Sport

Öngyilkos merénylők robbantottak fel egy afganisztáni birkózó klubot

Kettős robbantásos merényletet követtek el egy sportklubban az afganisztáni főváros, Kabul nyugati, főként síita hazarák lakta negyedében, többen meghaltak – jelentették szerdán hírügynökségek. Az első információk szerint először egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy birkózó klubban. Nem sokkal később egy második robbantás is történt a sportlétesítmény közelében, miután már kiérkeztek a hatóságok és az újságírók a támadás helyszínére.

Egyes források szerint 14-en, az AP amerikai hírügynökség tudósítása szerint azonban 20-an meghaltak. Az internetre feltöltött, egyelőre függetlenül nem megerősített képek arról tanúskodnak, hogy az áldozatok fiatal férfiak, akik vélhetően a támadás idején éppen edzettek.

A kettős robbantás elkövetését egyelőre egyik, Afganisztánban tevékenykedő fegyveres szervezet sem vállalta, de a síita civilek elleni agresszió az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetre vall. A szélsőséges szunniták eretnekeknek tartják a síitákat, rendszeresen meggyilkolásukra biztatják híveiket.

Ez volt a második, civilek elleni terrortámadás egy hónapon belül Kabulban. Legutóbb augusztus közepén robbantottak egy oktatási központban, ahol középiskolás fiatalok készültek az egyetemi felvételi vizsgákra. A merényletben 65 diák halt meg és 75 megsebesült. Elkövetőként az Iszlám Állam jelentkezett.

Január óta legalább 16 terrortámadást követtek el Kabulban, több mint 400 ember vesztette életüket bennük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik