Sport

Hosszú még ebben a zaklatott évben, a csúcsformájától távol is favorit

Teljes a tanácstalanság Hosszú Katinka körül, írtuk tíz nappal a glasgow-i úszó-Eb előtt, mert nem tudtuk, milyen számokban indul majd a háromszoros olimpiai bajnok, és azt sem, milyen formában lesz majd.

Akkor azt tippeltük, 200 vegyesen és 100 háton is indul majd, előbbi számban a második volt az Eb előtt az európai ranglistán a brit Siobhan-Marie O’Connor mögött, míg 100 háton csak 22., de várható volt, hogy Glasgow-ban javítani tud addigi legjobbján (1:00.70).

Ez így is történt, Hosszú az Eb-n az előfutamban még 1 percen kívül úszott (1:00.15), de így is kényelmesen továbbjutott, majd a döntőre 59.67 másodperccel kvalifikálta magát.

Csak összehasonlításképpen: a 2016-os riói olimpián 59.13-mal kezdett, majd 58.94-et úszott a középdöntőben és 58.45-tel nyerte meg a döntőt. A tavalyi hazai vébén az előfutamban 58.80 volt az eredménye, vagyis akkor kezdett a legerősebben, de a középdöntőtől végül visszalépett a 200 vegyes miatt.

A 200 vegyesen eddig a mostani viadalon csak az előfutamot teljesítette Hosszú, de ott a legjobb időt úszta a mezőnyben (2:11.09). Ez azért jócskán elmarad a riói és a budapesti kezdésétől, akkor szinte századra egyforma időket úszott (2:07.49, illetve 2:07.45).

Ha figyelembe vesszük, hogy a magánéleti problémái és a később elkezdett felkészülése miatt zaklatott éve volt Hosszúnak, akkor az magyarázatot adhat a gyengébb időkre,

és azt se felejtsük el, hogy az olimpia és a világbajnokság hagyományosan erősebb mezőny, és a rivalizálás mindig jobbat hoz ki az emberből.

Ha megnézzük a 100 hát döntős mezőnyét, a legjobb időt úszó orosz Anasztaszija Feszikova és a nyolcadikként bejutó holland Kira Marije Touissaint között csak 64 század a különbség,

úgyhogy nagyon kiegyenlített a mezőny. Hosszú döntője 17.55-kor kezdődik, akkor egyben arra is választ kaphatunk, hogy mennyire hagyott nyomot benne az idei év.

Hosszú egyébként azt mondta korábban, a fókusz a tokiói olimpián van, úgyhogy érdemes ilyen szemmel is figyelni a mostani teljesítményét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik