Sport lineup

Csak annyi történt, hogy megint át lettünk verve

Már nincs nagyon kivel versenyezni, így a New England Patriots hatodik Super Bowl-győzelme után minden ajtó bezárult: a történelem legjobb NFL csapata a New England Patriots, a legjobb irányítója Tom Brady, a legjobb edzője Bill Belichick. Pont.

Pedig most Bradynek nagyon nem ment, a Rams védelme ellen úgy mozgott, mint minden halandó, 41 éves, többgyermekes apuka tette volna. Amikor már elhittük, hogy akkor itt a vég, a 66 éves Belichick simán megverte fejben a 33 éves szuperedzőt, Sean McVay-t.

Atlantában Belichick mentette meg Bradyt, de hát így működik ez, előfordult már fordítva is néhányszor. A Patriots vezetőedzője valószínűleg életében nem tett össze ennyire komoly tervet a védekezésre, és az, hogy összesen három pontot tudott szerezni a jelen és a jövő csapatának gondolt Rams, már-már az őrület határát súrolja.

Belichick védelme megint bebizonyította, hogy még a modern NFL-ben, ahol minden a szuper irányítókról és a mögöttük álló innovatív edzőkről szól, a labda nélkül kell megnyerni a bajnokságot. Lehet itt méregdrága elkapókkal meg futókkal trükközni, de a végén úgyis a jobban kialakított rendszer lesz a nyerő. A semleges és az ellenséges szurkolóknak meg az a rossz hírünk, hogy a legjobban összetett rendszer az bizony már évtizedek óta a Patriotsnál van.

Belichick most is odatette magát, nagyjából végig hatvanas pulzuson tartotta magát, miközben nagyon csúnyán a hintába ültette McVay-t, aki élete első Super Bowlján tehetetlenül nézte, ahogy a 24 éves irányítója, Jared Goff és a gondosan felépített támadóegysége remegő térdekkel csődöt mond több százmillió ember szeme láttára.

De mi történt?

Egyszerű: Bill Belichick és a védelemért felelős edzők leültek, és a Rams elleni meccs előtt piszkosul felkészültek. Egy lépéssel folyamatosan McVay előtt jártak, talán már azelőtt tudták a következő játékot, hogy a Rams kitalálta volna. Ezt amúgy a meccs után McVay is elismerte, amikor azt mondta, nem tud mást mondani, csak annyi történt, hogy túljártak az eszén.

Belichick kiváló munkát végzett, nem nagyon tudok mást mondani, egyszerűen jobb volt nálam

– mondta McVay.

Belichick mottója a meccs előtt valami olyasmi lehetett, hogy hagyjuk, hogy Goff megverjen minket. Ez azt jelenti, hogy a Patriots edzője olyan taktikát dolgozott ki, amely minden egyéb eshetőséget azonnal megfojtott. Kockázatos játék, mert ha éppen jó napot fogott volna ki az irányító, akkor még bajban is lehetett volna a Pats, de mivel a védelem minden egyes felállást ismert, de legalábbis sejtett, erre esély sem volt.

Sean McVay és Bill Belichick (Fotó: Jamie Squire/Getty Images)

Hogyan verte át Belichick a mindig alaposan felkészült ellenfelét? Azt tudni kell, hogy a játékokat megelőzően az edzők a támadóóra lejárta előtt 15 másodperccel tudnak beszélni az irányítóikkal, aztán elnémul a rádió.

McVay szereti úgy alakítani a támadásait, hogy az utolsó pillanatig kivárja, milyen rendben lép fel a védelem, és ha megvan, akkor gyorsan bemondja a játékot Goffnak. Csakhogy, és itt jött a trükk: Belichickék azzal újítottak, hogy két felállással készültek – ergo, amikor elindult a játék, fogták, és megváltoztatták a felállást. A Rams képtelen volt mit tenni, az ezer fokon izzó Patriots-védelem pedig csak akkor nem gázolta le a támadókat, amikor nem akarta.

A Patriots egyik védője, Jason McCourtey a meccs után el is mondta, hogy mivel az alapszakasz végén már a védelmük az emberezést erőltette, tudták, hogy a Rams erre fog készülni.

Sokkal többet zónáztunk, lefedtük az egész pályát, mindenhol ott voltunk. Mivel elég sokat embereztünk idén, sejtettük, hogy az ellenfelünk az emberezésre fog számítani. Az edzői stáb óriási munkát végzett, mi pedig hoztuk azt, amit kértek

– mondta a védő.

És tényleg: Goff 38 passzkísérletéből mindössze 19 volt sikeres, 229 passzolt yardja nagyon vékony egy Super Bowlon, miközben azért a futók (összesen 62 yard) sem lehettek elégedettek. Nagyon találó, amikor azt mondják, mindenhol ott voltak.

Levegőt nem kapott a Rams a négy negyed alatt, és noha úgy tűnt, hogy ez egy unalmas meccs, amelyen a védelmek dominálnak, a Patriots húzott valamit a régiből, és a védelem meg tudta menteni a Super Bowl MVP-nek választott Julian Edelmanen kívül inkább betliző támadókat.

Előre szóltunk:

Én nem is Tom Bradytől félnék leginkább a Super Bowlon
Minden idők legjobb irányítója mindig hozza magát, persze, de az igazi veszélyt az extra elkapásokat behúzó társak jelenthetik. Ilyen például Julian Edelman is.

Összefoglalva csak annyi történt, hogy újra át lettünk verve. A rozsdásodni látszó Patriots csak altatott, az egész évben az NFL legizgalmasabb projektjének tartott Rams pedig éppen a legfontosabb pillanatban állt bele arccal a műfűbe.

A bajnokságot a védelmek nyerik, mondták a szakértők a 2018-as szezonig. A bajnokságot már a támadók nyerik, mondták a szakértők a szezon közben.

Ezek a szakértők már annyiszor leírták Tom Bradyt és Bill Belichicket, hogy azt megszámolni sem lehet. Ez az ördögi páros megint megmutatta, hogy hiába jönnek a fiatalok, nem kell azonnal hanyatt esni. Elég csak jól focizni, meg egy picit gondolkodni.

Eredmény, 53. Super Bowl:

New England Patriots-Los Angeles Rams 13-3 (0-0, 3-0, 0-3, 10-0)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik