Sport

Vb-címért ennyit még nem fizettek amatőr sportágban

hatos gábor (hatos gábor)
hatos gábor (hatos gábor)

A budapesti birkózó vb rajtja előtt egy hónappal rendezett pénteki sajtótájékoztatón Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) elnöke bejelentette, hogy a kormány támogatása révén az szövetség jelentős pénzdíjban részesíti azokat a hazai birkózókat, akik az első hatban végeznek.

  • A világbajnoki címért nettó nyolcmillió forint jár,
  • a második helyezett négy,
  • a harmadik három,
  • az ötödik pedig egymillió forintot kap (azért nincs negyedik és hatodik helyért jutalom, mert két-két harmadik és ötödik helyezett van a vb-n).

Hamarjában nem jut eszünkbe olyan „amatőr” hazai olimpiai sportág, ahol a szövetség egy vb-aranyért valaha ekkora összeget dobott volna fel. 

Nyerni és helyezést elérni azonban nem lesz egyszerű a magyar versenyzőknek, ugyanis hatalmas mezőny gyűlt egybe. A nevezési határidő még nem zárult le, de már most biztos, hogy 101 ország 910 versenyzője indul – a tavalyi párizsi vb-n 75 ország 700 birkózója szerepelt – és persze további országok jelentkezése várható. Így az eddigi nevezések alapján nyilvánvaló, hogy minden idők legnagyobb birkózó-világbajnokságára kerül sor október 20. és 28. között a Papp László Sportarénában.

Az eseményen Komáromi Tibor szakmai alelnök kihirdette a vb-n induló magyar csapatot, amely érdekessége, hogy a 2012-es londoni olimpián 74 kilóban bronzérmes Hatos Gábor neve is szerepel. A világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmes birkózó a 2014-es vb óta nem szerepelt a válogatottban világversenyen, ám a budapesti rendezés miatt az év elején komoly felkészülésbe kezdett, s a 92 kilóban a válogatókon ő nyújtotta a legmeggyőzőbb teljesítményt.

A válogatottban az egyetlen kérdőjel a nők 59 kilogrammos kategóriájában van. Ebben a súlyban Dollák Tamara és Bognár Erika a jövő héten válogatózik egymással.

Birkózó-világbajnokság, magyar csapat:

férfiak:
kötöttfogás:
Andrási József (55 kg), Torba Erik (60 kg), Váncza István (63 kg), Krasznai Máté (67 kg), Korpási Bálint (72 kg), Lőrincz Tamás (77 kg), Bácsi Péter (82 kg), Lőrincz Viktor (87 kg), Kiss Balázs (97 kg), Lám Bálint (130 kg)
szabadfogás:
Farkas Rajmund (57 kg), Molnár József (61 kg), Asarin Roman (65 kg), Lukács Norbert (70 kg), Gulyás Zsombor (74 kg), Nagy Mihály (80 kg), Veréb István (86 kg), Hatos Gábor (92 kg), Olejnik Pavlo (97 kg), Ligeti Dániel (125 kg)
nők:
Köteles Alexandra (50 kg), Dénes Mercédesz (53 kg), Galambos Ramóna (55 kg), Barka Emese (57 kg), Dollák Tamara v. Bognár Erika (59 kg), Sastin Marianna (62 kg), Sleisz Gabriella (65 kg), Wilson Vanessa (68 kg), Szmolka Nikoletta (72 kg), Németh Zsanett (76 kg)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik