Sport lineup

Mahomes újoncként oktatta a focit, Fitzpatricken soha, senki nem nevethet többé, kikapott a Patriots

Ez történt az NFL vasárnapi játéknapján. És most bővebben:

Nehéz eldönteni, hogy mi volt az NFL második játékhetének legnagyobb sztorija. És nemcsak azért, mert hátra van még egy meccs, hanem azért is, mert annyian nyújtottak jó teljesítményt, hogy felsorolni is nehéz.

  • Patrick Mahomesnak eddig több TD-passza van, mint ahány negyedet játszott profiként
  • Ryan Fitzpatricket életében először komolyan kell venni
  • Blake Bortles és a Jaguars lenyomta a Patriotst

És akkor a hosszabbításban két FG-t kihagyó Vikings-rúgóról még nem is beszéltünk.

De haladjunk sorjában:

A legjobb kezdés valaha

Patrick Mahomes egy évet ült Alex Smith mögött a Kansas kispadján, mielőtt megkapta a lehetőséget Andy Reid vezetőedzőtől. Az első két forduló után most úgy látszik, megérte várni Mahomesra, akivel szemben hatalmasak voltak az elvárások, mivel a Chiefs 1986 óta először vitt el első körös irányítót a draftról. A fiatal, robbanékony, nagyon gyors kezű játékos hamar meghálálta a bizalmat: NFL-rekordot döntött az első két meccsén:

10 TD-passz az első két héten.

Az amerikai profi liga történetében még soha, senki nem vett olyan erős rajtot, mint Patrick Mahomes, aki eddig több TD-passzt szerzett, mint ahány negyedet játszott a profik között. Az újonc irányítót az sem hatotta meg különösebben, hogy vendégként kellett nagyot alkotnia, vezetésével a Chiefs Pittsburghben 21-0-ra is vezetett a Steelers ellen az első negyedben.

Justin K. Aller / GETTY IMAGES NORTH

A Kansas támadásai nagyon élesek voltak, a tavaly rájuk jellemző rövid, 5-7 yardos passzok mellett ezúttal jól játszották a középtávoli játékokat is. Hozzá kell tenni, hogy Mahomesnek remek célpontjai is voltak, nagyot játszott az elkapó, Tyreek Hill és a tight end, Travis Kelce is.

Bár a Bell-ügy miatt kicsit megrendült Steelers a végére összekapta magát, de a vendégek előnye így is kitartott, köszönhető ez nagyrészt az egyre jobban belelendülő védekező csapatrésznek.

A végeredmény: Pittsburgh Steelers – Kansas City Chiefs 37-42

Az új főnök

Ryan Fitzpatrick eddig három dologról volt híres: a hatalmas szakálláról, a gúnynevéről és arról, hogy nem focizik valami jól. A második játékhétre a háromból már csak egy állítás maradt aktuális, mert arra, amit a Tampa Bay Buccaneers és Fitzpatrick csinál mostanában, tényleg nincs más szó, csak a magic. Ami azért vicces, mert az irányítónak, aki lassan több NFL-csapatban játszott, mint amennyiben nem (St. Louis Rams, Cincinnati Bengals, Buffalo Bills, Tennessee Titans, Houston Texans, New York Jets, Tampa Bay Buccaneers)

az a gúnyneve, hogy Fitzmagic.

Fitzpatrick profi karrierje 2005-ben kezdődött, ekkor a hetedik körben 250. választásként vitte el a St. Louis Rams. És a fiatal irányító egy év múlva már tovább is állt, és aztán újra és újra meg újra eligazolt. Fitzpatrick szinte minden évben csapatot váltott és ami azt illeti, nem azért, mert jó volt. Időközben eltelt 13 év, az irányító pedig 35 éves lett.

Nem volt tehát meglepő, amikor tavaly New Yorkban, a Jetsnél sem kellett tovább, ahonnan a Tampa Bay vitte el. A Buccaneers is egyértelműen csak csereként számított rá, mivel Jameis Winston helye biztosnak tűnt a kezdőben. Csakhogy kiderült: Winston nyár elején erőszakoskodott egy női Uber-sofőrrel, így a liga és a csapata sem számít rá a továbbiakban.

Wesley Hitt / GETTY IMAGES NORTH

Fitzpatrick tehát megkapta a lehetőséget, ő lett a Tampa Bay kezdő irányítója és aztán olyan történt, mint ami még soha:

Fitzpatrick jó volt.

Nem magához képest jó, nem a csapatához képest jó, hanem a szó szoros értelmében jó, úgy jó, mint egy legenda, mint mondjuk Dan Marino, Tom Brady vagy Peyton Manning. Gyors, erős, pontos passzokat adott, remekül kombinálta a futó -és passzjátékokat, sőt, ő maga is megindult, ha kell és istenemre mondom, sikerült neki:

A Tampa Bay nem gyenge csapatokkal találkozott az első két fordulóban, ám ennek ellenére 2-0-val várják a harmadik játékhetet. Az álomszerű rajt nem kis részben köszönhető Ryan Fitzpatricknek, aki a végső győzelemre is esélyes Saints és a tavalyi bajnok Eagles ellen vezette győzelemre csapatát. Az Eagles ellen Fitzpatrick 4 TD-t osztott ki, összesen 402 yardot passzolt.

Kikapott a Patriots

A gyenge kezdés után hiába várta mindenki a második negyed utáni nagyszünet végét, Bradyék most nem elemeztek jól, nem történt nagy fordítás, a Jacksonville Jaguars elverte a New Englandet, méghozzá nem is kicsit. A második fordulóban a Jaguars a New England Patriotst fogadta hazai pályán, a mérkőzés végeredménye 31-20 lett. A Pats védelme az első két negyedben nem tudott kellő nyomást gyakorolni Blake Bortlesre, aki rendre megtalálta a villámgyors keresztmozgást végző elkapóit.

Volt olyan szakasza a mérkőzésnek, amikor három TD volt a két csapat között, akármilyen meglepő: nem a Pats javára.

A végére azért belehúztak Bradyék, az utolsó negyedben sikerült TD-t szerezni, de végül ez most kevés volt a fordításhoz.

Az megvan, milyen fájdalmas, amikor elpuskázod a csapatod győzelmét? És az megvan, hogy kétszer is megcsinálod egy meccs alatt?

A forduló tragikus hőse egyértelműen a Minnesota Vikings rúgója, Daniel Carlson volt, aki 29-29-es állásnál az ősi rivális Green Bay Packers ellen a hosszabbításban két field goal-kísérletet is kihagyott.

Az OT-ban a Vikings nagy harc árán kétszer is mezőnygól-távolságba tudott kerülni, de Carlsonnak két próbálkozás sem volt elég, hogy betaláljon, így maradt a 29-29-es végeredmény.

Íme, a szörnyű pillanat 13:10-nél:

NFL, 2. játékhét eredmények:

Green Bay Packers – Minnesota Vikings 29-29

Los Angeles Rams – Arizona Cardinals 34-0

San Francisco 49ers – Detroit Lions 30-27

Denver Broncos – Oakland Raiders 20-19

Jacksonville Jaguars – New England Patriots 31-20

Dallas Cowboys – New York Giants 20-13

Washington Redskins – Indianapolis Colts 9-21

Atlanta Falcons – Carolina Panthers 31-24

Buffalo Bills – Los Angeles Chargers 20-31

Tennessee Titans – Houston Texans 20-17

New Orleans Saints – Cleveland Browns 21-18

New York Jets – Miami Dolphins 12-20

Pittsburgh Steelers – Kansas City Chiefs 37-42

Tampa Bay Buccaneers – Philadelphia Eagles 27-21

Cincinnati Bengals – Baltimore Ravens 34-23

Ajánlott videó

Olvasói sztorik