Sport

Varga Dániel hónapok óta tudta, hogy edzőnek áll

Az országos bajnokság győztesének két olimpiai bajnok klasszisa, Madaras Norbert és Varga Dániel is bejelentette visszavonulását. Utóbbi az FTC-PQS utánpótlás-edzője lett, erről kérdeztük.

Azt mondta a sajtótájékoztatón, hogy az elmúlt héten lett végképp biztos, hogy visszavonul. Mi történt akkor?

A múlt héten kellett kimondanom igazából, és mindig benne volt a levegőben, hogy esetleg valamilyen módon játszom még. De nem találtam meg azt a módot, ami örömmel töltene el. Ezt kellett átgondolnom. Jó pár hónapja biztos volt már, hogy edző leszek, a kérdés az volt, emellett tudok-e még olyan szerepet vállalni játékosként, ami minőségi és örömmel tölt el? Hát, nem tudok.

Elképzelhető, hogy úgy vonul vissza, mint a kétszeres olimpiai bajnok Steinmetz Barnabás, aki két éve abbahagyta, aztán a visszavonulást követő szezonban többször is vízbe ugrott a Honvéd játékosaként?

Úgy biztos, hogy nem.

Mikor kezdett el körvonalazódni önben, hogy abbahagyja, mi terelte ebbe az irányba?

Szezon közben, amikor először felvetődött a lehetősége annak, hogy edző legyek, az nagyon sok mindenben elgondolkodtatott. Az a lényeg, hogy amit eddig a vízben játékosként megéltem sokszor vezető szerepben, mérkőzést, játékképet befolyásoló szerepben, az egyre inkább elmúlt. Viszont arra jöttem rá, hogy ez edzőként egyre inkább erősödik bennem, és ezt edzőként tudom majd megmutatni.

Nem fáj, amikor elkezd elmúlni játékos-énje az embernek?

Egyáltalán nem fáj. Az fájna, ha nem múlt volna el és abba kéne hagynom. Vagy ha elmúlt volna, de játszanom kell. Ezek rossz párosítások, de az én esetem így tök jó.

Serdülő és ifjúsági edző lesz, mi kell ahhoz, hogy a tanítványai majd jó szívvel gondoljanak vissza önre?

Kettős a cél. Az egyik, hogy játékosokat neveljünk, hogy a játékos megkapja a szakmai hátteret, amellyel kihozhatja magából a maximumot, elsősorban a Fradi felnőttcsapatában, esetleg a magyar válogatottban. A másik vetülete az utánpótlásedzősségnek, hogy ha mondjuk évtizedek múlva találkozunk, akkor úgy tudjunk leülni egymással beszélgetni, hogy ez egy jó emlék volt mindkettőnek, emberileg és szakmailag is.

Mi volt a pályafutása három legszebb élménye?

Megismertem a feleségemet, megszületett a kisfiam és hogy a testvéremmel érhettem el a legnagyobb sikereket.

Ebből csak egy ami vízilabda, azt hittem, hogy például az olimpiai bajnoki címet, vagy éppen a vb-aranyat említi.

Azok világos dolgok, érzelmileg ez az, ami az egész életre a lényeget adja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik