Sport

Kropkó Péter nyerésre áll triatlonszövetség ellen

Perek sokasága zajlik a Dr. Bátorfi Béla által vezette szövetség és a legismertebb magyar triatlonista között a 2016-os Ironman 70.3-as verseny és annak pénzügyei kapcsán kirobbant vitában. A 24.hu megkeresésére mindkét fél a maga igazát mondja, a jelek azonban Kropkó győzelmét sugallják.

Budapest belvárosa 2014 és 2016 között nyaranta otthont adott a sportág Forma-1-ének nevezett Ironman 70.3 nevű eseménynek. 2017-ben már nem rendeztek versenyt, mert tavasszal kitört a triatlonháború. A Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) és a jogtulajdonos, szervező Kropkó Promotion Kft. (KP Kft.) elszámolási és egyéb jogvitába keveredett.

Kropkó Péterék csatát már nyertek

Mi is ez az Ironman 70.3?

Egyfelől hatalmas triatlondzsembori, másfelől egy rendkívül szigorú szabályrendszerre épített sporttermék, számos licenckötelezettséggel.

A jogtulajdonos a World Triathlon Corporation (WTC), egy 1991-ben, Floridában alapított vállalkozás. A Wall Street Journal 900 millió dollárra becsülte a WTC piaci értékét 2015 elején, amikor egy kínai befektető cég, a Dalian Wanda Group 650 millió dollárért és a korábbi tulajdonos, a Providence Equity Partners hitelállományának átvállalásáért cserébe tokkal vonóval megvette az egész világot franchise-rendszerben behálózó sportvállalkozást, amely értéke ma már több mint egymilliárd dollár.

WTC, 2014 és 18 között „Mr. Triatlonnak”, a sportág honi elismertségében elévülhetetlen érdemeket szerző Kropkó Péternek adta oda a rendezési jogot.

Magyarország legnevesebb triatlonosa, Kropkó Péter üzlettársával, Csomor Tamással 2013-ban alapította a Kropkó Promotion Kft.-t(KP Kft.), amely projektcégként kifejezetten azzal a céllal jött létre, hogy Magyarországra hozzák a Ironman 70.3-at.

Az 1991 óta létező versenyformát egy magáncég, a WTC találta ki (lásd bővebben a keretest) és védette le. Rendkívül gyorsan olyan népszerű lett, hogy a triatlont a NOB 1994-es párizsi döntése nyomán először 2000-ben felvette az olimpia műsorára.

A két versenyforma azonban csak nevében és abban azonos, hogy úszni, kerékpározni és futni kell benne folyamatosan, viszont sok más téren különböznek, egymástól.

  • Az olimpiai táv rövidebb, mint az Ironman 70.3 és bizonyos szabályok is eltérőek.
  • A WTC-nek, mint üzleti alapon szerveződő magánvállalkozásnak semmi köze nincs a Nemzetközi Triatlon Szövetséghez (ITU), sem a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz, így az olimpiákhoz sem.
  • Az Ironman, mint márkanév nem is használható csak a WTC által szervezett versenyeken – ebből akadt jogvitájuk más magyarországi versenyrendezőkkel.

sporttörvény 67. paragrafusának első bekezdése szerint azonban hazánkban sportrendezvény csak a szakszövetség, illetve a sportági szövetség által meghatározott előírások, valamint a külön jogszabályban foglaltak szerint szervezhető.

Az Ironman 70.3-as versenyeknek ahogy írtuk nem sok köze az MTSZ-hez, ettől még a KP Kft., mint magyarországi jogtulajdonos három éven keresztül az MTSZ hozzájárulásával rendezte meg a versenyét. Kezdetben mindkét félnek megfelelt, a szövetség egyúttal országos bajnoki futamot is tartott, több résztvevő állt rajthoz.

A magyar állam

  • 2014-ben 200 millió,
  • 2015-ben 300 millió,
  • 2016-ban 180 millió

forintos célzott állami támogatásban részesítette az eseményt, lévén a külföldről szép számmal érkező versenyzők és családtagjaik két hét alatt – Kropkóék becslése szerint – 650 millió forintnyi áfa-t hagytak Budapesten.

Mivel magáncég állami támogatást sportrendezvény szervezésére nem kaphat, ezért az összegek az EMMI-n keresztül előbb a szövetséghez érkeztek, a szövetség utalta azt tovább egyik tagszervezetének, a Kropkó Triatlon Klubnak, amely megbízta a KP Kft.-t a verseny lebonyolításával.

2017-ben azért maradt el a verseny, mert az addig jól működő gépezetbe porszem került, a szövetség és a KP. Kft. elszámolási és egyéb jogvitákba keveredtek, képviselőik összevesztek.

Az MTSZ a 2016-os 180 millió forintos, utólagos finanszírozású, szigorú elszámolási kötelezettségű állami támogatást nem utalta tovább Kropkóéknak a sikeresen lebonyolított versenyt követően. A KP Kft. tönkrement.

Ki nevet a végén?

Dr. Bátorfi Béla, a szövetség 2014-ben megválasztott elnöke honlapunknak úgy nyilatkozott 2017 tavaszán, hogy „Kropkó Péter diagnózisa orvosért kiált”, lévén az esetet követően a KP Kft. több pert indított a szövetség ellen, úgy, hogy az elnök szerint semmiben sincs igazuk.

Kropkóék egy pert megnyertek, egyet elvesztettek. A szövetség korábban előbb 120 millió, majd kétszer 30 millió forint büntetést rótt ki rájuk, ezt állítják, nem kell megfizetniük.

Ugyanakkor azt kérdésünkre a szövetség is megerősítette, a Miskolci Törvényszék múlt héten jogerős ítéletében kötelezte a Kropkó Triatlon Klubot az Ironman 70.3 2016. évi sportrendezvény versenyengedély díjának megfizetésére, közel bruttó 1,5 millió forint értékben.

Ez utóbbi vereséget is győzelemként élik meg azonban Kropkó, mivel az ítélet olvasata szerint kimondja; nem szükséges az MTSZ engedélye az Ironman 70.3-as versenyek megrendezéséhez az MTSZ kizárólag az állami, törvényben meghatározott sportfeladatok végrehajtásáért felelős, az Ironman 70.3 pedig nem az. Ha úgy tetszik, jövőre akár nélkülük is nyugodtan rendezhetnek majd versenyt.

Kropkó Péter hatszoros Ironman-győztes triatlonista Fotó: Rosta Tibor / MTI

Két év után a 180 millió is megérkezett az eredeti címzetthez

Miközben a felek perlekedtek, a 2016-os tárgyév végén a szövetségbe elutalt, de célba el nem juttatott  180 milliós támogatás a sportot felügyelő Emberi Erőforrások Minisztérium költségvetésében is nyitott, elszámolatlan tételként jelentkezett (a minisztériumnak 2017. december 31-g kell lezárnia minden előző évi elszámolást, a költségvetését).

A hiányzó tétel határidőn belüli lezáráshoz a Kropkó Triatlon Klubnak kellett volna elszámolnia a szövetség felé, de Kropkó állítja, annak ellenére nem jutottak dűlőre a szövetséggel, hogy a minisztérium munkatársai előtt személyesen bizonyították 2017. augusztusában, hogy képesek elszámolni, ha azt az MTSZ hagyná.

A gordiuszi csomót a kormány egy 1675/2017-es, szeptember 21-én kelt határozatában oldotta fel. Megállapította, hogy „a 2016-os Ironman 70.3-as versenyre szükséges forrás a Magyar Triatlon Szövetség részére biztosításra került, egyben felhívta az emberi erőforrások miniszterét, hogy

a támogatás célszerű felhasználása kapcsán szükséges valamennyi intézkedést tegye meg, ennek eredménytelensége esetén haladéktalanul kezdeményezze az állami támogatásnak – az erről szóló szerződésben rögzített feltételekkel és módon történő – visszafizetését.

A határozatnak megfelelően az MTSZ az EMMI-n keresztül visszafizette az összeget a Kincstárnak, amely intézkedett a 2016-ra ígért 180 millió forint célfeladatnak megfelelő helyre történő átutalásáról.

Ugyan két esztendővel később, de nemrég megérkezett a 180 millió forint a Kropkó Triatlon Klubhoz. A pénz kifizetésével kapcsolatban Kropkó úgy véli, ezzel az hallgatólagosan elismerésre került az is, hogy a Magyar Triatlon Szövetség jogtalanul nem utalta tovább az állami céltámogatást, Magyarország, Budapest ezért esett el a 2017-es, 2018-as versenyek rendezésétől, hovatovább az adóbevételtől.

Az MTSZ ellen indított perek ezzel nem záródtak le, sőt, a kifizetéssel új lendületet vettek.

A Kropkóék úgy látják, a még előttük álló perek feltételezett sikere esetén a szövetség újabb jelentős kiadások elé néz, amely már a sportág többi szereplője, a klubok, versenyzők éves támogatási összegét kurtítja majd.

Reagál a Magyar Triatlon Szövetség

A cikk kapcsán megkerestük a Magyar Triatlon Szövetséget is, amely ezt a választ küldte:

 

„A Magyar Triatlon Szövetség annak tud támogatást fizetni, aki a jogszabálynak és a szerződéses normáknak megfelelően aláírja a Támogatói Okiratot. 180 millió forint támogatást nem szoktak csak úgy utalgatni. A Magyar Triatlon Szövetség által aláírt támogatói okiratot az EMMI Sportért Felelős Államtitkárságára is megküldtük, melyet az Ironman-verseny szervezői azonban nem voltak hajlandóak aláírni, így a megítélt, de fel nem használt támogatást a Magyar Államkincstár részére az MTSZ határidőben visszautalta.

 

Az MTSZ akkor járt volna el jogszabályellenesen, ha egy aláíratlan szerződésre küld 180 millió állami támogatást. Hadd szögezzük le ismét, az MTSZ soha semmilyen támogatási összeget nem tartott vissza, sem ebben az esetben, sem máskor.

 

Kifejezetten örülünk, hogy elfogadták szakmai javaslatunkat, s így az Ironman-verseny alvállalkozói az EMMI Sportért Felelős Államtitkársága segítségével végre megkaphatják jogos járandóságukat, melyért az MTSZ két éven keresztül időt és energiát nem kímélve küzdött és küzd. Kifejezetten örülünk a megszületett szerződésnek és annak is, hogy a Miskolci Törvényszék múlt héten jogerős ítéletében kötelezte a Kropkó Triatlon Klubot az Ironman 70.3 2016. évi sportrendezvény versenyengedély díjának megfizetésére, közel másfélmillió forint értékben. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a 2004. évi Sporttörvény értelmében minden engedély nélkül megrendezett sportesemény törvénytelen.”

Kiemeltkép:  Balogh Zoltán / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik