagydarab és jól is zárja a kapu rövid oldalát.

Megy a meccs, Vay máris munkában

Elkezdődött a meccs, a szlovénok pedig máris harapnak, kétszer is becélozták már a kaput, Vaynak kellett mindkétszer védenie. Mondjuk így legalább hamar felvette a fonalat.

Nem aggódunk a szlovénok miatt

Nem aggódunk különösebben miattuk. Biztosan nem elégedettek az eddigi eredményeikkel, biztos vagyok benne, hogy változtatni akarnak. Erősen kell kezdenünk, mert a kulcsjátékosaik nagyon sokat játszottak az első három mérkőzésükön, mi talán nem terheltük annyira túl a sajátjainkat, ráadásul a szlovénoknak kevesebb idő jutott a regenerálódásra, mint nekünk

mondta Majoross Gergely.

Hári eltiltása miatt van némi változás

Az egyik legjobb magyar csatár, Hári János kapott egymeccses eltiltást, őt Andrew Sarauer fogja majd helyettesíteni a sorában.

  • Kapus: Vay (Bálizs)
  • Védőpárok: Benk-Terbócs, Stipsicz-Szabó, Szirányi-Wehrs, Pozsgai-Macaulay, Varga
  • Támadótriók: Nagy K.-Bartalis-Sofron, Erdély-Sarauer-Galló, Nagy G.-Vas-Bodó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik