Sport lineup

Az NHL-ben srácok írják át a szabályokat

A jégkorongban, mint minden sportban, vannak bizonyos íratlan szabályok, melyek legalább olyan meghatározóak a játékban, mint a szabálykönyv fejezetei. Az NHL-ben azonban az utóbbi időkben sorra tűnnek fel azok a fiatalok, akik fittyet hánynak az efféle törvényekre. Vajon képesek lesznek ezek a srácok forradalmat elindítani a legmagasabban jegyzet hokiligában?

A The Ringer az utóbbi idők egyik legjobb NHL-meccsének, a magyar idő szerint október 8-án hajnalban megrendezett Chicago Blackhawks–Toronto Maple Leafs mérkőzés emlékezetes végjátékát idézte fel cikkében. A hazaiak klasszisa, a 827 NHL-meccsel rendelkező Patrick Kane 1 perc 24 másodperccel a vége előtt remek ütemérzékkel lőtte el a korongot, a pakk pedig a kapuban kötött ki. Ezzel az eredmény 5-5-re módosult, a chicagói lelátó pedig valósággal felrobbant.

1 perc 2 másodperccel a vége előtt azonban érkezett a Toronto 21 éves támadója, Auston Matthews, aki egy lepattanó korongot értékesítve megszerezte második találatát.

Matthews amint a kapuba talált, füléből hallótölcsért formázva az elnémuló hazai szurkolók felé fordult.

Alig egy perccel később viszont Kane ismét gólt ütött, ezúttal pedig már Matthews mozdulatát utánozva ünnepelt. Matthews a padon ülve csak mosolygott a jeleneten. (A meccset végül hosszabbításban a Toronto nyerte.)

Nem ez volt az első alkalom, amikor Matthews felhívta magára a figyelmet: 2016-os NHL-debütálásán például rögtön négy gólt ütött, második szezonjában, a 2017-2018-as idényben pedig 62 alapszakasz meccsen 63 pontot termelt. Egyelőre mostani szezonja is kifejezetten jól alakul, 7 lejátszott mérkőzés után már 10 gólnál és 6 asszisztnál jár.

Matthews rendkívül fiatal, hatalmas tehetségnek ígérkezik, és mentalitása azt sugallja: bármire képes. Sokak számára meglepő módon azonban mindezek ellenére tisztelettel áll ellenfeleihez – tavaly még a sportszerűségért és kimagasló teljesítményért járó Lady Byng-emlékkupa szavazásán is szerzett voksokat. Matthews magabiztos, pimasz, de semmiképp sem nevezhető tiszteletlennek.

Igaz, a fiatalok közül nem csak Matthews jelent üde színfoltot az észak-amerikai ligában. A 26 éves orosz Jevgenyij Kuznyecov maga is szépen gyűjti a pontokat a Washington Capitalsnál, az előző szezonban 79 alapszakasz mérkőzésen 83 pontig jutott el, idén pedig 6 meccs után már 10 pontnál jár.

Joggal dicsérte őt csapattársa, T.J. Oshie, aki a liga legjobb öt játékosa közé sorolta a fiatal támadót. Mikor utóbb Kuznyecovtól megkérdezték, hogy magát hova sorolná a bajnokságban, nemes egyszerűséggel annyit felelt:

Leszarom a dolgot.

Egy későbbi interjúban azt is kijelentette, hogy úgy áll hozzá a játékhoz, hogy egyetlen célja legyen: minden meccsen érezze jól magát.

Ha valaki nem szórakozik jól, és nem akarja élvezni, akkor annak nem kéne hokiznia. Vissza kéne vonulnia

– tette hozzá.

Kuznyecov valóban azon kevés jégkorongozó közé tartozik, akiről egyértelműen eldönthető, hogy imád a jégen lenni, gondoljunk csak egyedi gólörömeire, például a jellegzetes madaras ünneplésre. Úgy tűnik, az orosz támadó már most kezd példaképpé válni: a Washington Capitals–St. Louis Blues meccs egyik szünetében lejátszott bemutatómérkőzésen az egyik gólszerző kölyök Kuznyecov madarát utánozta.

Tehetsége mellett szintén egyedi viselkedésével kerül a reflektorfénybe a Winnipeg Jets 20 éves finnje, Patrik Laine. A szezon kezdete előtt a fiatal szélső érdekes módon reagált arra a hírre, mely szerint a Vancouver Canucksnál betiltják a videojátékok használatát a mérkőzésekre történő utazások közben. Laine azt mondta, valamit okolniuk kell a kanadaiaknak a tavalyi lebőgés után – a vancouveri együttes az előző szezonban a hetedik helyen végzett a nyolccsapatos csendes-óceáni divízióban, ezzel zsinórban harmadik alkalommal maradtak ki a playoffból.

A megszólalás vancouveri oldalon meglehetősen nagy felháborodást keltet, a Canucks 29 éves centere, Brandon Sutter azt mondta, semmi köze Lainenek az esethez, és egyébként is,

az ő csapatukban senki sem engedhetne meg magának ilyen kijelentéseket 21 évesen.

(Még szerencse, hogy Laine csak 20 esztendős.)

Változnak az íratlan szabályok

A fent bemutatott három példa jól szemlélteti, hogy az NHL bizony átalakulóban van. Nem maguk a játékszabályok változnak, hanem az, ahogy egyes játékosok a jégen és a pályán kívül viselkednek.

Az, hogy valaki, különösen egy fiatal játékos, annyira előtérbe helyezze magát, annyira showmanként viselkedjen, mint ahogy azt Kuznyecov teszi, néhány éve még elképzelhetetlen volt. Alekszandr Ovecskint például gyakorlatilag meghurcolták, miután 2009-ben ötvenedik gólját azzal ünnepelte, hogy úgy tett, mintha botja valósággal perzselne, és képtelen lenne megfogni.

Sokan akkor úgy gondolták, ilyen pojácákra az NHL-ben nincs szükség.

Bár a zsenit ebben a ligában is elismerik, az NHL mégsem egy NFL vagy NBA, ahol a játékosoknak önmagukat építve szerepelniük kellene, ahol az egyéni magatartás legalább olyan fontos része az atmoszférának, mint a csapat játéka. Itt teljességgel elképzelhetetlen, hogy egyetlen ember indítson el forradalmatha pedig valaki előáll egy rapszámmal, azt legfeljebb kinevetik – jó, Ovecskin rappelése azért ütős volt.

Hasonló íratlan szabály, hogy a játékosok a jégen beleálljanak a keménykedésekbe, a pályán kívül ugyanakkor ne fogalmazzanak meg kritikát a ligával vagy más csapatokkal kapcsolatban. Az NHL az egyre humortalanabb szórakoztatásról szól, és időnként kínosan ügyelnek arra, hogy az árnyoldalakról véletlenül se beszéljenek.

Az utóbbi időkben ugyanakkor mintha változna a helyzet:

megjelentek a Matthewshoz, Kuznyecovhoz és Lainéhez hasonló figurák, akik mintha fittyet hánynának a bajnokság íratlan szabályaira.

Úgy tűnik, hogy ennek meg is van a hatása: az előző szezonban például rövid idő alatt két gólt is visszavontak a játékvezetők a kapus állítólagos zavarása miatt. Az ítélet igencsak vitatható volt, Matthews pedig elegáns módszert talált arra, hogy felhívja a figyelmet a problémára: a Colorado Avalanche ellen 2018 januárjában ütött gólja után látványosan a kapura mutatott, a bírói góljelzést imitálva. Később más fiatalok is hasonló módszerhez nyúltak.

Nem sokkal később az NHL legfontosabb szereplői összeültek, hogy megoldást találjanak a hasonló bírói tévedések kiszűrésére – utóbb természetesen tagadták, hogy Matthewséknak hatása lett volna a döntésre.

A liga tehát mintha átalakulóban lenne. Természetesen senki sem számíthat arra, hogy az NHL légköre egyik napról a másikra fog megváltozni, azt mindenesetre sportrajongóként jó látni, hogy vannak olyan fiatalok, akik képesek felrázni a bajnokság sokszor kifejezetten szürke napjait.

Kiemelt fotó: RONALD MARTINEZ / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik