Sport

Milák Kristóf a jövőjét befolyásoló bejelentést tett

Milák Kristóf napokkal ezelőtt nyert három aranyat Buenos Airesben, az Ifjúsági Olimpián, de már felnőtt szinten is letette a névjegyét,

  • a 2017-es budapesti vb-n ezüstérmes lett 100 pillangón,
  • a 2018-as Eb-n aranyat nyert 200 pillén.

A magyar férfiúszás egyik legbiztosabb tokiói éremesélyese még mindig csak 18 éves. Tavaly, a mindenkit meglepő vb-siker után elég szerényen nyilatkozott honlapunknak a fiatalkori zökkenőkről, a nem tehetős, de annál alázatosabb családi háttérről, és arról a kitartásról, folyamatos győzni akarásról, amely a világ élére repítette.

Milák Kristóf: Sokat bántottak, de nem tudtak megtörni
A magyar úszósport új felfedezettjének nem alakult zökkenőmentesen a karrierje. Interjú a világbajnoki ezüstérmessel, akit az uszoda világa keményített meg.

Milák Kristófot Egerszegi Klára (az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina nővére) tanította meg úszni abban az érdi úszóklubban, amely 20 év alatt a családi házuk alatt épített tanmedencéből nőtte ki magát. Milák hűséges alkat. Egész életében az érdi uszoda közönsége előtt készült, a város szurkolói szeretete adta az extra energiát. Azt remélte, a klub színeiben indulhat majd a 2020-as olimpián is. Úgy tűnik, ez már csak beteljesületlen álom marad; hétfőn a Honvédba igazolt.

Megkerestük Milák edzőjét, Selmeci Attilát, ám ő nem szeretett volna beavatni bennünket az átigazolás hátterébe. Uszodai információk szerint az ok prózai: a versenyző és a szülők által megfogalmazott kéréseket nem tudta, vagy akarta teljesíteni a város, a klub, vagy másik oldalról, a város és a klub akarata nem egyezett a sportszakmával.

  • Eger képes támogatást adni az amúgy Halásztelken élő és Pesten edző Cseh Lászlónak,
  • Győr kigazdálkodja Jakabos Zsuzsanna költségeit,
  • Pécs is igyekszik Kenderesi Tamás felkészülését a lehető legmagasabb szinten támogatni,

annak érdekében, hogy példaképe, biztos olimpiai indulója, netán érmese legyen a városnak.

Ehhez képest Érd épp most engedte el magasan legjobb egyéni sportolóját. Az újjáalakuló katona sportklub, a Honvéd kapva kapott a lehetőségen és a versenyzőt, továbbá Selmeci Attila edzőt örömmel fogadta.

Furcsa okok, időbeli egybeesések

Szerkesztőségünk azzal a kérdéssel kereste meg Érd megyei jogú város polgármesterét, T. Mészáros Andrást, hogy miért nem sikerült megtartani a versenyzőt? A titkárságon Milák korábbi klubjához, az Érdi Úszó Sport Nonprofit Kft-hez irányítottak a válaszért. Ahhoz,

  • amely a 2017-es auditál adatai szerint 46 615 000 forintos nettó árbevétellel rendelkezett,
  • amely jelentős részét Milák felkészülésének támogatására kapta a szövetségtől,
  • amelyben 2018 nyaráig a polgármester felesége, Berczi Zita és Egerszegi Klára 50-50 százalékban volt tulajdonos,
  • majd amelyben idén augusztus végén Berczi többségi tulajdont szerzett, így szeptember közepétől immár 75-25 százalékban többségi, így meghatározó döntésjoggal rendelkező tulajdonos a polgármester felesége.

Érdi uszodai pletykák szerint az új többségi tulajdonos és Milákék között rövid úton annyira elmérgesedett a viszony, hogy az is felvetődött, nem engedik be többet a versenyzőt és edzőjét az érdi uszodába.

Berczi Zitát telefonon értük utol az uszodában, aki köszönte megkeresésünket, de egyetlen mondattal elhárított;

a MÚSZ honlapján lesz egy közlemény, amelyhez nem kívánok többet hozzátenni.

Ami tény, volt Érden egy úszóklub, amely nulláról indulva kinőtte magát és több korosztályos, immár felnőtt világbajnoki érmes versenyzőt is felnevelt 20 éves múltja alatt. Jelenleg azonban távozott a legjobb versenyzője, az aranytojást tojó tyúkja, az állami támogatások elsődleges forrása és a szakmai vezetője is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik