Élő Sport

Végre megvan az első magyar siker a hokivébén

A magyar jégkorong-válogatottnak nem sikerült jól a kazahsztáni divízió I/A-s világbajnokság, Dél-Koreától meglepetésre 5-1-re, majd Fehéroroszországtól 3-1-re kapott ki. A harmadik fordulóban a divízió I/B-ből feljutó Litvánia volt az ellenfél, amely szintén pont nélkül állt.

Rögtön a meccs elején a litvánok torkának ugrottunk és bár nem sikerült kimondottan korán gólt szereznünk, Bartalis István a 9. percben betalált. Nem sokkal később Szirányi Bencét eltakarították az útból, de Bartalis összegyűjtötte a korongot és higgadtan a jobb alsóba lőtt.

Emberelőnyből szépített ugyan Litvánia, de a második harmadban rendkívül magabiztos játékkal tartottuk az eredményt. Sőt Erdély Csanád lesipuskás góljával nőtt a mieink előnye és egy nagyon okos Bartalis-féle korongszerzés után Sofron István a negyedik magyar gólt is belőtte.

Végre megkaptuk a magyar gólfesztivált, amit úgy vártunk
Bartalisnak óriási meccse volt a litvánok elleni. Összefoglaló!

A záróharmadra így magabiztosan korcsolyázott ki Magyarország válogatottja és bár voltak további lehetőségeink, további gólt nem lőttünk. A végére Hári János még összeszedett egy végleges kiállítást, de baj nem lett belőle, így maradt a 4-1-s győzelem, bár Hári nem játszhat eltiltás miatt pénteken a szlovénok ellen.

Eredmény – divízió I/A-s jégkorong-világbajnokság, 1. forduló

Litvánia – Magyarország 1-4
gól:
Kumeliauszkasz (19.) illetve Bartalis (9., 16.), Erdély (27.), Sofron (37.)

 

Kazahsztán – Koreai Köztársaság 4-1 (2-0, 1-0, 1-1)
gól:
Akolzsin (4.), Metalnyikov (17.), Sevcsenko (30.), Klesenko (53.), illetve Sin Sz. V. (51.)

 

Fehéroroszország – Szlovénia 4-1 (1-0, 0-0, 3-1)
gól: Sarangovics (4.), Jevenko (46.), Platt (50.), Gyemkov (59.), illetve Sabolic (44.)

 

Az állás: 1. Fehérororszország 9 pont (11-5), 2. Kazahsztán 9 (10-4), 3. Koreai Köztársaság 6, 4. Magyarország 3, 5. Szlovénia 0 (6-12), 6. Litvánia 0 (5-11)

Fotó: MTI/Czagány Balázs

Megvan az első magyar győzelem a hokivébén

Rögtön a meccs elején a litvánok torkának ugrottunk és bár nem sikerült kimondottan korán gólt szereznönk, Bartalis István a 9. percben betalált. Nem sokkal később Szirányi Bencét eltakarították az útból, de Bartalis összegyűjtötte a korongot és higgadtan a jobb alsóba lőtt.

Emberelőnyből szépített ugyan Litvánia, de a második harmadban rendkívül magabiztos játékkal tartottuk az eredményt. Sőt Erdély Csanád lesipuskás góljával nőtt a mieink előnye és egy nagyon okos Bartalis-féle korongszerzés után Sofron István a negyedik magyar gólt is belőtte.

A záróharmadra így magabiztosan korcsolyázott ki Magyarország válogatottja és bár voltak további lehetőségeink, további gólt nem lőttünk. A végére Hári János még összeszedett egy végleges kiállítást, de szerencsére baj nem lett belőle, így maradt a 4-1-s győzelem.

Na, ez nem hiányzott

Hári János odaszúrt Alisauskasnak, meg is tántorodott a litván. A magyar csatárt ki is szórták a bírók, reméljük nem tiltják el további meccsekről. Hátrányból fogjuk befejezni a meccset, mert Hárit végleg kiállították.

Vay megint kivetődött

Igaz, ezúttal nem olyan messzire, mint a fehéroroszok ellen. Ezúttal cirka három méterre csúszott ki Vay és a lepkés kesztyűvel rátenyerelt a hosszan megtolt korongra.

A hajrára felszívta magát Litvánia

Bekezdtek az utolsó tíz percre a litvánok, több kellemetlen támadást is vezettek, de nagyon fegyelmezetten zártunk vissza, így lövésig nem jutottak el.

Kapuvasunk már van

Mintha csak olvasta volna korábbi megjegyzésünket a válogatott, egyből helyzetbe került. A litvánok kicsit elfáradtak a rohamozásban, így a magyarok is tudtak adogatni az ellenfél kapuja előtt. Az egyik lövésünk Armalisz bal válla fölött zúgott el és a kapuvason csattant, eddig a harmad legnagyobb helyzete.

Nem feltartott kézzel jöttek a litvánok

Meglepően beszorultunk az elmúlt percekben a saját harmadunkba, de sem helye, sem területe nincs az ellenfelünknek. Egyszer-egyszer jutottunk csak el Armalisz kapuja elé, de távoli lövéseken kívül nem okoztunk gondot az első öt percben. Persze jó ez így nekünk, 4-1-re vezetünk.

Bekezdtünk a záróharmadban is

Stipsicz meglódult a jobb szélen, a középre tett korongját viszont nem tudta kapura tenni Galló.

Ez nagyon jól nézett ki

Az utolsó percekben még egy emberelőnyünk is volt, meg is dolgoztattuk a litván kapust, de az ötödik gól nem jött össze. Ennek ellenére rendkívül pozitív harmadot zártunk, támadásban veszélyesek tudtunk lenni, miközben hátul alig inogtunk meg. 4-1 az állás 40 percnyi játék után.

Csak bent van az a negyedik!

Bartalis leleste, mi a litván kapus szándéka és egy ellopott korongot középre tett, amit Sofron István közvetlen közelről a kapuba passzolt. Valamit videóztak a bírók, de végül megadták a találatot. 4-1!

Szorongatunk, szorongatunk

Hári középről lőhetett egy pofás helyzet után, majd egy ellentámadás végén Sofron tüzelt. Pár perccel később megint csak Hári lőtt kapura, de a rövid alsónál figyelt Armalisz. Egyértelműen fáradnak a litvánok, de nem sikerült további gólt lőnünk egyelőre, marad a 3-1.

Stabilan tartjuk a meccset

Bosas és Cizas helyzetét magabiztosan védte Vay, a túloldalon Sofron és Hári veszélyeztetett, de egyébként szép csendben csordogál a meccs. 3-1-re vezetünk továbbra is.

Megvan a harmadik magyar gól!

Nem játszottunk éppen lehengerlő módon emberelőnyben, ennek ellenére újra két gól az előnyünk. Vas János kapott a jobb szélen korongot egy türelmesen körbe járatott akció végén, lövését ugyan védte Armalisz, csakhogy Erdély Csanád eszmélt a leggyorsabban – főleg Galló birkózása miatt középen – és ezzel megvan a harmadik magyar gól.

Végre egy emberelőny nekünk is

Katulisz akasztotta ellenfelét a bottal, így aztán végre mi támadhatunk öt a négy ellen. A meccs során először.

Kevés hiányzott az újabb magyar gólhoz

Bartalis gyönyörűen indult meg a bal szélen, végül azonban nem volt alkalma centerezni, így a visszatett korongot Wehrs lőtte kapura. Ezt védte ugyan Armalisz, de a kipattanót nem sikerült valahogy a gólvonalon túlra piszkálni.

Folytatódott a meccs

A második harmadban is mi hoztuk el a korongot, de ezúttal nem tudtunk azonnal lövésig jutni. Hektikusan kezdődött a meccs, kevés a passz és a tudatosság a játékban.

A szövetségi elnök is játszik ellenünk

Egy kis érdekesség: a litvánoknál az első sor tagja az a Dainius Zubrus, akinek 1305 meccs van már a háta mögött az NHL-ben. Játszott a Philadelphia Flyers, a New Jersey Devils, a Montreal Canadiens, a Buffalo Sabres, a Washington Capitals és a San José Sharks játékosa is. Jelenleg a Litván Jégkorong-szövetség elnöke – és a válogatott centere.

Vége az első harmadnak

Még egy magyar lehetőség belefért, de gólra már nem volt idő, 2-1-re vezetünk az első játékrész után.

Szépítettek a litvánok egy peches góllal

Sofron kétszer is megzavarta a bulit, ezért kiállították két percre. A kissé erősnek tűnő ítélet után egy lecsorgó korongot nem tudott eltakarítani Varga, az érkező Kumeliauszkasz pedig addig brusztolt, amíg be nem tudta valahogy tuszkolni a pakkot a kapunkba. 1-2.

Szenzációs gól, megint Bartalis!

Üggyel-bajjal, de kihoztuk a korongot, sőt Szirányi egy szép szólóval veszélyesen tört be az ellenfél védői közé. A litvánok őt ugyan eltüntették, de Bartalis begyűjtötte a pakkot, két ember közt kapura tört és higgadtan a jobb alsóba lőtt. Már kettővel vezetünk!

Összeakasztotta a bajszát a két csapat

Az elmúlt percek Erdély Csanád helyzeteiről szóltak, de sajnos azzal zárult, hogy Magosi szerencsétlenül ütközött. A két csapat játékosai lökdösődni kezdtek, a bírók pedig megbeszélték egymás közt, hogy nem osztanak ki büntetést. Magosi kicsit szédelgett, reméljük tudja folytatni.

Gól, a vébén először vezet Magyarország!

Átvészeltük az emberhátrányos időszakot, egy perccel később pedig egy remek támadás végén Bartalis István kapásból zúdította a korongot a litván kapuba.

Mi kaptuk az első kiállítást

Sarauernek volt túl magasan az ütője, így aztán két percig emberhátrányban leszünk. Egyébként is magára találtak a litvánok, nehéz percek jönnek majd.

Jól kezdtünk

Főleg mi irányítottunk az első percekben, ez gólban ugyan nem mutatkozott meg, de helyzeteink adódtak. Fel is harsant a Ria, ria, Hungária!

Olvasói sztorik