Sport lineup

Mindenki utálja a Super Bowl kistestvérét

Észak-Amerikában a legtöbb sportág egyik legjobban várt eseménye az All Star-gála, amikor a liga legjobbjai egymásnak feszülnek. Ilyenkor sok szurkoló hirtelen nem a csapatának, hanem Keletnek, Nyugatnak, csapata főcsoportjának, vagy kedvencének drukkol, de rendszerint egy igen látványos műsort kap. Az egyetlen fekete bárány az amerikaifutball. Az NFL gálameccse csak nyűg mindenkinek, de vajon miért?

Nem titok, hogy az NFL egyik lényegi eleme a harc – félgőzzel nem lehet amerikaifocizni. A szurkolók azért mennek ki a meccsekre, hogy azt lássák, csapatuk vért izzad és jól szervezett hadseregként addig rohan előre, ütközik, ha kell esik-kel őrült módjára, míg be nem darálja ellenfelét. Ennek pedig tökéletesen eleget tesz a sportág, hiszen az egész játék eleve úgy indul, hogy a kezdőrúgást követően tucatnyi játékos csapódik egymásnak, hogy akár egyetlen yardért csatába szálljon. Ezt szem előtt tartva érdemes megnézni ezt a jelenetet a 2019-es Pro Bowlról.

Éles meccsen ebben a helyzetben az első visszapasszt követően – már ha egyáltalán ilyenre sor kerül tétmérkőzésen – úgy döngölnék ellenfelüket földbe a védők, hogy hetekkel később is szedegetni lehet a maradványait. Ez a futball alapja.

A kemény védekezés hiánya alapvetően megöli a játékot.

Bármelyik keményvonalas NFL-rajongó felugrik egy jól sikerült visszahordás láttán, de kit érdekel egy 80 yardos futás, ha meg sem próbálják érdemben leszerelni a játékost?

Ha a futballisták fejével gondolkodunk más a helyzet. Teljesen érthető, hogy nem akarják tönkretenni magukat egy sörmeccs kedvéért.

Érdemes megemlíteni az amerikaifoci másik fontos részét, a taktikát is. Minden csapatnak megvannak a maga variációi támadásban. Az irányítónak cirka száz játékelem van a csuklóján, de ennél jóval több szerepelhet egy csapat repertoárjában, amit hetekig, hónapokig gyakorolnak.

Tom Brady harsogja a támadásvariációt a New England Patriots játékosainak. Fotó: David Eulitt/Getty Images

Ehhez képest a Pro Bowlon egy hetük van az edzőknek, hogy összerakják a 22 csapatból összegereblyézett játékosokkal, mit is szeretnének játszani. Lehetetlen vállalkozás. Csoda, hogy alig van látványos támadás a gálameccsen?

Utálják a nézők és a játékosok is

További probléma, hogy a Pro Bowl, az All Star-meccs egy héttel a Super Bowl előtt van. Senkinek se legyenek kételyei, valójában a bajnoki döntőre kíváncsi mindenki. Amerika legnézettebb és egyik legjobban várt eseménye ez,

a Super Bowl a nagybetűs MECCS.

Ehhez képest a Pro Bowl egy langyos párnacsata, nem csoda, hogy nem pörög rá a világon senki, miközben a szezon fináléjára vár. Eközben a játékosok egy hosszú és kíméletlen szezonnal a hátuk mögött abszolút kifilézve bolondok lennének egymást és saját magukat hazavágni.

A focisták 2016-ban egyébként egy ki nem mondott bojkottot is produkáltak, egészen rendhagyó módon sorban mondták le a szereplést. Az amerikai sajtóban több szám is megjelent, de nagyjából 130-140 játékost kellett meghívni, hogy összejöjjön a két 44 fős csapat. Ha már a meghívott sztárok sem akarnak részt venni a gálán, ott nagy baj van.

Patrick Mahomes, a 2019-es Pro Bowl MVP-je. Fotó: Mark Brown/Getty Images

Szurkolói szemmel is savanyú a szőlő, mivel a Super Bowl előtt egy héttel csap össze a két összeválogatott sztárokból álló csapat. Ez önmagában hordozza a problémát: bolondok lennének a nagydöntőben érdekelt klubok legjobbjaikat kockáztatni. Más szóval

a szezon két legjobb csapatából senki sincs ott a gálameccsen.

Emellett évekig az Hawaiin tartották a Pro Bowlt és bár közel teltház jött össze minden évben (50 ezer ember), a rajongók panaszkodtak, hogy nehezen jutnak el a meccsre. A futballisták szerették ugyan, mert családi nyaralássá alakították, a szurkolók igényeit szem előtt tartva azonban 2017 óta Orlandóban zajlik az esemény – javult is a nézőszám 15 ezerrel.

Van-e fény az alagút végén?

Az NHL-ben rájöttek, hogy az All Star-gála akkor működik a legjobban, ha nem veszi komolyan saját magát. Az örömhoki mellett az ügyességi vetélkedőkben is elengedik magukat a sztárok, akik rendre boldogan fogadják el a meghívást. Miközben 2016-ban a játékosok miatt aggódott az NFL, addig a jégkorongozók önfeledten nevetgélve ütögettek kapura.

Az NBA is sokkal inkább a látványos játékról, a szurkolók kiszolgálásról szól és bár a védekezést éppenséggel itt sem viszik túlzásba, a szokatlan, de tetszetős passzok és dobások így is elviszik a show-t.

Az persze nagy előny, hogy az NHL és az NBA is idény közben tartja gálameccsét, amikor még jobban pörögnek a játékosok, de az biztos, hogy nem kell könyörögni senkinek a részvételhez.

Próbálkozott az NFL is az elmúlt években persze, nagy sikert aratott a sztárok kidobós versenye és éppenséggel ügyességi versenyt is rendeznek, de mivel itt is az AFC és az NFC verseng egymással, itt sem a szórakozásé a főszerep.

Pedig Jason Garrett megfejtette, mi lehetne egy jó Pro Bowl receptje. Az idei összecsapáson az NFC vezetésével a Dallas Cowboys vezetőedzőjét bízták meg, aki egy utasítást adott:

csinálj, amit akarsz!

A káoszból az lett, hogy mindenki posztján kívül játszott, a legnagyobb műsort Alvin Kamara adta, aki futóként zseniális, védőnek viszont inkább egy lelkes mitugrásznak tűnik. Mégis csak imádni lehetett, ahogy ünnepelte apró sikereit, mondjuk egy idő előtt kikényszerített indítást.

Ez lehetne talán inkább az irányvonal, sőt az ügyességi versenyből is lehetne jó show-t rittyenteni, csak több energiát kellene belefektetni. Jelen állapotában a Pro Bowlra, mint egy szükséges rosszra tekint mindenki. Igény pedig lenne rá, az amerikaiak bolondulnak az amerikaifociért, a rossz megítélése ellenére is rendre 50-60 ezren kimennek megnézni a meccset.

Ameddig viszont az NFL a Super Bowl árnyékában, ötlettelenül, színtelenül, szagtalanul megrendezi kötelességtudatból, nem marad más, mint a nagydöntő kistestvére, akit mindenki utál.

Nyitókép: Mark Brown/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik