Sport

A Tour de France-on nem csaltak

Tour de France (Array)
Tour de France (Array)
Majd 3000 bringát vizsgáltak meg az ellenőrök, de nem találtak mechanikai doppinggal hajtottat.

Dopping szempontjából az egyik, ha nem a legfertőzöttebb sportág az országúti kerékpár, ezt az elmúlt évek hírei maximálisan alátámasztották. Ráadásul a sportág tisztán tartása érdekében a doppingnak immár nem csak a hagyományos vér, vagy kemikáliai termék segítségével történő változatát kell kiszűrjék az ellenőrök, hanem a mechanikait is.

Magyar találmánnyal csalhatnak a Tour de France-on
Varjas István feltaláló 20 éve adta el szabadalmát egy amerikai cégnek. Most elszámolási vitába keveredett velük, ezért úgy döntött, nem hallgat tovább.

Ugyanis bukott már le versenyző vázba épített elektromos motorral, amely nem kicsit segít például az emelkedős szakaszon. Speciel a Team Sky-t és Cris Froomot is vádolták már ezzel, több videós bizonyítékkal alátámasztva a magyar találmányon alapuló csaláselméletet. Mint ezen itt, ahol láthatóan meg sem mozdul a lába, mégis elég jól gyorsul álló helyből a bringája.

Éppen ezért a brit Geraint Thomas győzelmével zárult 105. francia körversenyen a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) közel háromezer,  mágnesszkenneres technika, illetve röntgensugarakkal történő „elektromos motorellenőrzést” végzett.

A szakaszgyőztesek és az adott napon összetettben vezető versenyző kerékpárját minden alkalommal ellenőrizték. Mind a 2852 teszt negatív eredményt hozott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik