Sport

A tehetség és a technika mellett van még egy nagy titka az új magyar úszósztárnak

Élete első felnőtt úszó-Európa-bajnokságán szerepel Milák Kristóf, aki 200 méteres pillangóúszásban fölényesen utasította maga mögé a mezőnyt.

A 18 éves Milák edzője, Selmeci Attila szerint tanítványa a közeljövőben megdöntheti Michael Phelps 1:51.51 perces világcsúcsát ebben a számban.

“Idén is történhet csoda, de Phelps tényleg embertelen rekordjának megjavítását inkább jövőre, a következő világbajnokságon kísérelheti meg Kristóf. Minden adottsága megvan ehhez, a tehetsége, az alkata, a szorgalma és a technikája mellett még az elképesztő regenerációs képessége is.

Az Európa-bajnoki győzelme után a tejsav mérése is ezt bizonyította, amely a levezető 1000 méteres laza úszást követően még jobb értéket mutatott. Olyat, amit más úszóknál 2-3 órával a döntő után szoktak rögzíteni”

– mondta Selmeci az SzPress Hírszolgálatnak.

Milák elképesztő tempóban kezdett, edzője pedig attól félt, az erős kezdés visszaüt a végén.

“Alig kaptam levegőt, amikor féltávnál jobb volt az ideje a világcsúcsnál, attól kezdve viszont már az volt az izgalmas kérdés, hogy tud-e most is olyan, 30 másodpercnél jobb utolsó hosszt, mint a debreceni országos bajnokságon. Minden összejött, csak ez nem. Akkor 1:52.71 volt a győztes ideje, most 1:52.79, erre aztán már senki sem mondhatja azt, hogy egyszer nagyon kijött a lépés a fiúnak.”

Selmeci szerint fontos lenne, hogy a jövőben a legjobb amerikai és japán úszókkal is összemérje erejét Milák,

aki úgy aratott rajt-cél győzelmet Glasgow-ban, hogy nem volt zökkenőmentes a felkészülése.

A mostani Eb-n még 50 és 100 pillangón versenyzik Milák, akitől edzője a hosszabb távon vár érmet. A mostani verseny után Milák nem lazíthat sokat, mivel vár rá az olimpia, igaz, egyelőre még csak az ifjúsági, amelyet október 6. és 18. között rendeznek Buenos Airesben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik