Élő Sport

Második meccsét is elveszítette a hokiválogatott a vébén

A magyar jégkorong-válogatott második mérkőzését is leveszítette a kazahsztáni divízió I/A-s világbajnokságon, ezúttal Fehéroroszországtól kaptunk ki 3-1-re. Nem kezdett rosszul Majoross Gergely csapata, de egy hiba után a rivális szerzett vezetést az első harmadban, majd a fehéroroszok egyre magabiztosabb játékkal összességében simán nyertek, bár a meccs végi akarást biztató volt látni a mi oldalunkon. Kettőből két vereséggel állunk, csütörtökön Litvánia ellen már mindenképpen nyerni kellene.

Elég hamar megkaptuk a választ arra a kérdésre, hogy vajon egy nap elég volt-e kiheverni a Dél-Korea elleni vereséget: igen. Jól kezdett a magyar válogatott, a várakozásokra fittyet hányva többet birtokolta a korongot a csapat és az első percekben a kapujához tudta szegezni a világelitből érkező ellenfelét.

Aztán az 5. percben Vay Ádám ejtette ki a korongot, a kipattanóból pedig megszerezte a vezetést a fehérorosz csapat.

Ettől függetlenül az első harmadban nyújtott játékkal elégedettek lehettünk, a lövések száma is megvolt, úgy tűnt, nem lesznek nagy gondok. Aztán ahogy Dél-Korea ellen, úgy most is a második harmadban ütköztek ki igazán a problémák, a helyzetek száma csökkent, a lövések minősége is, közben a rivális egyre magabiztosabban hokizott, majd egy kapu előtti kavarodás után megduplázta az előnyét is.

Elég mélyre került ekkor a válogatott, tanácstalanná váltak a játékosok, semmi sem akart összejönni. Bár Vay nagy védéseket mutatott be, a harmadik harmadban, a harmadik fehérorosz gólnál, kettős emberhátrányban ő is tehetetlen volt. Egyértelmű volt, melyik az erősebb válogatott.

Biztató ugyanakkor, hogy az utolsó percekben mintha visszanyerte volna erejét a magyar csapat: összejött a szépítés Galló révén és nyomást tudtunk helyezni az ellenfélre. A vereséget elkerülni azonban nem sikerült, és mivel két zakóval indult számunkra a vébé, ki kell mondani:

ahhoz, hogy ne kelljen a kieséstől rettegni, le kell győzni Litvániát.

Papíron a litván a leggyengébb csapat, viszont ők a fehéroroszokat eléggé megizzasztották, 2-0-ra is vezettek, onnan kaptak ki 4-3-ra. Most egy nap pihenő következik a magyaroknak, a Litvánia elleni mérkőzés csütörtökön 8.30-kor lesz.

Már csak azért is le kell győzni a litvánokat, mert az utáa következő két mérkőzés is irtó nehéz lesz, pénteken a szlovénok, vasárnap a házigazda kazahok ellen játszunk. Az első két helyezett játszhat majd a 2020-as, svájci elit vb-n, az utolsó pedig kiesik a divízió I/B-be.

A játéknap másik meccsén Dél-Korea folytatta váratlanul jó szereplését és 1-3-as hátrányból fordítva 5-3-ra verte Szlovéniát. Az NHL-s sztárjukkal, Anze Kopitarral kiálló szlovének is két vereséggel kezdtek.

Eredmény – divízió I/A-s jégkorong-világbajnokság, 2. forduló

Fehéroroszország – Magyarország 3-1 (1-0, 1-0, 1-1)

gól: Feoktyisztov (5.), Liszovec (30.), Platt (46.), illetve Galló (55.)

 

Koreai Köztársaság-Szlovénia 5-3 (1-3, 3-0, 1-0)

gól: Kim K. Sz. (5.), Kim V. Dzs. (28.), Kim Sz. V. (30.), Kim H. Sz. (31.), Sin Sz. H. (60.),  illetve Rodman (9.), Ograjensek (13.), Sabolic (17.)

 

Az állás: 1. Koreai Köztársaság 6 pont/2 mérkőzés (10-4), 2. Fehéroroszország 6/2 (7-4), 3. Kazahsztán 3/1, 4. Litvánia 0/1 (3-4), 5. Szlovénia 0/2 (5-8), 6. Magyarország 0/2 (2-8)

Fotó: MTI/Czagány Balázs

Megint kikapott, nehéz helyzetben a hokiválogatott a vébén

A magyar jégkorong-válogatott második mérkőzését is leveszítette a kazahsztáni divízió I/A-s világbajnokságon, ezúttal Fehéroroszországtól kaptunk ki 3-1-re. Nem kezdett rosszul Majoross Gergely csapata, de egy hiba után a rivális szerzett vezetést az első harmadban, majd a fehéroroszok egyre magabiztosabb játékkal összességében simán nyertek, bár a meccs végi akarást biztató volt látni a mi oldalunkon. Kettőből két vereséggel állunk, csütörtökön Litvánia ellen már mindenképpen nyerni kellene.

Fotó: MTI/Czagány Balázs

Parádés oda-vissza hoki megy most

Elég szórakoztató most a mérkőzés, a gól meghozta a mi kedvünket, viszont így meg lehetőség van a fehéroroszok előtt kontrázni, úgyhogy most oda-vissza koriznak teljes gázon a játékosok. Egyébként jégkorongban a kátgólos különbséget akár gyorsan le is lehet dolgozni, úgyhogy izgalmas utolsó két perc előtt vagyunk. Vay helyett is mezőnyjátékos jött be a jégre.

Már két gólunk van a vébén!

Ez most egy szép emberelőnyös figura volt. Vas játszotta meg a kapu mellett álló Gallót, aki paádésan pördült be a kapu elé, majd laposan, a kapus mamutja alatt-mellett csúsztatta be a korongot a kapuba. 3-1.

Végre egy beleérés

Na, ilyen támadásokra van szükség. A jobb szélen járattuk a korongot, majd Macaulay lőtt, Bodó mozgott be a kapu elé, bele is nyúlt a korongba, ami lepattant a jégre, mielőtt Milcsakov védett. A kipattanó után volt némi zavar, de aztán a fehérorosz kapus tenyerelt rá a korongra.

Vay-parádé

Ritkán látható jelenet: egy hosszú korongra mozdult ki a magyra kapus, rátenyerelt, majd hason, a harmadvonal felé csúszva tette ki, amiből kontrázni is tudtunk, de Sofron lövése mellé ment. Mindenesetre a magyar kapus megmozdulása élményszámba ment.

Kezdünk elszállni, már 3-0 oda

Vas kapta meg az első kiállításunkat, majd emberhátrányban Galló lépett ki, de a kapus védte a szóóját, majd még ki is állították a magyar csatárt, amiért odaszúrt a hálóőrnek. Így kettős emberelőnyben játszhatott Fehéroroszország, amit ki is használt, Platt lőtte szét a hálónkat. 3-0.

Hú, mit csinált a fehérorosz kapus

Sofron belőtt korongjánál vette vánszorgósra a figurát, így Varga utolért, és Milcsakov nem is tudott felszabadítani. Sőt, a nagy kavarodásban a korong felperdült és a kapu irányába hullott, de nem tudtunk lecsapni rá, így tisztázott a fehérorosz védelem.

Van még húsz percünk

Jó lenne megtörni ezt az átkot, ami a magyra csatárokat sújtja, hátha egy gól visszaadná azt az önbizalmat, amit ezen a meccsen is elveszítettünk.

Vége a második harmadnak, nem tudunk gólt lőni

Ezt a harmadot is elveszítettük 1-0-ra, de míg az első után lehetet pozitívumokról beszélni, addig most kicsit az az érzésünk, hogy kezd kifogyni az ötletekből a magyar csapat. Közben a fehéroroszok beütötték a második góljukat, őket ez láthatóan megnyugtatta és igazából benne van a levegőben, hogy hamarosan eldöntik a mérkőzést.

Közben nálunk valami nagyon nem stimmel támadásban, zsinórban négy harmad óta képtelenek vagyunk betalálni.

Kimaradt a meccs magyar ziccere

Emberelőnybe kerültünk a második harmad végén, Bodó pedig most tök üresen maradt a fehérorosz kapu előtt, húzott egy cselt mielőtt fonákkal elemelte volna a botos oldalra, de a kapus védett, a kipattanót is hárította, majd eltakarították onnan a magyar csatárokat és a korongot is a védők.

Vay ijesztett ránk

Az egyik fehérorosz játékos korizott neki egy lövés után, kapusunk keze pedig beakadt a kapuvas és a támadó közé. Kicsit lent is maradt a jégen, de aztán folytatni tudta a játékot.

Kezd hasonlítani a meccs a Dél-Korea ellenire

Abból a szempontból, hogy ott is az első harmad jó volt, majd a második derekára kezdtük lendületünket veszíteni. Az elmúlt percek nem arról szóltak, hogy esetleg szépítünk, hanem, hogy a fehéroroszok megérezték: most eldönthetik a meccset végleg.

Őrület a kapunk előtt, 2-0-ra vezetnek a fehéroroszok

Na, egy ilyen támadás hiányzik a magyar csaat játékából. A jobb szélről érkezet keresztpassz a magyar kapu elé, ahol a rivális csatára érkezett, Vaynak kellett hatalmas bravúrt bemutatnia. Nem tudtuk eltakarítani a korongot, Platt fektében tudta így megjátszani Lisovetset, aki a felső sarokba bombázott. 2-0.

A játék küzdelem jellege dominál

Alighanem nem ez lesz a világbajnokság legszebb pár perce, a küzdőszellemre viszont nem lehet panasz egyik oldalon sem. Most amúgy teljesen kiegyenlített a meccs.

Hiányzik egy jó emberelőnyös figura

Majdnem kiegyenlítettünk az emberelőnyünk elején, Erdély estében kotorta rá a kipattanót, centikkel kerülte csak el a korong a kaput. Utána aztán fel tudtunk állni a fehérorosz harmadban, járattuk is a korongot, viszont tiszta lövőhelyzetet nem nagyon tudtunk kidolgozni, bár egy jó beleérős figuránk azért volt, amikor szintén csak centikkel ment el a vas mellett a pakk.

Talán a legnagyobb helyzetünk

Kihúztuk a harmad elejét, sőt, Bartalis tudta megjátszani a védők között üresen maradt Sofront, aki kapura is fordult, de a lövés közben akasztották. Emberelőnyben vagyunk.

Lábon kihordtunk egy szívrohamot

Na, most nem indul jól ez a harmad, Vaynak már háromszor kellett védenie 68 másodperc alatt. Kétszer különösen fontos volt, hogy rátenyereljen a korongra, mivel egy fehérorosz játékos állt a kapunk előtt.

És akkor itt is vagyunk a második harmaddal

Folytatódik a mérkőzés, a fehéroroszok 1-0-ra vezetnek, igazából csak annyi a különbség, hogy ők jobban éltek a kínálkozó lehetőséggel. Nekünk a lövések minőségén kell javítani mindenképpen, mert azzal eddig nem állunk jól ezen a világbajnokságon.

Vége az első harmadnak, kár azért az egy hibáért

Annak ellenére, hogy 1-0-ra elveszítettük az első harmadot, nem lehetünk elégedetlenek. Jól megy a csapat, viszont a helyzetkihasználásunk továbbra is pocsék, és Vaynak volt egy hibája, amit rögtön góllal büntetett Fehéroroszország.

A világelitből kiesett rivális egyelőre nem tűnik verhetetlennek, de ehhez viszont meg kell törni a három harmad óta tartó gólcsendet. Pihenő.

A korongot jobban megbecsülhetnénk

Bő egy meccs alapján a legnagyobb probléma, hogy a semleges harmadban dadog a magyar ütőkön a korong, márpedig, ha elhagyjuk, miközben kitámadnánk, kellemetlen helyzetbe hozzuk magunkat.

Majdnem megpirítottuk magunkat

Kitarov tette meg azt a szívességet, hogy tök feleslegesen elgáncsolta az egyik védőnket, miközben a fehéroroszok megindulhattak volna, így emberelőnybe kerültünk. Majorossék kicsit variáltak az emberelőnyös sorunkon, és járt is a korong, aminek a végén Stipsicz bombázott hátulról, a korong viszont nem pattant ki a kapusról.

Ezután viszont lendületét veszítette a fórjátékunk, úgyhogy ez az egy szem lövés volt, amit feljegyezhettünk magyar oldalon, sőt, már egyenlő létszámnál Maljavko vihetett egy szólót, de Vay védett.

Átcsorog a magyar lövés, de nem a kapuba hullott

A bekapott gól ellenére nem változott a játék képe, a várttal ellentétben többet van nálunk a korong és most volt egy ziccer is, a védelemből előlépő Scott MacAulay kapta meg a korongot, lendületből kapura tudott törni, a lövése pedig még át is jutott a kapuson, de a ketrec mellé esett.

A semmiből vezet Fehéroroszország

Egy gyors kontra után indultak meg kettő a kettő ellen a fehéroroszok, jött egy lövés, Vay pedig azt hitte fogja, de a lepkésből kipattant a korong (talán túl korán csukta össze), pont Feoktistov ellen, aki fonákkal a hálónkba lőtt. Elkerülhető gól volt. 1-0.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik