Sport

A focilabda olyan idegen volt számomra, mintha sörösüveget tettek volna le elém

Kilencéves múltra tekint vissza a footgolf nevű sportág, amelynek legjobbjai már a harmadik világbajnokságra készülnek. 22 magyar játékos is utazik Marokkóba, köztük először a sportág történetében két nő is. A kétgyerekes családanya, Dreilinger Andrea története akár példaként is szolgálhat, miért érdemes belevágni ebbe a sportágba, amely nagyon összetett, nem elég hozzá a jó rúgótechnika, agyilag is nagyon rendben kell lenni.

Hollandiának nemcsak Johan Cryuffot, Marco van Bastent vagy Arjen Robbent köszönhetjük, hanem a footgolf nevű sportágat is, amelynek idén decemberben, Marokkóban, egészen pontosan Marrákesben rendezik a harmadik világbajnokságát.

Nem csodálkozunk, ha sokak számára még ismeretlen a footgolf, de elég csak a sportág nevére ránézni, hogy megtudjuk, miről van szó: itt is a labdát kell minél kevesebb kísérletből eljuttatni a lyukba, csak nem ütni kell, hanem rúgni, és nem Justin Rose a király, hanem Lengyel Béla, aki az első világbajnokságot nyerte.

Ahogy a sportág magyar szövetségének oldalán olvastuk, ez olyan futball, amelyben lyukat rúgni érdem, nem pedig nevetség tárgya.

A marokkói világbajnokság történelminek számít, hiszen először rendeznek versenyt a nők számára is, és Magyarországot az országos bajnokság első két helyezettje, Ujvári Izabella és Dreilinger Andrea képviseli. Ujvári korábban atletizált, majd igazolt labdarúgó volt, játszott az MTK-ban, Dorogon és Ausztriában is, és hogy nagyon jóban van a labdával, azt az is mutatja,

hogy freestyle fociban Európa-bajnoki ötödik lett.

Izgalmasabb történet Dreilingeré, aki tizenévesként szintén versenyszerűen atletizált, és a futás a mai napig végigkíséri az életet, mivel heti szinten 30 kilométert fut, és évszakonként 2-3 félmaratont rendre teljesít.

“A focilabda viszont olyan idegen volt számomra, mintha egy sörösüveget tettek volna le elém.

A footgolffal egy baráti társaság révén ismerkedtem meg, amely nagyjából húsz éve összetart, és amelynek férfi tagjai nekiálltak footgolfozni, majd később létrehozták a Hole Hunters nevű egyesületet. A férjem is belekóstolt a sportágba, nekem viszont akkoriban minden időmet lekötötte a kislányom. Aztán amikor már nagyobb lett, és ott tudtam hagyni, akkor én is kipróbáltam, és hamar beleszerettem. 2017-ben indultam az országos bajnokságon is, ahol harmadik lettem” – nyilatkozta a kezdetekről Dreilinger.

A tavalyi bronzérem után idén sikerült még feljebb lépni, a kétgyerekes családanya ugyanis második lett az ob-n, ugyanannyi pontja volt (8425), mint az aranyérmet megszerző Ujvárinak, utóbbi azonban több versenyt nyert, és ez döntött közöttük.

“A vébé miatt idén a szokásos nyolc- helyett tízfordulós volt az ob, és mindenkinek a nyolc legjobb eredménye számított be. Egyáltalán nem voltam bosszús, hogy az azonos pontszám ellenére második lettem, szerintem ez a reális sorrend. Iza kiemelkedően jó játékos, a tízből nyolc állomáson indult, és mindenhol ő nyert, nekem a második és harmadik helyezésekből jött össze az összetettbeli ezüstérem, de ezt nagyon sokra tartom, mert sikerült erős játékosokat is megelőzni, és sokkal jobb vagyok, mint tavaly”.

Andrea példája is mutatja, mi adja a footgolf varázsát: nem kell hozzá komoly futballista múlt, igaz, az azért előny, ha valaki korábban elsajátította, hogyan kell megrúgni a labdát.

Persze a tökéletes rúgótechnika  sem garancia a sikerre, hiszen sok függ az időjárástól, a pálya adottságaitól vagy éppen a labdától. Emlékezhetünk, hogy a 2010-es dél-afrikai világbajnokság előtt a kapusok egymás után üzentek hadat a torna hivatalos labdájának, szörnyű, rettenetes, alkalmatlan, ilyen jelzők hangoztak el akkoriban a Jabulanival kapcsolatban.

Mégis sikerült találni egy olyan célcsoportot, amely számára tökéletes ez a labda, Dreilinger Andrea legalábbis erre a darabra esküszik, és a marokkói vébére még a férje Jabulaniját is elviszi biztonsági tartaléknak, nehogy másfajta labdával kelljen játszania. “A footgolfosok körében ez alaplabdának számít, minden második-harmadik játékosnak ilyenje van. Vannak rendezvények, ahol népszerűsítjük a sportágat, és egy alkalommal egy nagyon ügyes lány végigment a pálya egyik szakaszán, aztán mondtam neki, “várj, kihozom a saját labdám, próbáld meg azzal is”. Neki meg az volt a reakciója, hogy “atyaúristen, mennyivel más ezzel!”. Szóval nagyon nem mindegy, milyen labdát választ az ember, a keménysége mellett a minősége is nagyon fontos.

A közelgő világbajnokság az egyik népszerű internetes adok-veszek oldalon is érezteti hatását, a kedvenc labdám ugyanis a szokásos ár háromszorosáért, nagyjából 150 ezer forintért kapható”.

A pályaismeret is rengeteget számít, Andrea szerint a rutinos játékosok már a pálya dőlésszögéből tudják, milyen rúgásfajtával lesznek sikeresek. Itthon már ő is jól ismeri a kisoroszi, a balatongyöröki, a balatonudvari, a zirci vagy a monori pályát. A 18 lyukas pályákon általában 72 a par, vagyis ennyi rúgásból teljesítik általában a legjobbak, Dreilinger 80-87 között szokott zárni, míg a szintén vb-résztvevő Ujvári 75 körül, vagy akár a par alatt. Marokkóban viszont mindenki egyenlő esélyekkel indul, hiszen a pálya ismeretlen lesz a mezőny számára, és a december 10-i rajt előtt másfél napjuk lesz gyakorolni, bejárni, felfedezni a pályát.

32 országból 2-2 női versenyző indul majd, a mezőnynek három kört kell majd lejátszani a 18 lyukas pályán, és a negyedik nap már csak a legjobb 25 folytatja.

“Nagyon el tudnám viselni, ha bejutnék a legjobb huszonötbe. Az az igazság, hogy sokáig azon is vacilláltam, hogy egyáltalán menjek-e a vébére, eleve úgy indultam neki az évnek, hogy kvázi kezdőként nagyon nehéz lesz megelőzni a nálam jobbnak tűnő játékosokat. Mindig csak az aktuális fordulóra koncentráltam, és amikor kezdett elérhetővé válni a világbajnokság, akkor többen is kérdezték, hogy “na, mész?” Én meg mindig azt feleltem, hogy még gondolkozom rajta. Az ob utolsó állomásán, amikor kiderült, hogy második lettem, a szövetség elnöke, Gelencsér Gábor is rákérdezett, neki is azt mondtam, fogalmam sincs, még alszom rá egyet.

Két gyerekem van, 16 éve vagyok együtt a férjemmel, még egy hosszú hétvégét sem töltöttünk külön, ráadásul mindkét gyereknél tagja vagyok a szülői munkaközösségnek, a karácsonyi vásár és a Mikulás-ünnepség is egybeesik a vébével, és az is dilemmát okozott, hogy pokoli nehéz lenne tíz napra itthon hagyni őket”

– magyarázta Andrea, hogy miért is volt nehéz számára dönteni a vb-részvételtől.

Férje végül meggyőzte, hogy ilyen lehetőség ritkán adatik meg az ember életében, úgyhogy végül bevállalta a marokkói utat, ami önköltséges, mivel a footgolf egyelőre nem számít nálunk olyan felkapottnak, hogy szponzor állja az utazást és a szállást. A footgolfosok viszont azzal is igyekeznek megmutatni a közösség összetartó erejét, hogy mindenben segítenek egymásnak, és hogy a profizmus a viszonylagos ismeretlenség ellenére sajátja a közegnek, azt jelzi, hogy a vb-felkészülés része például étkezéssel kapcsolatos tanácsadás, és a mentális tréningre is figyelmet fordítanak, sportpszichológus is beszélget majd a résztvevőkkel.

A footgolf nagyon összetett sport, nem elég, ha a lábadban ott az erő és a technika, komoly agymunkát is igényel a folyamatos koncentráció. Ha az ember az egyik szakaszon szétesik, akkor arra nagyon könnyen rámehet az egész versenye. Ott kell hagyni a rossz élményt az adott lyuknál, és aztán tiszta fejjel folytatni, de ehhez nagyon sok játék kell.

Velem is történt olyan idén szeptemberben a Hangya Peti-emlékversenyen, hogy nagyon vizes volt a pálya, nem volt rendesen felfújva a labda, és annyira befeszültem a körülmények miatt, hogy azon a pályán, amit száraz körülmények között plusz öttel teljesítek, féltávnál plusz tizenkilencnél tartottam, úgyhogy kitört belőlem a zokogás.  Marokkóban megpróbálom teljesen kizárni magamból, hogy ez egy világbajnokság, úgy megyek oda, hogy itt is ugyanolyan a fű és a lyuk. Ez az első olyan verseny lesz, ahol külföldiek ellen játszunk, de a legfontosabb az, hogy számomra a vébé minden perce ajándék, és igyekszem egyfajta örömjátékként tekinteni rá.”

Drelinger Andrea azt mondja, a férje nélkül sehol nem lenne. Fotó: Hole Hunters Footgolf Sportegyesület / Nagy Andrea

A válogatott természetesen egyenmelegítőben szerepel majd a vébén, és Andrea azt mesélte, amikor felpróbálta a címeres mezt, bizony könnyes lett a szeme, és akkor futott át az agyán, milyen érzés lesz egy idegen országban magyar színekben versenyezni.

“Annyiszor elképzeltem már a jelenetet, az első rúgásnál biztos, hogy libabőrös leszek”.

És hogy miért ajánlaná a footgolfot másoknak? Dreilinger azt mondta, imádja a gyerekeit, de számára fantasztikus élményt nyújt, hogy minden hónapban van egy nap, ami csak róla szól, ráadásul a szabadban lehet, gyönyörű környezetben, ami feltölti őt. Ehhez jön még, hogy az itthoni, 120-140 embert számláló footgolfos közösség olyan, mint egy nagy család, és jó érzés ehhez a nagy családhoz tartozni.

Az első vébén taroltak a magyarok

A footgolf mindössze 9 éves múltra tekint vissza, ehhez képest nagy dolog, hogy már a harmadik világbajnokságra készülnek a legjobb játékosok. 2012-ben Kisorosziban nyolc ország footgolfosai vettek részt az első vébén, és teljes volt a magyar siker, Lengyel Béla végzett az első, Németh Péter a második, a korábbi válogatott Fehér Csaba pedig a harmadik helyen.

2016-ban Argentína volt a házigazda, ide összesen 16 fővel utazott a magyar válogatott, a csapat ötödikként zárt, egyéniben pedig Németh Gábor szerepelt a legjobban, aki 25. lett. Az argentin Christian Otero hazai pályán nyerte meg a vébét, így Marokkóba ő utazhat címvédőként.

A mostani vébén 22 magyar footgolfos vehet részt, Ujvári Izabella és Dreilinger Andrea mellett Lengyel Béla, Németh Gábor, Bacskai Bence, Flink János, Bogár Krisztián, Podusil György, Simonyi Gábor, Karakas Attila, Papp Péter, Zsuppán Péter, Gelencsér GáborTajtyi Róbert, Czirbus Tamás, Mayer Zoltán, Balázsi Csaba, Biró László, Hinora Ferenc, Albert László, Molnár Arnold,  Juhár Tamás.

A vébé eseményeit Magyarországon is követni lehet majd, mivel a Digi Sport stábja is a helyszínre utazik a csapattal együtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik