Sport
Debrecen, 2018. július 14.
Pásztor Noémi (k) valamint a norvég Synne Fossheim (b) és Andrea Solstad (j) a női junior kézilabda-világbajnokság döntőjében játszott Norvégia - Magyarország mérkőzésen a debreceni Főnix Csarnokban 2018. július 14-én.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Kézilabda: drámainak tűnik a jelen, de nincs ok pánikra

Kálnoki Kis Attila
Kálnoki Kis Attila

rovatvezető. 2018. 09. 03. 15:15

A magyar női kézilabda az elmúlt években nem okozott annyi örömöt, mint korábban. Az idén azonban életjelet adott magáról.
Korábban a témában:

A magyar női kézilabda válogatott nem jutott ki se a londoni, se a riói olimpiára. A 2016. decemberében a 12. hely jelentette a sportági mélypontot az Európa-bajnokságokon, ezt sikerült alulmúlnia Kim Rasmussen csapatának tavaly decemberben a történelmi kudarcnak számító vb 15. hellyel.

Drámainak tűnik a helyzet, mégis azt állítjuk: nincs ok a pánikra. Nem első sorban azért, mert a Győri ETO idén is BL-győztes lett, vagy mert a női bajnokságot továbbra is a világ legerősebb pontvadászatának tartják. Ez az elmúlt években is így volt, válogatott szinten mégsem jöttek az eredmények. Az utánpótlás is vérszegény eredményekkel hozott, a kevés igazán tehetséges fiatal minimális felnőtt bajnoki játékperce pedig nem adott kézenfekvő megoldást a generációváltásra.

A nyár azonban áttörést hozott. A serdülő lányok nyílt Európa-bajnoki címet nyertek, az ifjúságiak vb-ezüstérmesek lettek, a juniorok sportágtörténelmi világbajnoki győzelmet ünnepeltek Debrecenben.

Debrecen, 2018. július 14.
Az aranyérmes magyar válogatott a nõi kézilabda junior-világbajnokság eredményhirdetésén a debreceni Fõnix Csarnokban 2018. július 14-én.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Az aranyérmes magyar válogatott a nõi kézilabda junior-világbajnokság eredményhirdetésén a debreceni Fõnix Csarnokban
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Márpedig, ha az utánpótlás minden szinten világverő, annak előbb utóbb a felnőtt válogatott eredményességére is pozitív hatással kell lennie. Zsiga Gyula, a szövetség szakmai igazgatója úgy fogalmazott:

a serdülő-kiválasztás kapcsán új rendszert vezettünk be 2015-ben, ennek első gyümölcse a mostani nyílt Európa-bajnok csapat. Az egész utánpótlás-koncepciónk fő célja, hogy a most sikert elérő játékosok közül minél több sportolóból felnőtt válogatott váljon. Ezért elsősorban a junior játékosoknak egyre inkább meg kell állniuk a helyüket a felnőtt bajnokságban, de a mi felelősségünk is a klubokkal együtt, hogy „helyzetbe hozzuk” a kézilabdázókat.

Kérdés, a sportág képes-e megfelelő mennyiségű és minőségű játékpercet adni akkor, amikor a leginkább szükség van rá, azaz a felnőtté válás időszakában?

A női kézilabda-bajnokságot korábban többször az a kritika érte, hogy ugyan valóban a világ legerősebb pontvadászata – a tao-val feldúsított költségvetésű klubok számolatlanul hozzák a külföldi sztárokat –, de a túl sok légiós miatt nem jut elég minőségi játékperc a fiataloknak.

Ezzel szemben a 2018/19-es női kézilabda NB I-es bajnokság hétvégi rajtja azt bizonyítja, két kirívó példától eltekintve a korábbi évekhez képest e téren egészen normalizálódott a helyzet.

  • Három első osztályú klub is csak magyarokat foglalkoztat.
  • A külföldi játékosok aránya nem éri el a 25 százalékot az NB I-ben.
  • Még a világverő Győri AUDI ETO KC keretében is több a magyar, mint a külföldi.
  • Csak két klub bízik inkább más, mint a saját munkájában, azaz próbál meg kifejezetten légiósokkal eredményt elérni.

Magyar-külföldi arány a női kézilabda NB I-ben:

Klub keret  magyar külföldi százalék
1. Alba Fehérvár 23 19 4 83
2. Békéscsaba 18 15 3 83
3. Budaörs KSN 18 18 0 100
4. Eszterházy SC 17 17 0 100
5. Érd KC 24 17 7 71
6. Dunaújvárosi KKA 23 21 2 91
7. DVSC 22 18 4 82
8. FTC 21 17 4 81
9. Győri AUDI ETO 25 14 11 56
10. Mosonmagyaróvár 23 19 4 83
11. MTK 17 17 0 100
12. Kisvárda SE 19 5 14 26
13. Siófok KTC 21 7 17 33
14. Váci NKSE 20 17 3 85
Összesen: 291 221 73 75,94

E két utóbbi egyesület, a Siófok és a Kisvárda klubvezetőinek érdemes lenne arra a kérdésre ésszerű magyarázatot találni; miért jó a magyar kézilabdának, hogy a hétvégi amúgy győztes találkozóik 16 fős keretében csak 3-3 magyarnak jutott hely – a tunéziai Elghaoui Asma idén tavasszal megkapta az állampolgárságot, ezért ő a harmadik Balaton-parti magyar –, miközben még a világverő Győri AUDI ETO is benevezett nyolcat a Fehérvár elleni első bajnokijára?

Szerencsére a siófoki és várdai módi kirívó eset.

Gyõr, 2017. május 16.
A gyõri Asma Elghaoui (k), valamint a mosonmagyaróvári Bízik Réka (b) és Bouti Fruzsina a nõi kézilabda NB I Gyõri Audi ETO KC - Mosonmagyaróvár mérkõzésén a gyõri Audi Arénában 2017. május 16-án. A Gyõr 37-19-re gyõzött.
MTI Fotó: Krizsán Csaba
A gyõri Asma Elghaoui , valamint a mosonmagyaróvári Bízik Réka és Bouti Fruzsina a nõi kézilabda NB I Gyõri Audi ETO KC – Mosonmagyaróvár mérkõzésén a gyõri Audi Arénában 2017. májususában
Fotó: Krizsán Csaba / MTI

A klubok többsége más utat jár. örömteli, hogy a 21 junior világbajnok kézilabdázónő közül tíz mezőnyjátékos pályára lépett és gólokat dobott a hétvégi rajton, míg a három kapus közül kettő is keretben volt. Mindössze három kézilabdázó nem szerepelt ilyen-olyan okok miatt klubcsapataik keretében.

A junior világbajnokok hétvégéje:

Név Klub Poszt NB I, 1. forduló Gól
1 Binó Boglárka Békéscsaba kapus Keretben volt
2 Faluvégi Dorottya Fradi jobbszélső Keretben volt 2
3 Kuti Bettina NEKA jobbszélső NB I/B – rajt 09.15.
4 Klujber Katrin Dunaújváros jobbátlövő Keretben volt 5
6 Pénzes Laura DVSC jobbátlövő Nem volt keretben
7 Lakatos Rita Byasen (NOR) irányító 09.15-én rajtol
8 Szabó Kitti Váci NKSE irányító Keretben volt 3
10 Giriczi Laura Békéscsaba beálló Keretben volt 1
11 Pásztor Noémi Budaörs beálló Keretben volt 3
13 Tóvizi Petra DVSC beálló Keretben volt 5
14 Háfra Noémi Fradi balátlövő Keretben volt 6
15 Hornyák Bernadett Vác balátlövő Nem volt keretben
16 Horváth Laura Budaörs balátlövő Keretben volt 1
17 Kácsor Gréta Vác balátlövő Keretben volt 5
18 Fodor Csenge Győr balszélső Nem volt keretben
19 Márton Gréta Fradi balszélső Keretben volt 2
20 Suba Sára Vác kapus Keretben volt
21 Hlogyik Petra Pénzügyőr kapus NB I/B – rajt 09.15.

A vb-n két fogát is elvesztő csapatkapitány, Lakatos Ritának csak azért nincs még játékperce tétmeccsen, mert légiósnak állt és a norvég bajnokság csak két hét múlva kezdődik, ahogy további két világbajnok az NB II-ben rajtol szintén december 15-től.

A 21-ből 18 kifejezetten jó arány. Ezért biztató női kézilabda terén a válogatott jövő, ezért várható már akár a decemberi, franciaországi Európa-bajnokságon is előrelépés. A két évvel ezelőttihez képest mindenképp.

Kiemelt képünkön: Pásztor Noémi valamint a norvég Synne Fossheim és Andrea Solstad a női junior kézilabda-világbajnokság döntőjében játszott Norvégia – Magyarország mérkőzésen a debreceni Főnix Csarnokban. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.