Sport

A férfi, aki napokig nem akart megszólalni sem (x)

A tartós szájszárazság nem tréfadolog! Lászlónak szerencséje volt, mert időben kapott segítséget. Ön se vegye soha félvállról, ha túlságosan kiszárad a szája!

„Sivatagi” helyzet a szájban

László negyvenes mérnökember, aki a mindennapjait szívesen tölti a különféle tervezőprogramok között, csendesen elmélyedve. Korábban sem volt különösebben szószátyár alkat, de onnantól kezdve, hogy a szája egyre gyakrabban kiszáradt, végképp nem akart megszólalni. Tisztában volt vele, hogy a különös szájszárazságát egy újonnan felírt gyógyszer mellékhatása okozza, de arra gondolt, hogy ha „spórol” az alkalmakkal, amikor ki kell nyitnia a száját, talán könnyebb lesz elviselnie a kellemetlen tünetet. Keveset beszélt, és még arra is külön odafigyelt, hogy mindig „szabályosan”, az orrán át vegye a levegőt. A szájüregét mégis egyre szárazabbnak érezte.

Némasági fogadalom? Nem ez a jó taktika!

László főként odahaza dolgozott, ezért történhetett meg, hogy egy hétig nem is kellett senkihez sem szólnia. A telefont direkt nem vette fel, mert tudta, a beszéd úgyis csak kényelmetlenséget okozna neki, hiszen már az evés és az ivás is egyre inkább nehezére esett száraz szájjal. Szerencséjére régi jó barátja, Dénes nem hagyta annyiban a sok megválaszolatlan telefont, hanem egyszerűen beállított Lászlóhoz. Így derült fény László titkára, amit Dénes, a jó barát természetesen nem hagyott annyiban. Ő maga ugyanis diabétesszel él, amely betegségnek szintén gyakori kísérője a szájszárazság. Dénes annak idején a saját kárán tanulta meg hogy ha hagyja a szája belsejét tartósan kiszáradni, akkor bizony fogékonyabbá válhat a különféle szájbetegségekre, például a szájnyálkahártya-gyulladásra, amit jellemzően égő érzés, vörösség, fájdalomérzés kísér. Ilyen esetben mindenképpen ajánlott orvoshoz fordulni, míg az „egyszerű” szájszárazság tüneteire a patikában is találhatunk segítséget.

Segítség legegyszerűbben: a patikából!

Dénes nem teketóriázott tehát, hanem elsietett az első gyógyszertárba, hogy megvette barátjának a recept nélkül kapható Endoral szájöblítő oldatot. Az Endoral szájöblítő oldat hasznos segítség a szájszárazság kellemetlen tünetei ellen. A készítmény egyedülálló összetevője a 100%-ban természetes eredetű, sejtvédő hatású ectoin molekula, amely a nyálkahártyán egy nedves bevonatot hoz létre, másrészt gyulladáscsökkentő hatású is egyben. Ezáltal csökkenti szájszárazságot, és enyhíti a gyulladásos kellemetlen szubjektív tüneteket is, a fájdalmat, a pírt és az égő érzést. Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően enyhíti a fájdalmat, megkönnyíti az evést, az ivást és a beszédet. Az Endoral szájöblítő oldat elősegíti a sérült szájnyálkahártya regenerációját, nedvesíti a kiszáradt nyálkahártyát, tisztítja a szájüreget és védi azt a további kiszáradástól.

Ectoin, a természet ajándéka

Az ectoin molekulát szélsőséges körülmények között élő egysejtűek vizsgálata közben fedezték fel a tudósok, alig pár évtizeddel ezelőtt. A kutatók eredetileg azt keresték, mi lehet az aprócska élőlények túlélésének titka akár a sivatagi forróságban, akár a sarkvidékek jeges közegében. Mint kiderült, ezek a mikroorganizmusok önmaguk védelmére ectoint termelnek, és ez óvja meg őket a kíméletlen környezeti tényezőkkel szemben. Az ectoin molekula sejtvédő hatását mára számos kutatás és vizsgálat igazolta, és az Endoral az egyetlen olyan szájöblítő oldat, amely tartalmazza ezt a hasznos összetevőt.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Mit tehetünk szájszárazság ellen?

A szájban jelentkező kényelmetlen szárazságérzet esetén különösen fontos a megfelelő szájhigiéné. Napi rendszerességgel mossunk fogat, illetve minden étkezés után végezzünk legalább szájöblítést. Jót tehet még, ha evés után például ananászkarikát szopogatunk. Igyunk gyakran, a legjobb, ha egész nap kortyolgatunk valamilyen folyadékot – akár egyszerű, friss, hideg vizet. Vagy készíthetünk citromos vízből jégkockát, amit ugyancsak szopogathatunk, hiszen egyszerre hűsít, nedvesít és képes valamelyest élénkíteni a nyál termelődését.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik