Sport

Teljes a tanácstalanság Hosszú Katinka körül

Tíz nappal a Glasgow-i úszó Európa-bajnokság előtt továbbra sem tiszta, hogy indul-e a háromszoros olimpiai bajnok a versenyen?

Hiába járt le kedden a nevezési határidő, Dr. Sós Csaba szövetségi kapitánynak bő egy héttel az Eb-rajt előtt fogalma sincs, egyáltalán ott lesz-e Hosszú Katinka Glasgowban, vagy sem. Arról sincs tudása, hogy ha elindul, melyik számban áll rajtkőre háromszoros olimpiai bajnokunk. Legalábbis ez a döbbenetes tanácstalanság olvasható ki a kapitány szavaiból abban a hírben, amelyet az SzPress Hírszolgálat tett közzé.

Kedden, a nevezési határidő lejárta előtt tájékoztattuk olimpiai bajnokunk klubjának illetékeseit, hogy még egy számra benevezzük, így Glasgow-ban végül is hat lehetőség közül választhatja ki a számára legmegfelelőbbeket. A menedzsment ehhez semmit se fűzött hozzá, kérdéseket sem tettek fel. Ezzel számomra egyértelművé vált, hogy Katinka fenntartja a jogot magának az indulásával kapcsolatos bejelentés helyének és időpontjának a megválasztására

– nyilatkozta dr. Sós.

Tudni kell, az Eb-re kizárólag az érintett nemzeti szövetség nevezhet. A versenyző, vagy annak menedzsmentje nem. Így a kapitány az elmúlt évek rajtlistáira hagyatkozva a 200, 400 vegyes, a 100, 200 hát, 200 gyors és 200 pillangó közötti választási lehetőséget biztosította Katinkának.

A késõbbi gyõztes Hosszú Katinka a koppenhágai rövidpályás úszó Európa-bajnokság nõi 400 méteres vegyesúszásának döntõjében
Fotó:Mads Claus Rasmussen/EPA/MTI

Mindez felvet egy-két kérdést

A fentiekkel kapcsolatban az első – költői –, ami eszünkbe jutott;

normális-e, hogy a magyar válogatott szövetségi kapitánya a versenyző klubjának menedzsmentjétől kell érdeklődjön, nem maga a versenyző jelentkezik, így kilenc nappal a rajt előtt fogalma sincs mire számíthat a legeredményesebb aktív magyar úszónőtől?

A második az: miért ez a nagy tanácstalanság nem csak a szövetség, de minden bizonnyal Katinka részéről is?

Hosszú részéről a kommunikáció hiánya, a kivárás valahol érthető, mivel amióta végleg szakított Shane Tusuppal, hatalmas a zűrzavar körülötte.

  • Nyakába szakadt a vállalatbirodalom feldarabolása (lásd keretes írásunkat alul), a vagyon elosztása.
  • A szokásosnál jóval később, alig pár hónapja kezdte meg a felkészülést.
  • Nyugalma érdekében jelenleg Amerikában készül, de 2012 előtti egyetemi edzője, Dave Salo, aki momentán nyomja a stoppert nem lehet végleges megoldás.
  • Ezért folyamatosan keresi a megfelelő szakembert a vízpartra, és a hírek szerint meg is találta (információnk szerint vasárnap mutatják be azt a Svájcból érkező magyar szakembert, aki a jövőben Katinka edzéseit felügyeli).
  • Ráadásul az úszás már csak olyan, gyakorlás edzés nélkül nem megy, vagy legalábbis nem azon a szinten, amit a közvélemény elvár egy háromszoros olimpiai bajnoktól, de ő is saját magától.

Minden bizonnyal Glasgow-i indulása körül ez utóbbi okozza a legnagyobb kérdőjeleket. Ez szintén érthető: Hosszú Katinka nem akarja megégetni magát. 

A bajnoknő idei első versenyeinek időeredményei köszönő viszonyban sincsenek a budapesti világbajnokságon elértekhez képest.

  • 2017-es vb, 400 vegyes: 4.29.33 – 2018. június, Mare Nostrum: 4:38,32.
  • 2017-es vb, 200 vegyes: 2:07,00 – 2018. június, Mare Nostrum: 2:10.06.
  • 2017-es vb, 200 hát: 2:05, 85 – 2018. június, Canet-En-Roussillon (FRA): 2:11.21.

Ugyan Mireia Bellmonte, a legnagyobb európai rivális nem lesz ott Skóciában, de Glasgowban sem ajándékba adják a medált. Nem árt, ha tudjuk:

Hosszú Katinka neve a 2018-as európai ranglistán összesen két helyen tűnik fel az első tízben, 200 vegyesen 2., míg 400 vegyesen 7..

Ezért biztosnak látszik, ha Hosszú Katinka úgy határoz, rajtkőre áll, esze ágában sem lesz a kapitány által megelőlegezett hat versenyszámban úszni. Az idén már aligha lesz számhalmozás.

Szinte biztos az is, kihagyja a két leggyilkosabb, legtöbb edzést igénylő számot, a 400 vegyest és a 200 pillangót, ahogy a 200 gyorsot is. Előbbieknek épp az állóképesség elvesztése parancsol megálljt, utóbbi pedig az egyik legnépesebb, legsűrűbb élmezőnnyel rendelkező versenyszám. Mivel itt az európai első, Charlotte Bonnet (FRA – 1:55,53) mögött bő négy másodperc a lemaradása (1:59.61 – 26. hely), nem valószínű, hogy bevállalna egy maximum B-döntővel kecsegtető úszást.

Charlotte Bonnet
Fotó: Stephane Kempinaire / KMSP / DPPI / AFP

Ha tippelnünk kell ezért marad Katinka számára:

  1. a 200 vegyes, ahol alig van lemaradva az európai ranglista vezető Siobhan-Marie O’Connor mögött (2:08,80). Itt még mindig komoly aranyeséllyel ugorhat vízbe.
  2. Minden bizonnyal a 200 hátat is bevállalja, de itt az aranyesély már messze nem jelenthető ki. Ezen a távon elég messze áll az olasz Margherita Panzierától, aki július 1-én, Rómában  közel olyan időeredményt úszott (2:07,16), mint Katinka tavaly Budapesten csúcsformában (2:05,85 – országos csúcs).
  3. 100 háton lehet még esély. Ugyan ott csak 22. az európai ranglistán (1:00.70, június, Monte-Carlo), de az éllovas orosz Fesikova alig van előtte (59,45). A rövid táv miatt egy jó rajt és egy olyan első forduló utáni kidelfinezés, mint amelynek a 2016-os rövidpályás világbajnokságon Windsorban csodájára járt a világ, (a videón alulról a második Katinka) még most is érmet érhet – feltéve, ha még mindig képes megcsinálni.

Hosszú Katinka új klubot alapít

Az SzPress hírszolgálat az írja, felröppent a híre annak, hogy Hosszú Katinka új egyesületet alapít és már meg is tette az ezzel kapcsolatos lépéseket.

Honlapunk az információ valóságtartalmával kapcsolatban megkereste Kiss Kingát, olimpiai bajnokunk sajtófelelősét, aki úgy fogalmazott:

Nem kíván bővebben foglalkozni az információval, amint lesz bármilyen bejelenteni valója, úgy közleményben tudatják azt.

Mivel a sajtófelelős nem cáfolta az információt, lehet annak valóságtartalma. Minden bizonnyal amerikai férjével történő szétválás részét képezi az új egyesület alapítása, hiszen úgy hírlik, Shane Tusup hónapok óta nem tartózkodik Magyarországon, nem foglalkozik a klubbal, korábbi tanítványaival.

Ha Hosszú Katinka új klubot alapít, az az eddigi klubjában, az Iron Aquaticsben több tucat gyermek és szülő jövőjét befolyásolhatja.

Ám nem valószínű, hogy aggódniuk kellene, lévén a Magyar Úszó Szövetség évi két átigazolási időszakot tart nyilván (január 2-31., szeptember 1-30.), így az őszi alkalmával akár az összes gyermeket egyetlen mozdulattal átviheti Katinka a régi klubjából az újba.

Az nso megkeresésére Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke megerősítette, hogy Iron Swim Kft. néven – amely nem jogutódja az Iron Aquaticsnak – működik tovább lényegében ugyanaz az egyesület.

Fotó: Lars Möller / EPA / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik