Sport

Megszüntethetik a medencéket a Duna Arénában

Majd egy év telt el a 2017-es budapesti vizes világbajnokság záróünnepsége óta, ám egy szerdán tartott sajtóebéden arról győződhettek meg a sportújságírók: bizonyos szempontból azóta megállt az idő. Az asztal egyik felén ugyanis a FINA-Budapest 2017 szervezőbizottságának vezetői foglaltak helyet. Azok, akiknek vezetésével több száz lelkes ember a mexikói Guadalajara 2015 februári visszalépése, Magyarország márciusi beugrása után kicsit több mint két évvel  tető alá hozta a FINA történetének legjobb világbajnokságát.

Fotó: 24.hu

Képünk bal szélén Balogh Sándor láthatóaki a Bp2017 Nonprofit Kft. gazdasági igazgatója, középen Szántó Éva ül, aki az ügyvezetője volt a cégnek egy éve. Ma mindketten ugyanezt a pozíciót töltik be, míg Gyárfás Tamás (jobb szélen) még mindig a FINA Bureau tagja, noha közben gyanúsítják is azzal, amivel.

A sajtóebéden kiderült: egyvalamit változtatott meg csupán a Kft. alapítója – 100 százalék magyar állam –, mégpedig a tevékenységi kört;

vb-projektcégből a Duna Aréna üzemeltetéséért és hasznosításáért – a fenntartási költségek fedezésére – felelős vállalkozás lett a Bp2017.

Ám ez a változás sok változást jelent. Balogh Sándor elárulta, a megállapíthatatlan összköltségű vizes vb-re épült világszintű uszoda átalakítása, a nézőtér visszabontása befejeződött. Arra várnak csupán, hogy a generálkivitelező Market Zrt. visszaadja hivatalosan is a területet. Ez július 15. és augusztus 5. között történhet meg.

A cég addig sem pihen. Mivel alapfeladataként az üzemeltetés és hasznosítás mellett 2018. december 31. után az összes magyarországi nagy sportrendezvény lebonyolításáért is felelős lesz a Kft., már most a Duna Arénába hoztak több mint fél tucat igen komoly nemzetközi rendezvényt.

  • A napokban fejeződött be a szinkronúszó világkupa, amely annak ellenére, hogy nem a legnépszerűbb sport Magyarországon, 400-800 forintos jegyár mellett majd 3000 nézőt vonzott.
  • 2018. június 2-án rendezik meg az Európai Úszó Szövetség (LEN) kongresszusát.
  • Június 18-tól vízilabda Világliga-döntőt (Final Eight) rendeznek a Duna Arénában,
  • július 18-tól a junior műúszó-világbajnokságot tartják.
  • Július 31-én Kásás Tamásék, a Millenium-csapat újra összeáll és a világválogatott ellen játszik,
  • Mi több, augusztus 21-től az ifjúsági férfi és női ökölvívó-világbajnokságot rendezik itt.

Ez utóbbi azt is jelzi, kifejezett cél, hogy a Duna Aréna 5300 férőhelyes nézőterével belépjen abba a piaci versenybe, amely küzd a fővárosi nagy eseményekért.

Azaz nemcsak szimpla uszoda lesz, amely edzésfelületet biztosít már most számos egyesületnek és szövetségnek, hanem rendezvényházzá alakul át.

Az átépítés alatt álló Duna Aréna 2018. januárjában
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Ennek érdekében már zajlik annak a technológiának a tervezése és kialakítása, amely lehetővé teszi, hogy mindhárom medencét 24 órán belül lefedjék. A víz tetején már augusztusban több mint ezer fős szárazföldi sportrendezvényt, a későbbiekben akár koncertet, kiállítást, sőt 2019-ben vívó-világbajnokságot rendezzenek a Duna Arénában.

A terv grandiózus, de a jelenleg még a Papp László Aréna áraihoz (7-10 millió forint/nap) képest jóval olcsóbb (2 millió/nap) bérleti díjon sem lehetetlen küldetés az, hogy a Duna Aréna üzemeltetése nullszaldós, de akár idővel nyereséges legyen. Ez pedig üzenetértékű. Pozitív értelemben.

Kiemelt kép: Róka László / MTVA/Bizományosi

Hosszú Katinka, Iron Aquatics

A Hosszú Katinka és Shane Tusup által alapított és működtetett Iron Aquaticsnek a Duna Aréna használatára kötött szerződése 2018. május 31-én lejár.

Kitehetik Hosszú Katinka klubját a Duna Arénából
Május 31. éjfélig kellene megegyezniük a feleknek.

A klub május 30-án szóban kezdeményezte új szerződés kötését. Amennyiben ez megtörténik május 31. éjfélig, azaz sikerül megegyeznie a Duna Aréna vezetésének az új, immár bérleti feltételekben, díjban, és aláírják a megállapodást, úgy június 1-től folytathatják eddigi tevékenységüket az uszodában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik