Sport
Budapest, 2017. június 27.
A FINA 2017-es vizes világbajnokságra készült Duna Aréna épülete, előtérben a felújított rakpart hajókikötőkkel.
MTVA/Bizományosi: Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.

Megszüntethetik a medencéket a Duna Arénában

Kálnoki Kis Attila
Kálnoki Kis Attila

rovatvezető. 2018. 05. 30. 16:57

Korábban a témában:

Majd egy év telt el a 2017-es budapesti vizes világbajnokság záróünnepsége óta, ám egy szerdán tartott sajtóebéden arról győződhettek meg a sportújságírók: bizonyos szempontból azóta megállt az idő. Az asztal egyik felén ugyanis a FINA-Budapest 2017 szervezőbizottságának vezetői foglaltak helyet. Azok, akiknek vezetésével több száz lelkes ember a mexikói Guadalajara 2015 februári visszalépése, Magyarország márciusi beugrása után kicsit több mint két évvel  tető alá hozta a FINA történetének legjobb világbajnokságát.

Fotó: 24.hu

Képünk bal szélén Balogh Sándor láthatóaki a Bp2017 Nonprofit Kft. gazdasági igazgatója, középen Szántó Éva ül, aki az ügyvezetője volt a cégnek egy éve. Ma mindketten ugyanezt a pozíciót töltik be, míg Gyárfás Tamás (jobb szélen) még mindig a FINA Bureau tagja, noha közben gyanúsítják is azzal, amivel.

A sajtóebéden kiderült: egyvalamit változtatott meg csupán a Kft. alapítója – 100 százalék magyar állam –, mégpedig a tevékenységi kört;

vb-projektcégből a Duna Aréna üzemeltetéséért és hasznosításáért – a fenntartási költségek fedezésére – felelős vállalkozás lett a Bp2017.

Ám ez a változás sok változást jelent. Balogh Sándor elárulta, a megállapíthatatlan összköltségű vizes vb-re épült világszintű uszoda átalakítása, a nézőtér visszabontása befejeződött. Arra várnak csupán, hogy a generálkivitelező Market Zrt. visszaadja hivatalosan is a területet. Ez július 15. és augusztus 5. között történhet meg.

A cég addig sem pihen. Mivel alapfeladataként az üzemeltetés és hasznosítás mellett 2018. december 31. után az összes magyarországi nagy sportrendezvény lebonyolításáért is felelős lesz a Kft., már most a Duna Arénába hoztak több mint fél tucat igen komoly nemzetközi rendezvényt.

  • A napokban fejeződött be a szinkronúszó világkupa, amely annak ellenére, hogy nem a legnépszerűbb sport Magyarországon, 400-800 forintos jegyár mellett majd 3000 nézőt vonzott.
  • 2018. június 2-án rendezik meg az Európai Úszó Szövetség (LEN) kongresszusát.
  • Június 18-tól vízilabda Világliga-döntőt (Final Eight) rendeznek a Duna Arénában,
  • július 18-tól a junior műúszó-világbajnokságot tartják.
  • Július 31-én Kásás Tamásék, a Millenium-csapat újra összeáll és a világválogatott ellen játszik,
  • Mi több, augusztus 21-től az ifjúsági férfi és női ökölvívó-világbajnokságot rendezik itt.

Ez utóbbi azt is jelzi, kifejezett cél, hogy a Duna Aréna 5300 férőhelyes nézőterével belépjen abba a piaci versenybe, amely küzd a fővárosi nagy eseményekért.

Azaz nemcsak szimpla uszoda lesz, amely edzésfelületet biztosít már most számos egyesületnek és szövetségnek, hanem rendezvényházzá alakul át.

Budapest, 2018. január 31.
Az átépítés alatt álló Duna Aréna 2018. január 31-én. Az uszodát a vizes világbajnokság utáni igényeknek megfelelõen építik át május végéig.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Az átépítés alatt álló Duna Aréna 2018. januárjában
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Ennek érdekében már zajlik annak a technológiának a tervezése és kialakítása, amely lehetővé teszi, hogy mindhárom medencét 24 órán belül lefedjék. A víz tetején már augusztusban több mint ezer fős szárazföldi sportrendezvényt, a későbbiekben akár koncertet, kiállítást, sőt 2019-ben vívó-világbajnokságot rendezzenek a Duna Arénában.

A terv grandiózus, de a jelenleg még a Papp László Aréna áraihoz (7-10 millió forint/nap) képest jóval olcsóbb (2 millió/nap) bérleti díjon sem lehetetlen küldetés az, hogy a Duna Aréna üzemeltetése nullszaldós, de akár idővel nyereséges legyen. Ez pedig üzenetértékű. Pozitív értelemben.

Kiemelt kép: Róka László / MTVA/Bizományosi

Hosszú Katinka, Iron Aquatics

A Hosszú Katinka és Shane Tusup által alapított és működtetett Iron Aquaticsnek a Duna Aréna használatára kötött szerződése 2018. május 31-én lejár.

Kitehetik Hosszú Katinka klubját a Duna Arénából
Május 31. éjfélig kellene megegyezniük a feleknek.

A klub május 30-án szóban kezdeményezte új szerződés kötését. Amennyiben ez megtörténik május 31. éjfélig, azaz sikerül megegyeznie a Duna Aréna vezetésének az új, immár bérleti feltételekben, díjban, és aláírják a megállapodást, úgy június 1-től folytathatják eddigi tevékenységüket az uszodában.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2017. február 7.
Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos a Miért jönnek a hollywoodi sztárok és produkciók Magyarországra? című háttérbeszélgetés után Budapesten, a Magyar Nemzeti Filmalap székházában 2017. február 7-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Meghalt Andy Vajna

Kommentek

Budapest, 2011. február 4.
Andrew G. Vajna filmproducer, a filmipar reformjáért felelõs, 2011 januárjában kinevezett kormánybiztos interjút ad dolgozószobájában a Magyar Távirati Irodának.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.