Sport

Torna-Eb: Vecsernyés Dávid óriási nyújtóbravúr

A magyar tornász a nyújtó koronázott királya, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok holland Epke Zonderland mögött második helyen jutott be a szerenkénti döntőbe.

Nehéz lett volna ennél sokkal jobban teljesíteni: a torna-Eb férficsapatversenyének csütörtöki selejtezőjében 238 593 pontot gyűjtött a Babos Ádám, Boncsér Krisztián, Kiss Balázs, Ryan Sheppard, Vecsernyés Dávid összeállítású magyar felnőtt válogatott, mellyel az első helyen végzett csoportjában.

Sőt! Vecsernyés Dávid (14.200 pontos, 5.7-es nehézségű, remekül végrehajtott nyújtógyakorlat) és Ryan Sheppard (14.000 pontos korlátgyakorlat) olyan pozícióba került, amely szép reményekre jogosította fel őket a szerenkénti döntőbe kerüléssel kapcsolatban is. A csapatteljesítményt szó nem érhette: szinte mindent kitornáztak magukból a magyar versenyzők, nagyon kiegyensúlyozott és jó versenyzést mutattak be.

Vecsernyés Dávid rendkívül elegáns nyújtógyakorlata:

A „magyar csoport” végén ugyan még nehezen lehetett számolgatni, lévén rettenetesen sok versenyző volt hátra, ám amikor a második szubdivízió is befejezte a versenyzést, Vecsernyést még mindig a második helyen találtuk a nyújtó, Sheppardot pedig a harmadik pozícióban a korlát rangsorában, ez azért már többet elárult. Vecsernyés csak 0.133 ponttal maradt el a nyújtón olimpiai, világ- és Európa-bajnok holland Epke Zonderland pontszámától, aki egy irdatlan erős (6.2-es nehézségű) gyakorlattal állt elő, és a döntőre beígért egy 6.8-ast.

Persze hátra volt még az utolsó csoport a legerősebb csapatokkal, tehát bőven lehetett még mozgást várni a helyezésekben. Ryan Sheppard remek pontszámát „be is darálta” az elit mezőny, korláton csak úgy röpködtek a 14 pontos gyakorlatok, viszont nyújtón Vecsernyés Dávid 14.200-je megingathatatlanul maradt a második helyen, Zonderland mögött. A nyújtó fináléja a hagyományoknak megfelelően a verseny záró száma lesz vasárnap 18.55-től.

A kimondottan jól teljesítő magyar válogatott a 11. helyen zárta a csapatversenyt, így nem jutott be a szombati fináléba – a kvalifikációt nagy fölénnyel az oroszok nyerték meg a házigazda britek előtt.

Férfi torna-Eb, Glasgow, felnőtt csapatverseny, kvalifikáció, eredmény:

1. Oroszország 259.427,
2. Nagy-Britannia 252.496,
3. Németország 246.094,
…11. Magyarország (Babos Ádám, Boncsér Krisztián, Kiss Balázs, Ryan Sheppard, Vecsernyés Dávid) 238.593

A legjobb nyolc csapat jutott be a csapatdöntőbe.

Nyújtó: Vecsernyés Dávid a 2. legmagasabb pontszámmal (14.200) bejutott a vasárnapi fináléba.
A döntő résztvevői: Epke Zonderland (Hollandia), Vecsernyés Dávid (Magyarország), Oliver Hegi (Svájc), Noah Kuavita (Belgium), Ümit Samiloglu (Törökország), Joe Fraser (Nagy-Britannia), James Hall (Nagy-Britannia), Taha Serhani (Svájc)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik