Sport

Kézilabda: drámainak tűnik a jelen, de nincs ok pánikra

A magyar női kézilabda az elmúlt években nem okozott annyi örömöt, mint korábban. Az idén azonban életjelet adott magáról.

A magyar női kézilabda válogatott nem jutott ki se a londoni, se a riói olimpiára. A 2016. decemberében a 12. hely jelentette a sportági mélypontot az Európa-bajnokságokon, ezt sikerült alulmúlnia Kim Rasmussen csapatának tavaly decemberben a történelmi kudarcnak számító vb 15. hellyel.

Drámainak tűnik a helyzet, mégis azt állítjuk: nincs ok a pánikra. Nem első sorban azért, mert a Győri ETO idén is BL-győztes lett, vagy mert a női bajnokságot továbbra is a világ legerősebb pontvadászatának tartják. Ez az elmúlt években is így volt, válogatott szinten mégsem jöttek az eredmények. Az utánpótlás is vérszegény eredményekkel hozott, a kevés igazán tehetséges fiatal minimális felnőtt bajnoki játékperce pedig nem adott kézenfekvő megoldást a generációváltásra.

A nyár azonban áttörést hozott. A serdülő lányok nyílt Európa-bajnoki címet nyertek, az ifjúságiak vb-ezüstérmesek lettek, a juniorok sportágtörténelmi világbajnoki győzelmet ünnepeltek Debrecenben.

Az aranyérmes magyar válogatott a nõi kézilabda junior-világbajnokság eredményhirdetésén a debreceni Fõnix Csarnokban
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Márpedig, ha az utánpótlás minden szinten világverő, annak előbb utóbb a felnőtt válogatott eredményességére is pozitív hatással kell lennie. Zsiga Gyula, a szövetség szakmai igazgatója úgy fogalmazott:

a serdülő-kiválasztás kapcsán új rendszert vezettünk be 2015-ben, ennek első gyümölcse a mostani nyílt Európa-bajnok csapat. Az egész utánpótlás-koncepciónk fő célja, hogy a most sikert elérő játékosok közül minél több sportolóból felnőtt válogatott váljon. Ezért elsősorban a junior játékosoknak egyre inkább meg kell állniuk a helyüket a felnőtt bajnokságban, de a mi felelősségünk is a klubokkal együtt, hogy „helyzetbe hozzuk” a kézilabdázókat.

Kérdés, a sportág képes-e megfelelő mennyiségű és minőségű játékpercet adni akkor, amikor a leginkább szükség van rá, azaz a felnőtté válás időszakában?

A női kézilabda-bajnokságot korábban többször az a kritika érte, hogy ugyan valóban a világ legerősebb pontvadászata – a tao-val feldúsított költségvetésű klubok számolatlanul hozzák a külföldi sztárokat –, de a túl sok légiós miatt nem jut elég minőségi játékperc a fiataloknak.

Ezzel szemben a 2018/19-es női kézilabda NB I-es bajnokság hétvégi rajtja azt bizonyítja, két kirívó példától eltekintve a korábbi évekhez képest e téren egészen normalizálódott a helyzet.

  • Három első osztályú klub is csak magyarokat foglalkoztat.
  • A külföldi játékosok aránya nem éri el a 25 százalékot az NB I-ben.
  • Még a világverő Győri AUDI ETO KC keretében is több a magyar, mint a külföldi.
  • Csak két klub bízik inkább más, mint a saját munkájában, azaz próbál meg kifejezetten légiósokkal eredményt elérni.

Magyar-külföldi arány a női kézilabda NB I-ben:

Klub keret  magyar külföldi százalék
1. Alba Fehérvár 23 19 4 83
2. Békéscsaba 18 15 3 83
3. Budaörs KSN 18 18 0 100
4. Eszterházy SC 17 17 0 100
5. Érd KC 24 17 7 71
6. Dunaújvárosi KKA 23 21 2 91
7. DVSC 22 18 4 82
8. FTC 21 17 4 81
9. Győri AUDI ETO 25 14 11 56
10. Mosonmagyaróvár 23 19 4 83
11. MTK 17 17 0 100
12. Kisvárda SE 19 5 14 26
13. Siófok KTC 21 7 17 33
14. Váci NKSE 20 17 3 85
Összesen: 291 221 73 75,94

E két utóbbi egyesület, a Siófok és a Kisvárda klubvezetőinek érdemes lenne arra a kérdésre ésszerű magyarázatot találni; miért jó a magyar kézilabdának, hogy a hétvégi amúgy győztes találkozóik 16 fős keretében csak 3-3 magyarnak jutott hely – a tunéziai Elghaoui Asma idén tavasszal megkapta az állampolgárságot, ezért ő a harmadik Balaton-parti magyar –, miközben még a világverő Győri AUDI ETO is benevezett nyolcat a Fehérvár elleni első bajnokijára?

Szerencsére a siófoki és várdai módi kirívó eset.

A gyõri Asma Elghaoui , valamint a mosonmagyaróvári Bízik Réka és Bouti Fruzsina a nõi kézilabda NB I Gyõri Audi ETO KC – Mosonmagyaróvár mérkõzésén a gyõri Audi Arénában 2017. májususában
Fotó: Krizsán Csaba / MTI

A klubok többsége más utat jár. örömteli, hogy a 21 junior világbajnok kézilabdázónő közül tíz mezőnyjátékos pályára lépett és gólokat dobott a hétvégi rajton, míg a három kapus közül kettő is keretben volt. Mindössze három kézilabdázó nem szerepelt ilyen-olyan okok miatt klubcsapataik keretében.

A junior világbajnokok hétvégéje:

Név Klub Poszt NB I, 1. forduló Gól
1 Binó Boglárka Békéscsaba kapus Keretben volt
2 Faluvégi Dorottya Fradi jobbszélső Keretben volt 2
3 Kuti Bettina NEKA jobbszélső NB I/B – rajt 09.15.
4 Klujber Katrin Dunaújváros jobbátlövő Keretben volt 5
6 Pénzes Laura DVSC jobbátlövő Nem volt keretben
7 Lakatos Rita Byasen (NOR) irányító 09.15-én rajtol
8 Szabó Kitti Váci NKSE irányító Keretben volt 3
10 Giriczi Laura Békéscsaba beálló Keretben volt 1
11 Pásztor Noémi Budaörs beálló Keretben volt 3
13 Tóvizi Petra DVSC beálló Keretben volt 5
14 Háfra Noémi Fradi balátlövő Keretben volt 6
15 Hornyák Bernadett Vác balátlövő Nem volt keretben
16 Horváth Laura Budaörs balátlövő Keretben volt 1
17 Kácsor Gréta Vác balátlövő Keretben volt 5
18 Fodor Csenge Győr balszélső Nem volt keretben
19 Márton Gréta Fradi balszélső Keretben volt 2
20 Suba Sára Vác kapus Keretben volt
21 Hlogyik Petra Pénzügyőr kapus NB I/B – rajt 09.15.

A vb-n két fogát is elvesztő csapatkapitány, Lakatos Ritának csak azért nincs még játékperce tétmeccsen, mert légiósnak állt és a norvég bajnokság csak két hét múlva kezdődik, ahogy további két világbajnok az NB II-ben rajtol szintén december 15-től.

A 21-ből 18 kifejezetten jó arány. Ezért biztató női kézilabda terén a válogatott jövő, ezért várható már akár a decemberi, franciaországi Európa-bajnokságon is előrelépés. A két évvel ezelőttihez képest mindenképp.

Kiemelt képünkön: Pásztor Noémi valamint a norvég Synne Fossheim és Andrea Solstad a női junior kézilabda-világbajnokság döntőjében játszott Norvégia – Magyarország mérkőzésen a debreceni Főnix Csarnokban. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik