Sport

A röplabda szövetség példás büntetést kér minden idők egyik legnagyobb csalása miatt

A Magyar Röplabda Szövetség vizsgálatot követel és mind a macedónok, mind a játékvezetők precedens értékű büntetését kéri a válogatott szerdai mérkőzése után.

Egy rendkívül sportszerűtlen macedón játékos és óriási bírói hiba miatt kapott ki a magyar férfi röplabda válogatott (3-2) az Európa-bajnoki selejtezőn szerdán. Íme a csalás, amely után elmaradt a büntetés:

12-12-nél, Pádár ütésénél a macedón feladó, Despotovski szándékosan megragadta és lefelé meghúzta a hálót, ezt a második játékvezető nem vette észre, a vezetőbíró pedig azt hitte, a magyar ütő ért a támadásnál a hálóhoz, ezért a macedónoknak ítélte a pontot.

Ugyan a csalást azon nyomban jelezték a magyar játékosok, és a tévénézők is láthatták a lassításban pár másodperccel később, a játékvezetők hajthatatlanok maradtak, a pontot a macedónoknak adták, akik végül 16-14-re megnyerték az ötödik játszmát és a meccset.

A szabályok szellemében a helyes ítélet ezzel szemben az lett volna, hogy a macedón hálóérintés miatt Magyarországnak járt volna a pont (13-12), ráadásul a játékvezetők szándékos megtévesztése miatt Despotovski piros lapot, az ellenfél pedig büntetőpontot is kellett volna kapjon (14-12). Magyarországnak így két játszmalabdája lett volna, és minden bizonnyal él a lehetőséggel és győz.

A Magyar Röplabda Szövetségnek (MRSZ) óvásra nincs lehetősége, ám a találkozó után az európai szövetségnek írt és a honlapján nyilvánossá tett hivatalos levelében azt kérte, büntessék meg a szerdai Magyarország-Macedónia férfi Európa-bajnoki selejtezőn sorsdöntő pillanatban hibázó játékvezetőket, továbbá a kirívó sportszerűtlenséget elkövető Despotovskit.

Mind a macedónok, mind a játékvezetők precedens értékű büntetését kérjük, és vizsgálat lefolytatását javasoljuk. A Fair Play elveinek ilyen mértékű megsértése véleményünk szerint eredményezhetné a macedónok kizárását a sorozatból, hiszen senki sem volt közöttük, aki az eset után feltette volna a kezét, hogy téves a döntés, tehát ez a csapat, és nem csupán a játékos felelőssége

– fogalmazott az MRSZ.

A hat mérkőzésből álló selejtezősorozat első fordulóját rendezték szerdán. A magyar férfi röplabda-válogatott célja az Eb-szereplés, melyre legutóbb 2001-ben volt példa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik