Sport

Szombaton lesz a “legjobb esemény idén Budapest életében”

Ironman Budapest 70.3 néven rangos nemzetközi triatlon viadalt rendeznek szombaton a fővárosban, amely a világkupa-sorozat hivatalos féltávú versenye.

Uwe Weigert, a World Triathlon Corporation európai licenc események versenyigazgatója a csütörtöki sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az Ironmanre most először kerül sor Közép-Kelet-Európában. “A helyszín tökéletes, biztos vagyok benne, hogy a verseny nagy siker lesz, sőt, a legjobb esemény idén Budapest életében” – jelentette ki az igazgató.

 
Az 1,9 kilométeres úszást a a Kopaszi-gátnál rendezik
Forrás:peterkropko.com 

Az, hogy a legjobb esemény lesz-e nyilván megosztja majd a közvéleményt. Mi sportot szerető emberek egyetértünk a versenyigazgatóval, komoly világsport ekkora eseménye ritkán van a magyar fővárosban!
Ellenben akik a triatlonverseny miatti jelentős forgalmi változások okán állnak majd a dugóban, na azok kevésbé gondolják majd így (lásd a keretes írást.) …

Kropkó Péter főszervező tájékoztatása szerint 57 országból közel 2000 versenyző indul a világkupán, 70 százalékuk külföldi, 44 százalék pedig még nem vett részt ilyen versenyen. A triatlonosoknak 1,9 kilométer úszást, 90 kilométer kerékpározást és 21,1 kilométer futást, azaz összesen 113 kilométert, tehát 70,3 mérföldet – innen az elnevezés – kell egyhuzamban teljesíteniük.

Csomor Erika számos nagy versenyen állt már a dobogó tetején
Fotó: MTI 

A versenyen a nemzetközi nagyágyúk – Ronnie Schildknecht, Benjamin Sanson, vagy Ronnie Schildknecht – mellett tizenhét magyar nevezett profi licensszel. A legnagyobb név Csomor Erikáé, de mellette ott lesz a mezőnyben többek között a hétszeres hosszú távú magyar bajnok, kétszeres hawaii induló dr. Harsányi Zsuzsanna, a két idei nagyatádi győztes, Flander Márton (ő Age Group-versenyzőként) és Zelinka Gabriella, a hawaii IRONMAN-világbajnokságon korosztályos dobogós Ferenci Kornél, az IRONMAN-versenyeken egyre jobb eredményeket elérő Molnár Gergő, a magyar hosszú távú bajnok Szabó Attila és Halász Anna is.

Így változik a közlekedési rend a hétvégén:

A verseny előkészítő munkálatai miatt már pénteken életbe lép több változás: 22 órától szombat 18 óráig útlezárásokra kell számítani a Széchenyi István tér-Lánchíd-Clark Ádám tér-Hunyadi János út-Dísz tér-Palota út-Váralja utca- Alagút utca-Alagút útvonalon, valamint a Budafoki úton és a Dombóvári úton. Emiatt a 16-os busz nem közlekedik, a 105-ös az Erzsébet hídon keresztül, a 86-os pedig Újbuda irányában a Széll Kálmán tér felé, Óbuda irányában pedig a Vérmező felé terelve közlekedik. A Dombóvári úton közlekedő 33-as és 103-as buszok szintén terelve járnak. A 916-os rövidített útvonalon, a 990-es az Erzsébet hídra terelve közlekedik.

A verseny ideje alatt szombaton a 2-es villamosok 8 órától 18 óráig a Közvágóhídtól csak a Boráros térig szállítanak utasokat, onnan a Nyugati pályaudvarra pótlóbusz közlekedik. A 19-es és 41-es villamos rövidebb útvonalon, csak a dél-budai végállomások és a Clark Ádám tér között jár. A 15-ös és 115-ös autóbusz a vonal északi részén terelt útvonalon közlekedik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik