Sport

Cseh László edzőjének állításait tételesen cáfolja volt klubja

Kovács Ottóban, az Egri Úszó Klub vezetőjében nincs harag azért, mert eligazolt vezetőedzője, akivel mentek az élversenyzői is. Viszont tiszta vizet önt a pohárba.

Plagányi Zsolt, többek között Cseh László, Németh Nándor és Burián Kata edzője a múlt év végén elég elkeseredetten közölte, elhagyják addigi klubjukat, az Egri Úszó Klubot (EÚK) és a BVSC-ben folytatják.

Plagányi azt mondta, első sorban tanítványai érdekeit és a 2020-as tokiói olimpia zökkenőmentes felkészülését szem ellőtt tartva szakítottak az egyesülettel, amelyik az elmúlt három évben jutalom helyett csak vállveregetésben részesítette a sikereket halmozó úszókat.

Cseh Laciék három éve jutalom helyett csak vállveregetést kapnak
A kétszeres világbajnok és hat olimpiai éremmel büszkélkedő úszó edzője úgy érzi, nem kaptak elég megbecsülést Egerben, ezért váltottak.

A szoljon.hu oldalon szólalt meg a másik fél is. Kovács Ottó, az EÚK elnöke elmesélte a történetet saját és klubja szemszögéből.

A fontosabb megállapításai:

  • 2013. áprilisában szakított Plagányi az Érdi Úszóklubbal, ekkor igazolt az amúgy többnyire  Törökbálinton készülő edző és csapata az EÚK-hoz.
  • Az edző ­kiváló munkájának eredményéből az EUK is profitált, hiszen a korosztályos versenyeken egyre nagyobb sikereket értek el.
  • Újabb szintet akkor lépett az EÚK, amikor 2014 januárjában Cseh László is bekapcsolódott a Plagányi csoport munkájába, holott az Egri Úszó Klub akkori anyagi lehetőségei nem tették lehetővé, hogy egy ilyen sztársportolót megfizessen, de az egri önkormányzat nagylelkű anyagi segítségével lehetővé vált Laci leigazolása.

A sikerek viszont komoly anyagi terheket is róttak az Egri Úszó Klubra.

  • Az elmúlt két év alatt Törökbálinton a pályabér a négyszeresére emelkedett, és ebben az évben Egerben is 25 százalékkal nőtt az előző évhez képest.
  • Mivel a magyar sportban az elért eredmények után nő vagy csökken az állami támogatás mértéke, és 2018-ban sem Cseh, sem Németh nem ért el kiemelkedő nemzetközi eredményt (csak Burián Eb-bronzérme számított annak), ezért már az ősz folyamán világossá vált, a közös munka a vége felé közeledik.
  • Az EÚK anyagilag már képtelen a versenyzők fizetési igényeit teljesíteni.

Mi igaz a „buksisimogatásból”?

  • Cseh László valóban nem kapott anyagi jutalmat a város részéről a 2015-ös kazanyi világbajnokságon szerzett aranyérme után, viszont a klub megemelte a fizetését.
  • Az edzőjének is.
  • Mind Németh Nándor, mind Burián Kata folyamatosan fizetésemelést kapott, amikor valamilyen világversenyen sikeresen szerepelt.
  • Utolsó szerződésmódosítás tavaly augusztusban történt, amikortól mindketten nagyságrendileg a fizetésük kétszeresét kapták ez év végéig.
  • Az EÚK elérte anyagi erőfeszítéseinek végső határát. Ha úgy tetszik, kinőtték a sportolók a klubot.

Kovács megjegyezte még, az Egri Úszó Klub korosztályos versenyzőinek kilencvenöt százaléka Egerben maradt és ott készül. A válogatott keretben érdekelt úszóik közül Holló Balázs, Lakatos Dávid és Békési Eszter számára reális célt jelent a 2020-as tokiói olimpiára történő kijutás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik