Sport

Davis Kupa: óriási meccsen szerzett vezetést a magyar csapat Csehország ellen

A magyar Davis Kupa-csapatnak legjobbja, az éppen a szövetséggel fasírtban lévő Fucsovics Márton nélkül kell a jóval esélyesebb, tapasztalt klasszisokat felvonultató Csehország ellen játszania.

Az első meccsen a Lurdy-ház parkolójában kialakított ideiglenes stadionban a mindössze 18 éves Piros Zsombor kezdett a Grand Slam-tornák főtábláin edződő Jiri Vesely ellen. Bravúr kellett Pirostól, óriási bravúr.

A meccs nem is kezdődött jól, az első szettben kétszer is bukta az adogatását a magyar játékos, így 6:3-mal Vesely szerzett vezetést. A második játszmában feljavult Piros játéka, és noha egyszer elvesztette az adogatását, kétszer elvette ellenfelét, így 6:4-gyel egyenlített. A harmadik szettet egy break döntötte el Vesely javára, ám a negyedik szettől valami olyat láttunk Pirostól, amit nehéz volt elhinni.

Döbbenetes küzdőszellem, ellenállhatatlan játék, kikezdhetetlen lábmunka, hideg fej – a negyedik szettet rövidítésben, az ötödiket 5:5-nél egy kulcs breakkel 7:5-re húzta be a fiatal teniszező, így Magyarország 1-0-ra vezet a cseh válogatott ellen.

Őszintén szólva teljesen kivagyok. Az eredményjelzőre nézve érthető, hogy miért görcsöltem, én tulajdonképpen már attól boldog voltam a mérkőzés közben, hogy szettet nyertem

– mondta Piros Zsombor, a nap hőse.

A folytatásban az ugyancsak rendkívül fiatal, 20 éves Valkusz Máté játszik Lukas Rosol ellen.

Eredmény, Davis Kupa-osztályozó, 1. mérkőzés:

Piros Zsombor – Jiri Vesely 3:6, 6:4, 4:6, 7:6 (3), 7:5
A három győztes meccsig tartó párharc állása: 1-0 a magyar csapatnak.

A magyar csapat – amely 1996 után tavaly került vissza a legjobb 16 nemzetet felvonultató világcsoportba – a februári nyolcaddöntőben 3-2-re kikapott a 2017-ben döntős Belgiumtól, ezért kell osztályozót játszania, elvileg a bennmaradásért. A DK-osztályozónak ezúttal azonban a 2019-es kiemelésen kívül nincs komoly tétje, mivel a nemzetközi szövetség augusztusban radikálisan átalakította a sorozatot, és a párharcok vesztesei is szinte biztosan ott lesznek jövő februárban a világcsoport 24 csapata között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik