Sport
All England Club ground staff prepare one of the grass courts for the start of play on Day Two of the 2015 Wimbledon Lawn Tennis Championships at the All England Lawn Tennis and Croquet Club in London, UK. (Photo by Ben Radford/Corbis via Getty Images)

A teniszezők arra keresik a válaszokat, amit tudniuk kellene

Korábban a témában:

A magyar teniszben a labda helyett egy ideje a nyílt levelek pattognak ide-oda. Korábban Babos Tímea és Fucsovics Márton kérte a szövetség vezetését, hogy vonja vissza az elnökségi határozatot és a kormánygaranciát, továbbá az alkalmas létesítmény nélkül bevállalt Wimbledon Series füvespályás torna megrendezését, amire a szövetség is kimerítő nyílt levélben válaszolt.

Ezúttal kilenc vezető klub írt levelet, amelyet szerkesztőségünk is megkapott, és amelyben lényegre törő kérdéseket tesznek fel a korábbi, infrastrukturális fejlesztésre kapott milliárdos állami támogatásokról, illetve a füvespályás tornával kapcsolatban. A gond ott van, hogy normális szövetségi ügymenet mellett a klubok tisztában kellene legyenek a válaszokkal, de a jelek szerint még sincsenek.

A kilenc vezető klub nyílt levele:

Tisztel Elnök Úr!
Tisztelt Elnökség!

Mivel az MTSZ működésével kapcsolatos iratokba való betekintést a Szövetség a múltban több ízben nehezítette, elutasította vagy irreális anyagi feltételekhez kötötte, ezért tagszervezetként továbbra is csak az a lehetőségünk maradt, hogy nyílt levélben forduljunk Önökhöz.

Elsőként az infrastrukturális támogatásokkal kapcsolatban tesszük fel a kérdéseinket:

 • Igaz-e, hogy a magyar kormány az elmúlt években több milliárd forintnyi összeget biztosított az MTSZ-nek, kifejezetten a teniszklubokat támogató infrastruktúra-fejlesztésre?
 • Ha igaz, akkor ez miért nem volt publikus valamennyi klub számára?
 • Melyik évtől részesült az MTSZ ezekben a jelentős állami forrásokban?
 • Milyen objektív pályázati kiírás és elbírálás előzte meg a támogatások klubok számára való megítélését és folyósítását?
 • A megítélt támogatásokról milyen elnökségi határozatok születtek?
 • Az éves támogatási keretekből milyen mértékű forrás jutott a Nemzeti Edzésközpont további fejlesztésére?
 • Ha jutott forrás a Nemzeti Edzésközpont további fejlesztésére, akkor milyen közbeszerzés vagy pályázat előzte meg a beruházásokat, eszközbeszerzéseket?
 • Miért nincsenek feltüntetve az MTSZ oldalán a megítélt támogatások, amelyek közérdekű adatnak minősülnek?

A Magyar Tenisz Szövetség március 13-i közleménye szerint nem lépett hatályba az a megállapodás, amelyet a mallorcai füves WTA-torna Budapesten való megrendezése kapcsán kötöttek. Ebben a témában a következő kérdéseket tesszük fel:

 • Mikor írták alá az eredeti szerződést a mallorcai füves torna jogtulajdonosával?
 • Ki írta alá a szerződést?
 • A kormánygarancia hiányában milyen pénzügyi fedezet alapján írták alá a szerződést?
 • Született-e a szerződéskötést jóváhagyó elnökségi határozat?
 • Miért nem adott tájékoztatást az MTSZ vezetése a versenyrendezés lehetőségéről a magyar tenisztársadalomnak?
 • Igaz-e, hogy a szerződés alapján már 2019-ben is meg kellett volna rendezni Budapesten ezt a füves WTA-tornát?
 • Ha igaz, hogy az eredeti szerződés szerint már 2019-ben is kellett volna füves WTA-versenyt rendezniük, akkor most miért érvelnek azzal, hogy egy éven belül csak kivételes esetben lehet két WTA-versenyt rendezni ugyanabban az országban?
 • Információink alapján a szerződés szerint már a 2019-es WTA füves torna elmaradása miatt is szankcionálhatják anyagilag az MTSZ-t. Miért írják ennek ellenkezőjét közleményükben?
 • A közleményben azt írják, hogy nem is lépett hatályba a megállapodás. Ez esetben miért kellett azt felmondaniuk?
 • Ha már március 6-án megtörtént ez a felmondás, de csak március 13-án volt elnökségi ülés, akkor milyen felhatalmazással mondták fel a szerződést?
 • Ha valóban március 6-án megtörtént a felmondás, akkor a volt és jelenlegi játékosok nyílt levelére adott március 8-i válaszukban erre miért nem tértek ki?
 • Elkerülendő a nyilvános ultimátumot, az EMMI-t miért nem tájékoztatták erről a március 6-i felmondásról?

Kérjük Elnök urat és az MTSZ elnökségét, hogy a fenti kérdéseinkre való válaszokat tüntessék fel a Magyar Tenisz Szövetség hivatalos weboldalán, hiszen maga Richter Attila főtitkár úr nyilatkozta március 13-án a Magyar Nemzetben, hogy a Magyar Tenisz Szövetség transzparensen működik.

Tisztelettel: Budai Tenisz Centrum, Dunakeszi Teniszklub, Győri Atlétikai Club, Hoka SE, MIVAS SE (Miskolc), Pasa Tenisz Kft., Soproni Vasutas Sportegylet, Sportmánia Egyesület (Szeged), Vasas Sport Club (Körmöczy Zsuzsa Teniszakadémia)

Frissítés:

Cikkünk megjelenését követően az MTSZ levélben azt közölte lapunkkal, hogy ők tagszervezettől nem kaptak ilyen kérvényt. (Írásunkat április 12-én ezzel az információval frissítettük)

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Image: 73877967, Dér Péter gyógyszerész, Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.