Élő Sport

Kézi-Eb: kiütötte Spanyolországot a magyar válogatott

Fontos mérkőzést nyert meg magabiztosan a magyar női kézilabda-válogatott a franciaországi Európa-bajnokságon, a spanyolokat vertük 32-26-ra az utolsó csoportmeccsen. Több magyar játékos is extrát nyújtott, kezdve a kapus Kiss Évától, Háfra Noémin át Planéta Szimonettáig. Ez azt is jelenti, hogy két pontot viszünk magunkkal a középdöntőbe.

Bár az már korábban eldőlt, hogy továbbjut a középdöntőbe a magyar válogatott, komoly tétje volt a spanyolok elleni utolsó csoportmérkőzésnek: az volt a kérdés, hány pontot visz magával tovább a csapat.

Kiss kezdett ezúttal a magyar kapuban, az első gólt pedig Háfra dobta. 4-2-re vezetett a magyar csapat, amikor Kovacsics lépett be egy találatnál, amit így érvénytelenítettek. 5-2 helyett a spanyolok fordítottak, de aztán hamar rendezte a sorokat a magyar válogatott, Schatzl fontos gólokat szerzett, Kiss heteseket védett és nagy bravúrjai voltak, így fokozatosan lépett el ellenfelétől Magyarország. A félidő utolsó gólja is Háfráé volt, öt találattal vezettünk a nagyszünetre (19-14).

Egy kivédett hetes Kiss Évától, a duplázást is hárította:

A spanyol válogatott teljesen szétesett a folytatásban, a 36. percben így már tíz gól volt a magyar előny (25-15). A félidő második felére Bíró állt be, aki Kisshez hasonlóan nagyokat védett, hetest is fogott. Közben Planéta termelte elöl ipari mennyiségben a gólokat, így elég hamar eldőlt a mérkőzés. A végén kicsit kozmetikáztak a spanyolok, de ez bizony kiütés volt, 32-26 ide. Planéta nyolc lövésből nyolc gólt szerzett, Schatzl és Háfra is öt-öt találatig jutott.

A magyar válogatott a C csoport második helyén jutott tovább és két pontot visz magával a középdöntőbe, valamint +3-as gólkülönbséget.

Ott majd a német, román, norvég hármas következik. Az első ellenfél Norvégia lesz, amelyik 31-23-ra kapott ki Romániától az utolsó csoportmeccsén.

Eredmény – női kézilabda Európa-bajnokság

Magyarország – Spanyolország 32-26 (19-14)

Magyarország: Kiss É. – Lukács 4, Kovács A. 3, Planéta 8, Mészáros 1, Kovacsics 3, Schatzl 5, cserék: Háfra 5, Tóvizi, Tóth G. 2, Pálos-Bognár 1, Kazai, Orbán, Bíró, Szabó L., Szalai, szövetségi kapitány: Kim Rasmussen

A csoport végeredménye: 1. Hollandia 6 pont, 2. Magyarország 4, 3. Spanyolország 2, 4. Horvátország 0

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Kézi-Eb: kiütötte Spanyolországot a magyar válogatott

Fontos mérkőzést nyert meg magabiztosan a magyar női kézilabda-válogatott a franciaországi Európa-bajnokságon, a spanyolokat vertük 32-26-ra az utolsó csoportmeccsen. Több magyar játékos is extrát nyújtott, kezdve a kapus Kiss Évától, Háfra Noémin át Planéta Szimonettáig. Ez azt is jelenti, hogy két pontot viszünk magunkkal a középdöntőbe.

32-26 - VÉGE

Fernandez találata után jött Pálos-Bognár első Eb-gólja, majd Martin dobott kapufát. Ezután ismét eladtuk a labdát, de Nerea ellen fújtak belemenést. Szalai ellen is belemenést fújtak, a túloldalon pedig hiába ért bele Bíró, a labda bepattant. Az utolsó gól a spanyoloké, de így is 32-26-ra nyertünk.

31-23

Kimaradt az első magyar hetes: Kovács harcolta ki, ő is dobta, de a spanyol kapus védeni tudott. Bírót átejtik a szélről a túloldalon, de a léc megint kisegíti. Eladtuk aztán a labdát, a leindítás végén López eredményes. Kovács lövését tolta aztán a kapufára a kapus, majd Martin harcolt ki hetest, amit Bíró kivédett, a labda pedig a miénk a kipattanó után. Az utolsó 5 perc következik.

31-21

Az utolsó 10 perc kezdetén Kim Rasmussen kér időt, a folytatásban pedig Kovács dobott kapufát. A spamyol leindítást Martin fejezte be góllal. Magyra labdaeladás után spanyol belemenés, majd Tóth dobott az üres kapuba.

30-20

Lopez eredményes ismét, Tóth aztán a harmincadik gólunkat szerzi meg. Tóvizit állították ki, Gonzalez alakítja 30-20-ra az állást, majd hetest dob Spanyolország, Bíró érkezik, a keresztléc hárít.

29-19

Spanyol belemenés után most Kovacsics dobott üres kapura, egyenesen a közepébe. Aztán újabb magyar labdaszerzés, és mivel még hátrányban a spanyolok, ismét üres a kapu, Tóth talált be ezúttal. López szépít, de így is tíz van közte szűk negyedórával a vége előtt.

27-18

Minden azért nem jön össze, Kiss próbálkozott üres kapura dobni, ha kevéssel is, de mellé ment. Időt kért a spanyol kapitány, Totális káosz a riválisnál, elcserélték magukat, magya emberelőny.

27-18

Háfra lövése kimaradt, Lopez próbálja zárkóztatni a spanyolokat, majd Kovács dobott gólt, ami után mindkét oldalon védés következett. A védőink is labdát szereztek, a letámadás végén Planéta dob lekövethetetlen mozdulattal a spanyol kapuba. Nyolc lövésből nyolc gólnál jár.

25-17

Ami szép, az szép, Martín lőtte szét a felső sarkot. Kovács ellen fújtak belemenést, hogy aztán Fernandze kiharcoljon egy hetest, ráadásul Planétát ki is állították. A hetest Martin dobta a léc alá.

25-15

Nem tudunk és nem is akarunk leállni, spanyol időkérés majd belemenés után Mészárost játszottuk meg a falban, kíméletlenül a hálóba vágta a labdát. Spanyolország közben esik szét, most egy rossz passz repül ki a pályáról. Lukács aztán először rontott a meccsen, a spanyol kapusba tüzelt. Kovács aztán kiharcolt egy hetest a kipattanó után, Planéte pedig jött, látott, bedobta.

23-15

A junior világbajnok, mg mindig csak 20 éves Háfra újabb hetest harcolt ki, és Planéta ezúttal sem hibázott – jó tudni, hogy van egy ilyen biztoskezű ítélet végrehajtónk. Újabb tökéletesen végigjátszott támadás, Lukács pedig a jobb szélről bombázott a kapuba, hogy aztán ismét lerohanásból legyen eredményes Kiss védése után.

20-15

Navarro mutatott be most bravúrt, de utána labdát szereztünk, Schatzl törhetett kapura, de lövés közben belépett – nem is talált be ezúttal. Pena lövése kimarad, de aztán magyar szabálytalanság támadás közben. Kicsit hektikusak ezek a pillanatok. Gonzalez átlövőből talált be végül.

20-14

Háfra harcolt ki rögtön egy hetest a második félidő elején, Planéta pedig némi szerencsével, de ezt is bedobta – eddig minden összejön ma a magyar válogatottnak. Ezzel szemben szenvedős a félidő első spanyol támadása, Rodriguez a kapu fölé is bombázott.

19-14

Jól játszották meg a beállójukat a spanyolok, de Háfra hamar lehűti őket. Arderius révén lopóztak közelebb, de miénk az utolsó támadás, Háfra pedig két védő közül lőtt hatalmas gólt.

Parádés játékkal 19-14 ide a félidőben.

17-12

Schatzlra lett kijátszva a figura az időkérés után, az ötödik dobásából is gól lett. Labdát szereztünk, majd Planétát hagyták lőni, góllal büntetett, kezdünk nagyon ellépni itt a félidő végére.

15-12

Spanyol kapufa után Kovacsics ellen fújnak belemenést, Hernandez pedig gólt dobott a túloldalon. Kim Rasmussen inkább időt kért, mielőtt a spanyolok nagyon belelendülnének.

15-11

Tóth mehetett volna egy az egyben a kapura, de a lábára pattant a labda, így már nem tudta utolérni azt. Kiss aztán bravúrral, lábbal védett egy szélső dobást, hogy aztán rendezetlen védelem ellen Háfra legyen eredményes ismét.

14-11

Háfra szenzációs formában játszik az egész Eb-n, most emberhátrányban, egy védővel a nykában dobott gólt. Gyönyörű támadás végén Valdívia centizte ki a kapu hosszú oldalát a jobb szélről. Kiegészültünk idő közben, amikor Tóth dobott a keresztlécre, de mivel megtámasztották, nálunk maradt a labda. Schatzl negyedik dobásból megszerezte a negyedik gólját is, amire Valdívia válaszolt, szintén a szélről.

12-9

Talán mondani sem kell, de újabb Kiss bravúr a spanyol időkérés után, de aztán Kovács lövése a kapufát forgácsolja ketté. Hetest kaptak a spanyolok, Tóvizit pedig még ki is állították. Martín most túljárt Kiss eszén.

Olvasói sztorik