Belföld

Gyárfás Tamás: a megmentésemet jelentik ezek a hangfelvételek

„A megmentésemet jelentik ezek a hangfelvételek” – így reagált Gyárfás Tamás a 24.hu-nak arra, hogy az ügyészségnek állítólag rengeteg kompromittáló hangfelvétele van a Portik Tamással való beszélgetéseiről.

A Heti Válasz szerint 2000 és 2004 között készültek a felvételek, amelyeket a Prisztás József megölése ügyében 15 év fegyházra ítélt Portik vett fel évekkel Fenyő János 1998-as meggyilkolása után. A lap szerint a bizonyító erejű hangfelvételek nem a Fenyő-gyilkosság előkészítéséről, hanem annak következményeiről szóló beszélgetések, amelyek Gyárfás felbujtói szerepére utalhatnak. A volt úszószövetségi elnök másképp látja a dolgot. Szerinte a Portik által készített hangfelvételek az ő igazát fogják alátámasztani.

Végre, hogy előkerültek. Legalább tisztázva lesz minden. A megmentésemet jelentik ezek a felvételek, mert tudom, hogy soha nem követtem el azokat, amiket állítanak. És ezek mind az én igazamat fogják alátámasztani. Értetlenül állok a velem történtek előtt

– jelentette ki lapunknak Gyárfás.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

A rendőrség elfogta az életfogytiglani fegyházbüntetését töltő Jozef Rohác korábbi bűntársát, akit azzal gyanúsítanak, hogy tavaly szeptemberben Fenyő megölésével kapcsolatban zsarolta Gyárfást. A sportvezető ezek után feljelentést tett, majd elvitte a hangfelvétel leiratát a volt főügyésznek, Ihász Sándornak.

A Központi Nyomozó Főügyészség szerint Ihásznak fel kellett volna ismernie, hogy ezek olyan új bizonyítékok, amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak az emberölés felbujtójának azonosításához, felelősségre vonásához. Ő azonban ennek ellenére sem adta át a nyomozóknak, hanem hivatalában tárolta a bizonyítékokat. Ihászt ezért bűnpártolással gyanúsítják. A volt főügyész visszautasította a gyanúsítást, és az ügyvédjén keresztül csütörtök délelőtt be is nyújtotta a gyanúsítás tételes cáfolatát.

A Heti Válasz szerint a rendőrségnek szerencséje volt, amiért Rohacék megzsarolták Gyárfást. Szerintük ugyanis ennek köszönhető, hogy eljutottak a Portik által rögzített hangfelvételekig.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Gyárfás a vallomásában tagadta, hogy bármilyen köze lenne a Fenyő-gyilkossághoz. Sőt, hosszasan ecsetelte, hogyan ásták el a csatabárdot a milliárdos vállalkozóval. A korabeli cikkek szerint viszont pont Fenyő megölése előtt mérgesedett el a viszony közte és Fenyő között.

Fenyő János egyik legfőbb bizalmasa, Perczel Tamás a 2004-ben felvett, a Fenyő-gyilkosság nyomozati anyagaihoz csatolt Számvetés című dokumentumfilmben Gyárfást, Princz Gábort, a Postabank egykori elnökét és Székely Herbertet nevezte meg, mint akik nincsenek jó viszonyban a médiavállalkozóval. Azt nem állította, hogy bármelyiküknek köze lenne Fenyő meggyilkolásához, bár Gyárfás és Fenyő viszonyáról úgy fogalmazott: „halálos, vérre menő küzdelmet” folytattak a Nap-kelte című televízióműsor jogaiért.

A pszichológus úgy tudta, Fenyő Gyárfás mellett Princz Gábor dolgairól is adatokat gyűjtött, mígnem Horn Gyula 1997 őszén állítólag arra kérte, hogy „hagyja békén Gyárfás Tamást”.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Ez hatott, tűzszünetet kötöttek a felek. Ám a haldokló Perczel szerint egyik pillanatról a másikra omlott össze ez a béke 1998 februárjában. A HVG korábbi cikke szerint a két médiavállalkozó akkor ásta ki a csatabárdot, amikor az OTP Bank úgy döntött, kiszáll a Gyárfással közösen fenntartott Sport Plusz OTP SE klubból. A hírek szerint a Fenyő által kiadott Népszava újságírói közül többen is a bank székházához mentek, amikor meghallották a hírt. Gyárfás épp ott tárgyalt, és állítólag azt mondta az újságíróknak, hogy Fenyő – aki jó viszonyban volt az OTP-t vezető Csányi Sándorral – ezzel újrakezdte a háborút.

„Fenyőt másnap lőtték le” – mondta a már említett dokumentumfilmben Perczel Tamás.

Gyárfás egyik, úszóberkekben jártas barátja másképp emlékszik az akkori esetre.

Ez hülyeség. Az OTP még fél évvel később is támogatta a klubot. Az volt az elvárás, hogy a kiemelten támogatott úszóknak meg kell nyerniük az év versenyét vagy világcsúcsot kell úszniuk. Sevillában volt az Európa-bajnokság. Széchy Tamás találkozott előtte Csányival és azt mondta neki, hogy az olimpiára való felkészülés miatt a legjobbaknak nem kell úszniuk. Csányi pedig azt felelte neki, hogy jó. Gyárfásnak viszont már azt mondta, hogy a szponzor mondta neki, hogy nem kell indulniuk. Csányi még mondta is Tamásnak, hogy mennyire nagyvonalú. Jó fél évvel később pedig kiszállt.

Az emberölésre való felbujtással gyanúsított Gyárfás jelenleg lakhelyelhagyási tilalom alatt áll. Ez azt jelenti, hogy nyomkövetővel szabadon közlekedhet a fővárosban, az országot azonban nem hagyhatja el. Szerdán nyomkövetővel a lábán ment dolgozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik