Sport

Egy francia kerékpáros olyat tett a Touron, amit még soha senki

A szlovén Primoz Roglic nyerte meg a Tour de France országúti kerékpáros körverseny 19. szakaszát pénteken, míg az összetett élén változatlanul Geraint Thomas áll. A Lourdes és Laruns közötti 200,5 kilométeren a többi között egy első és két kiemelt kategóriás hegyet kellett megmászniuk a versenyzőknek.

Az egymást követő utolsó két emelkedőn Roglic többször is támadott, a címvédő Chris Froome-ot sikerült is ideiglenesen leszakítania, ám az etapzáró lejtmenetre újra összeállt az esélyesek csoportja. A hosszú ereszkedés sorána Lotto NL-Jumbo 28 esztendős szlovén versenyzője ellépett riválisaitól, így 2017 után másodszor ünnepelhetett szakaszgyőzelmet a Touron. Roglic egyben Froome-ot megelőzve fellépett az összetett harmadik helyére, míg a sárga trikót Thomas viselheti szombaton a Saint-Pée-sur-Nivelle és Espelette közötti 31 kilométeres egyéni időfutamon.

A szakasz krónikájához tartozik még, hogy a hegyi pontversenyben behozhatatlan előnyre tett szert a hazai közönség előtt szereplő Julian Alaphilippe. Mióta 1979-ben bevezették a kiemelt kategóriás emelkedőket a Touron, egy viadalon senki nem tudott négyet is megnyerni, a 26 éves francia kerekesnek ez most sikerült.

A pöttyös trikó megtartásáért annyit kell tennie, hogy vasárnap célba ér a Champs-Elysées-n.

Az összetett második helyén álló Tom Dumoulin hátránya alig több mint két perc, és minden bizonnyal a jelenlegi első négy helyen álló versenyzők egyike ünnepelhet majd Tour-diadalt vasárnap, amikor az Houilles és Párizs közötti 116 kilométeres szakasszal zárul a 105. Tour de France.

Végeredmény – Tour de France, 19. szakasz, Lourdes-Laruns, 200,5 km

1. Primoz Roglic (szlovén, Lotto NL-Jumbo) 5:28:17 óra
2. Geraint Thomas (brit, Sky) 19 másodperc hátrány
3. Romain Bardet (francia, AG2R) azonos idővel
…6. Tom Dumoulin (holland, Sunweb) a. i.
…8. Chris Froome (brit, Sky) a. i.

Az összetett élcsoportja:
1. Thomas 79:49:31 óra
2. Dumoulin 2:05 perc hátrány
3. Roglic 2:24 p h.
4. Froome 2:37 p h.

Kiemelt fotó: Jean Catuffe/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik