Sport

Hosszú Katinka már csak rövid távon gondolkodik előre

A háromszoros olimpiai bajnok úszó terjedelmes interjút adott az egyik szponzorának a hét elején. Ebben szó esett az úszásban eltervezett közeli és távolabbi jövőjéről, de a magánéletéről is.

Hosszú Katinka ilyen megállapításokat tett:

  1. bár nem önszántából lett ilyen hosszú a pauza, de szüksége volt a szünetre.
  2. A pihenőnek elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy a hátralévő két évben megfelelően felkészüljön a 2020-as tokiói olimpiára.
  3. Júniusban versenyez újra, majd az augusztus 2–12. között megrendezett, glasgow-i  Európa-bajnokságon is ott lesz.
  4. Shane Tusupnak köszönhet mindent, hiszen ha nem lett volna mellette 2012-ben, már rég abbahagyta volna a versenyzést.
  5. Tudja, hogy már nincs sok ideje az úszásban, de azt a rövid időszakot szeretné kiélvezni.

Hozzászokhattunk már, hogy Hosszú semmit nem mond véletlenül. Így az első három pontnak kifejezetten örülhetünk, míg az utolsó kettő aggodalomra ad okot.

Az úszónő házassága alakulásáról például egyáltalán nem beszélt, ahogy a közös jövőről sem ejtett egy szót sem, és arról sem, miért esik már négy évvel korábbi időpontra pályafutása tervezett befejezése, hiszen korábbi interjúkban, amikor még boldogságban éltek úgy fogalmazott, 2020 után szülne és azt követően akár a 2024-es olimpiát is célba veszi.

Ami biztos, a 24.hu kérdésére Dr. Sós Csaba szövetségi kapitány megerősítette, nagy öröm számára, hogy Katinka a válsága után visszatért és belevetette magát a munkába. Úgy fogalmazott:

Annyira erős a magyar úszósport, hogy valószínűleg Katinka nélkül is több aranyéremmel térünk haza Glagow-ból, de számomra külön öröm, hogy elindul a kontinensviadalon. Bár még nem tudom milyen versenyszámokban áll rajthoz, nem aggódom, a rajtig kiderül. Katinka akkora bajnoknő, hogy mindig megválaszthatja, milyen számokban szeretne rajtkőre állni. Vele több aranyesélyesünk lesz és ez minden szempontból jó a magyar úszósportnak.

Információnk szerint Dr. Sós azért nem rendelkezik mélyebb ismeretekkel favoritja jövőjéről, mert egyrészt Katinka Amerikában készül, másrészt a márciusi országos bajnokság óta nem találkoztak, nem beszéltek egymással – de nem azért, mert haragban állnak. Egyszerűen Katinka jövője akkor még annyira bizonytalan volt, hogy ha naponta hívogatta volna a kapitányt, akkor sem tudott volna új információt mondani. Most is csak annyit üzent, ami biztos, amit a fenti öt pont tartalmaz.

A kapitány és a magyar sport leginkább azért aggódhat, mert a 3. pont tartalmaz egyedül határidőt: jelen állás szerint augusztusban biztosan úszni fog az Eb-n. Ugyanakkor az 5. pont határozatlan idő, ami teljességgel kiszámíthatatlanná teszi a jövőt. 

A „már nincs sok időm az úszásban” jelentheti azt is, hogy:

  • Katinka kihúzza Shane Tusuppal Tokióig.
  • De mivel még soha sehol nem tett arra vonatkozó kijelentést, hogy kibékült volna férjével és a házassága is visszatért a békés, szerelemmel teli mederbe – posztjai sem erről tanúskodnak, hiszen Shane egyáltalán nem szerepel rajtuk –, azért jelentheti azt is, hogy ha már az uszodában, mint edző és tanítvány sem értenek szót, úgy akár előbb is befejezi. Konkrétan bármikor.

A Hosszú-Tusup páros sikerének kulcsa ugyanis az interjú egyik elrejtett mondatában található:

Shane hihetetlen módon tudja motiválni az embert, én pedig olyan vagyok, hogyha őszintén hisznek bennem, szárnyakat kapok!

Mindez azt jelenti, ha nem Tusup áll a medence partján, vagy végleg elfogy a bizalom, az egymásba vetett hit, úgy Hosszú Katinka akár be is fejezheti pályafutását.

29 éves. Már mindent megnyert. Bárhogy dönt, bármikor, bárhogy hagy fel a versenyzéssel, veszíteni nem veszít semmit. Maximum minket szurkolókat ér veszteség, mert nem tudjuk többet versenyen megcsodálni szárnyalását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik