Élő Sport

Komoly pofonnal indult számunkra a hokivébé

A magyar jégkorong-válogatott 5-1-re elveszítette Dél-Korea ellen az első mérkőzését a kazahsztáni divízió I/A-s világbajnokságon. Pedig jól kezdett a magyar csapat, és bár hátrányba került az első harmadban, egy percen belül válaszolni tudott. A második játékrészben aztán kicsúszott a kezünkből a meccs, az ázsiaiak pedig az összes hibánkat kihasználva megbüntettek minket. Folytatás kedden Fehéroroszország ellen.

A hétfő reggeli mérkőzés pont úgy indult, ahogyan arra számítani lehetett: a magyar csapat nyomott, a koreai pedig berendezkedett a kontrákra. Az 5. percben már közel jártunk ahhoz, hogy vezessünk, de Erdély lövése a vason csattant. Kissé váratlanul aztán hátrányba kerültünk a 16. percben egy eladott korongot követően, de egy percen belül válaszolt Hári.

A gólváltás az első harmadban:

Az első harmad után azt gondolhattuk, minden rendben van, volt egy megingás, de javítani tudtunk egyből. Ezek után a második játékrész eleje maga volt a rémálom, Korea visszavette a vezetést, majd egy emberelőnyt is értékesítettek, ez pedig jól láthatóan megfogta a magyar csapatot, amely lendületét vesztette a folytatásra.

Abban bízhattunk, hogy majd a harmadik harmad kezdetén nekiesünk az ellenfélnek, ehhez képest kétszer is a rivális zárhatta volna le a meccset. Jött aztán egy újabb rossz periódus, a két újabb hibát pedig gólokkal büntette Korea, amely végül váratlanul simán nyert 5-1-re – hidegzuhany ez az eredmény a javából.

A magyar válogatott 37-szer lőtt kapura, a koreai pedig 28-sor, de Bálizst nem lehet hibáztatni a bekapott gólok miatt, lehetetlen helyzetbe hozta őt sokszor a csapat.

Ugyan ez egy nem várt pofon, ráadásul a nagyobb fajtából, ezen a vébén nincs idő ezen szomorkodni, kedden már jön az újabb mérkőzés, ráadásul egy papíron a koreainál sokkal erősebb válogatott, a világelitből 2005 óta először kieső Fehéroroszország ellen. A folytatásban aztán a litván és a szlovén együttes következik majd, végül pedig a házigazda kazahok.

Az első két helyezett játszhat majd a 2020-as, svájci elit vb-n, az utolsó pedig kiesik a divízió I/B-be.

Eredmény – divízió I/A-s jégkorong-világbajnokság, 1. forduló

Magyarország – Dél-Korea 1-5 (1-1, 0-2, 0-2 )

Gólszerzők: Hári (16.) illetve Sin Sz. V. (16.), An (22.), Kim Sz. V. (29., 50.), Kim K. Sz. (49.)

Fotó: MTI/Czagány Balázs

Súlyos vereséggel kezdtük a hokivébét

A magyar jégkorong-válogatott 5-1-re elveszítette Dél-Korea ellen az első mérkőzését a kazahsztáni divízió I/A-s világbajnokságon. Pedig jól kezdett a magyar csapat, és bár hátrányba került az első harmadban, egy percen belül válaszolni tudott. A második játékrészben aztán kicsúszott a kezünkből a meccs, az ázsiaiak pedig az összes hibánkat kihasználva megbüntettek minket. Folytatás kedden Fehéroroszország ellen.

Mondtuk már, hogy semmi nem jön be?

Újabb magyar emberelőny és most elkezdtük úgy játszani, ahogy kéne: takarjuk a kaput, miközben záporoznak a távoli bombák. Egy ilyen után a koreai kapuba került a korong, de rúgómozdulat miatt érvénytelenítették a találatot – jogosan.

Tényleg semm nem jön össze

Kibekkeltünk most i is egy hátrányt, majd már egyenlő létszmnál Vas távoli lövése után megvolt a kipattanó, Galló bele is kapott fonákkal a korongba, de pakk centiméterekkel elkerülte a kaput.

Emberelőnyből sem megy

Emberfórban játszhattunk, de ez a két perc is Daltonról szólt, aki mindamellett, hogy jól véd, nem áll nehéz feladat előtt, ugyanis a lövéseink tisztán érkeznek, a kapus így végig látja, ráadásul nem egyszer középre mennek, így még kipattanó sincs.

Egyre súlyosabb ez a pofon, ott az ötödik koreai gól

Na jó, erre tényleg nem számítottunk: 5-1-re vezet Dél-Korea. Újabb gyors leindítás végén Kim Sabg-wook tette át a fonákjára a korongot, majd a felső sarokba emelt. Ők 24 lövésből szereztek öt gólt, mi harmincből egyet.

Sakk-mattra játszották ezt a koreaiak, ez a meccs alighanem elúszott

Ilyen nincs, megint egy eladott korong után bűnhődünk. Három az egyben támadhattak aztán a koreaiak, majd miután a védőnk becsúszva próbált menteni, már ketten passzolgatták ki Bálizst, aki próbálta zárni a szöget, de kiszolgáltatott helyzetbe került. 1-4.

Kicsit ötlettelennek tűnünk

Na, hát nem úgy indult ez a harmad, ahogy azt szerettük volna, egyelőre nem tudunk komoly nyomást helyezni a koreai kapura. Cserébe viszont neki már két kontrájuk is volt, és bár a hoki a nagy feltámadások sportja, egy újabb bekapott gól alighanem eldöntené a mérkőzést.

Megy a harmadik harmad

Amit három góllal kellene megnyerni, hogy a maximális pontszámot hozzuk ki ebből az összecsapásból – nem lesz egyszerű. De haladjunk szépen sorjában, legyen meg a második találatunk.

Amúgy majdnem rémálommal indult a játékrész, egy korongeladás után vihetett szólót Korea, de a csatáruk a kapu mellé lőtt. Mák.

Ezt a harmadot jobb lesz minél előbb elfelejteni

Véget ért a második harmad és nagyon nem az történt, amit szerettünk volna látni. A koreaiak korán visszavették a vezetést, majd kihasználták, hogy ez zavart okozott a magyar válogatttnál és kettőre növelték az előnyüket. A játékrész második felére visszatért a korábbi dominancia, de sok a pontatlanság és Dalton elég jól véd eddig a riválisnál. Most lesz negyed óra rendezni a sorokat.

A statisztika két harmad után:

Forrás: iihf.com

Egykapuzunk, kevés sikerrel

Megszálltuk a koreai harmadot, ráadásul volt egy időszak, amikor a tilos felszabadítások miatt bennragadt egy soruk és láthatóan el is fáradtak. Mi a legjobb támadósorunkat küldtük rájuk, járattuk a korongot, de helyzetet nem igazán tudtunk kidolgozni.

Nagy luft ziccerben

A legutóbbi emberhátrányt kivédekeztük, sőt, még nekünk volt nagyobb helyzetünk alatt. Aztán már egyenlő létszmánál Galló adott tökéletes passzt az előremozduló Vargának, ám hiába állt üresen a kapuval szemben, elütött a korong felett.

Életjeleket kezdünk mutatni

Most az utóbbi percekben próbálunk faragni a hátrányból, de egyelőre nem tudunk túljárni Dalton eszén, aki még azt a szívességet sem teszi meg, hogy legalább kipattanókat hagyjon. Most ráadásul Erdélyt küldik ki megint egy támadóharmadbéli szabálytalanság miatt.

Szerencsénk sincs

Erdély cselezte be magát a koreai harmadba, lőtt, a korong lecsorgott Daltonról, a kipattanóra pedig Galló érkezett, de a pakk végül beszorult a kapus alá. Ez már a második ilyen eset, hogy csak centiken múlik a magyar gól, eddig pechesek vagyunk.

Korea most kíméletlen, már kettővel vezet

Most megint zavar van az erőben. Újab emberhátrány, Wehrs állította fejjel palánkba az egyik koreait, amiért 2+10 percet kapott, azaz őt egy darabig nem látjuk. Korea ezt a fórt most nagyon jól megjátszotta, két keresztpasszuk is volt a kapunk előtt, Kim Sang-wook lövése pedig átcsúszott Bálizs alatt. 1-3.

Egy koreai a kapunkban

Szerencsére nem a korong, csak egy játékos, de megint bajban voltunk. Korongvesztés után rohantak le minket két csatárral, jött s a keresztpassz, a gólszerző Ahn lövését azonban most védte Bálizs. Ahn aztán elcsúszott és a kapunkban kötött ki.

Túléltük ezt a hullámvölgyet

Kisebb zavart okozott a bekapott gól a magyar csapatnak, Erdély kiállítása miatt emberhátrányba kerültünk, de a védelem most jól működött, mindössze egy kapura lövése volt a riválisnak, azt látta és védte Bálizs.

Ilyen nincs, megint vezet az ellenfél

Ami szép, az szép, Dalton jól vette észre, hogy le lehet minket indítani, három csatárral támadtak, és ugyan majdnem elbénázták a lehetőséget, Ahn estében a kapuba tudott lőni, Bálizs teljesne kiszolgáltatott helyzetbe került. 1-2.

Folytatódik a meccs

Elhoztuk a bulit és be is szorítottuk Koreát, Gallónak volt egy ígéretes lövése is. Reméljük, a folytatásban is ilyen lesz a meccs.

Vége az első harmadnak

Vége az első harmadnak, az állás 1-1. Nem játszunk rosszul, összességében az történik a jégen, amit mi akarunk, de mint, ahogy a példa is mutatta, elég egyetlen kihagyás és Korea góllal büntet. Jelzi a magyar csapat tartását, hogy egy percbe sem telt kiegyenlíteni, úgyhogy dráma nem történt, egálról folytatódik a meccs.

Itt a gyors válasz, 1-1!

Nem telt bele egy perce sem és már egyenlítettünk is. Galló kerülte meg a kaput, majd centerezett, középen pedig Hári érkezett tök üresen, Dalton esélytelen volt. 1-1!

Ettől féltünk, vezet Korea

A legújabb kontra már bejött a koreaiaknak: Sarauer bonyolódott felesleges cselekbe, ráadásul már hátra is keveredett, úgyhogy a Sin Sang-hoon a kapunkig menetelt, majd a lövése után a korong átvánszorgott Bálizs alatt.

Sokszor ütik tilosra a korongot

Lehet, hogy már sikerült lefárasztani az ellenfelet? Az elmúlt másodpercek erről árulkodnak, többször is tilos felszabadításra ütötték a koreiak a korongot, így ugyanannak a soruknak kellett bennmaradnia.

A játék képe egyébként nagyjából olyan, mint amire számítottunk: a magyarok dominálnak, az ázsiaiak bekkelnek, és néha egy előrevágott korongal meg akarnak kontrázni minket. Bálizs szempontjából így különösen nehéz ez a mérkőzés: percekig semmi dolga, aztán jön egy gyors ellentámadás. Egyelőre nem okoz neki gondot a feladat.

Olvasói sztorik