Élő Sport

Kézi-Eb: kiütötte Spanyolországot a magyar válogatott

Fontos mérkőzést nyert meg magabiztosan a magyar női kézilabda-válogatott a franciaországi Európa-bajnokságon, a spanyolokat vertük 32-26-ra az utolsó csoportmeccsen. Több magyar játékos is extrát nyújtott, kezdve a kapus Kiss Évától, Háfra Noémin át Planéta Szimonettáig. Ez azt is jelenti, hogy két pontot viszünk magunkkal a középdöntőbe.

Bár az már korábban eldőlt, hogy továbbjut a középdöntőbe a magyar válogatott, komoly tétje volt a spanyolok elleni utolsó csoportmérkőzésnek: az volt a kérdés, hány pontot visz magával tovább a csapat.

Kiss kezdett ezúttal a magyar kapuban, az első gólt pedig Háfra dobta. 4-2-re vezetett a magyar csapat, amikor Kovacsics lépett be egy találatnál, amit így érvénytelenítettek. 5-2 helyett a spanyolok fordítottak, de aztán hamar rendezte a sorokat a magyar válogatott, Schatzl fontos gólokat szerzett, Kiss heteseket védett és nagy bravúrjai voltak, így fokozatosan lépett el ellenfelétől Magyarország. A félidő utolsó gólja is Háfráé volt, öt találattal vezettünk a nagyszünetre (19-14).

Egy kivédett hetes Kiss Évától, a duplázást is hárította:

A spanyol válogatott teljesen szétesett a folytatásban, a 36. percben így már tíz gól volt a magyar előny (25-15). A félidő második felére Bíró állt be, aki Kisshez hasonlóan nagyokat védett, hetest is fogott. Közben Planéta termelte elöl ipari mennyiségben a gólokat, így elég hamar eldőlt a mérkőzés. A végén kicsit kozmetikáztak a spanyolok, de ez bizony kiütés volt, 32-26 ide. Planéta nyolc lövésből nyolc gólt szerzett, Schatzl és Háfra is öt-öt találatig jutott.

A magyar válogatott a C csoport második helyén jutott tovább és két pontot visz magával a középdöntőbe, valamint +3-as gólkülönbséget.

Ott majd a német, román, norvég hármas következik. Az első ellenfél Norvégia lesz, amelyik 31-23-ra kapott ki Romániától az utolsó csoportmeccsén.

Eredmény – női kézilabda Európa-bajnokság

Magyarország – Spanyolország 32-26 (19-14)

Magyarország: Kiss É. – Lukács 4, Kovács A. 3, Planéta 8, Mészáros 1, Kovacsics 3, Schatzl 5, cserék: Háfra 5, Tóvizi, Tóth G. 2, Pálos-Bognár 1, Kazai, Orbán, Bíró, Szabó L., Szalai, szövetségi kapitány: Kim Rasmussen

A csoport végeredménye: 1. Hollandia 6 pont, 2. Magyarország 4, 3. Spanyolország 2, 4. Horvátország 0

Fotó: MTI/Kovács Tamás

12-8

Nincsenek szavak arra, amit Kiss mutat be ezen az Eb-n, újabb hetest védett ki. Ezután Schatzl szerzi meg a harmadik gólját egy rövid oldali pattintással, néggyel vezetünk.

11-8

Kovacsics növeli ismét kettőre a magyar előnyt, hogy aztán Kiss mutasson be egy újabb bravúrt. Utána emberelőnybe kerültünk, Cesare az első kiállított, a szépen kijátszott támadás végén Tóvizi harcolt ki egy hetest. Planéta háromból három értékesített hetesnél jár, hárommal vezetünk.

9-8

Visszavesszük a vezetést, miután egy labdaszerzést követően Lukács eredményes egy lerohanás után. Ez hiányzott eddig nagyon a magyar csapat játékából eddig a tornán.

Kiss Éva elképesztő: kivédett egy hetest, majd a kipattanót is hárította!

Lukács most a szélről eredményes, de Fernandez nem hagyja ellépni a magyar csapatot.

7-7

Nincs szerencsénk: Pena lövése pattant meg a blokkon, Kiss tehetetlen volt. A következő magyar támadásban Háfra támadta agresszívan a kaput, a jutalma egy hetes, amit Planéta ismét magabiztosan értékesített. Velünk a kapufa, Gonzalez lőtte szét a lécet, majd Kiss védett, de Tovizi lerántotta a spanyolt, ők is hetest dobhattak, Carmen Martín nem hibázott. Schatzl aztán másodjára is betalál, higgadtan emelte át a kapust a szélről.

5-5

Na hát ekkora gond, hogy nem ért az az iménti Kovacsics-gól: Háfra dobott fölé, ami után Pena egyenlített, majd Kovács lökete maradt ki, a spanyolok pedig átvették a vezetést. Schatzl góljával kapja össze magát a magyar csapat.

4-3

Minék a meccs első hetese, Planéta áll a vonalra, egy lóbálás után pedig a kapuba pattint. Belemenést fújnak a spanyoloknál, hogy aztán Kovacsics egy testcsellel a komplett védelmet becsapja és könnyű gólt dobjon – de sajnos belépett, így érvénytelen volt. Ígí ahelyett hogy három lenne közte, Gonzalez révén közel a spanyolok.

3-2

Na, Gonzalez másodjára már nem hibázik, de gyors középkezdés után a szétzilált védelmet Kovács bünteti góllal. Ezt újabb eladott spanyol labda követte, hogy aztán egy végletekig kijátszott támadás végén Kovacsics dobjon a kapuba a kapus lába között. Hernandez-gól, Mészáros-sárga következett.

1-0

Eladott spanyol labdával indult a meccs, de aztán Kovács löketét védte a spanyol kapus, úgyhogy nem sikerült előnybe kerülni. Hernandez aztán megtette a szívességet, hogy üresen is kapu mellé dobott, így Háfra dobja a meccs első gólját.

MEGY A MECCS!

Elkezdődött! Lássuk, mire megyünk a papíron erősebb csapat ellen. Nerea Pena a Fradiban, Mireya González Siófokon légióskodik. Zöldben a magyar csapat, Kiss Éva a kapuban.

Az örökmérleg velünk

A kéziszövetség cikke alapján eddig 21 magyar-spanyol mérkőzés volt:

  • tízszer nyertünk,
  • hatszor volt döntetlen,
  • a spanyolok eddig ötször győztek.

Az összhang a legfontosabb

Fontos lesz, hogy feszesen védekezzünk végig, semlegesítve a betöréseket, de nyilván Gonzalez és Pena révén az átlövésekre is figyelnünk kell, a legfontosabb azonban az összhang lesz, hogy az egy-az-egy elleni támadásokat meg tudjuk akadályozni

mondta a mérkőzésről a horvátok ellen parádézó Bíró Blanka a szövetség honlapjának.

Olvasói sztorik