Sport

Az oroszok már előre hazavágják a vébéjüket

Váratlan edzőváltás, távolmaradó sztárok és csapnivaló felkészülés. Az olimpiai bajnok nem épp a legjobb előjelekkel várja a pénteken kezdődő világbajnokságot, miközben Svédország és Kanada ki van éhezve a sikerre. Nekünk, magyaroknak is érdekes lesz figyelni a dániai tornát.

Május 4-én, pénteken kezdődik a 2018-as A csoportos jégkorong-világbajnokság. A házigazda Dánia lesz, a mérkőzéseket Koppenhágában és Herningben rendezik, két 12 ezer férőhelyes csarnokban. Így, hogy évente rendeznek vébét a jégkorongban, átfogó képet kaphatunk a hokimezőnyről. Mivel az NHL-rájátszás javában zajlik, így évről évre láthatjuk a másod-harmadvonalas játékosokat is. Ők ugyan nem biztos, hogy legjobb keretekbe odaférnének, így viszont megmutathatják magukat a nagyvilágnak.

Ráadásul magyar szemmel figyelve nagyjából másfél hét múlva azt is megtudhatjuk, hogy

melyik az a két csapat, amelyik kiesik és jövőre ellenfelünk lesz a divízió I/A-ban.

Kénytelenek vagyunk felemlegetni: csak 15 másodpercben múlt, hogy Magyarország nem jutott fel az A csoportba. A budapesti tornán a britek és az olaszok végeztek az első két helyen, így jövőre ők szerepelnek majd a szlovákiai elitvébén. A mi ellenfelünk pedig a két kieső mellett Kazahsztán, Szlovénia, illetve a divízió I/B-ből idén feljutott Litvánia lesz.

Sokáig tart majd megemészteni ezt a magyar hokinak
Csak keresték a szavakat a hokisok. Úgy tűnik, itthon el vagyunk átkozva, ha a feljutástól döntő meccsről van szó.

Botrányos hangolás az olimpiai bajnoknál

Az idén téli olimpiát is rendeztek, ezen a független színekben versenyző orosz válogatott lett az aranyérmes. Gondolhatnánk, hogy ezek után ők lesznek a legesélyesebbek a világbajnokságon, csakhogy azóta történt egy-két dolog a szbornajával.

  • Váratlanul lelépett a sikerkapitány, Oleg Znarok, a szövetség részéről azzal indokolták, hogy az edző elfáradt fejben, pihennie kell – ő az SZKA Szentpétervár vezetőedzője is. A helyére korábbi segítője, Ilja Vorobjov került, akit eléggé meglepett a felkérés. „Teljesen váratlanul történt minden, egy napja még semmit sem tudtam” – mondta áprilisi kinevezésekor a Sport-Expressnek.
  • Sztárok sora mondta le a szereplést, kezdve a kapus Szergej Bobrovszkinál, folytatva Alekszander Radulovval és Artemi Panarinnal, bezárva a kört azzal az Ilja Kovalcsukkal, aki inkább most azon dolgozik, hogy valahogyan visszakerüljön az NHL-be ötévnyi szentpétervári kitérőt követően.
  • És a felkészülés során is dadogott a játék, hatból öt meccset veszítettek el az oroszok. Persze ekkor még nem álltak rendelkezésre a KHL-bajnok Barsz Kazany játékosai, ők mindenképpen erősítést jelentenek majd.

Hogy mindezek után mire lesz képes az orosz válogatott, az hatalmas kérdőjel. Az előjelek mindenesetre nem túl jók.

Persze húzóemberekben így sem lesz hiány, például az a kapustrió lesz – Vaszeli Koszecskinnel az élen –, amely Phjongcshangban aranyéremig segítette a csapatot. Nyikita Gusev, Kirill Kaprizsov és a 39 évesen is remekül játszó Pavel Dacjuk vállalta a játékot, nekik kéne valahogy feltolni a dobogóra az oroszokat.

A sorsolást ellenben megköszönheti Oroszország, a francia-fehérorosz-osztrák trióval kezd, ami felhozásnak tökéletes lesz a későbbiekre, mert a csoportkör második felében már a cseh-svájci-szlovák-svéd négyes következik.

A modern érában egyébként csak a svédeknek sikerült, még 2006-ban, hogy ugyanabban az évben megnyerték az olimpiát és a világbajnokságot is.

Jöhet a svéd címvédés, hacsak közbe nem lép Kanada

Az NHL pontkirálya, Connor McDavid lesz a kanadai válogatott kapitánya Fotó: Codie McLachlan/Getty Images

Svédország válogatottja egy éve a német-francia közös rendezésű világbajnokságon megszakította a nagy kanadai sorozatot, így a tengerentúliaknak nem sikerült a triplázás – igaz, az aranyéremről rávezetések döntöttek a svéd-kanadai fináléban. Az olimpián aztán hiába volt a legjobb Svédország a csoportmeccsek alatt, a negyeddöntőben a játékok meglepetéscsapata, a német együttes kiejtette őket, úgyhogy most a vébén javíthatnak.

És van is mire alapozniuk, mindamellett, hogy olyan NHL-klasszisok csatlakoznak, mint a Vancouver Canucksot elhagyó Sedin-ikrek, vagy Henrik Zetterberg, nem szabad elfelejteni azt sem, hogy lényegében a szomszédban játsszák majd a meccseiket, azaz gyakorlatilag olyan lesz számukra végig, mintha hazai pályán játszanának. Így még talán azt is elviselik, hogy 18 éves szupertehetségük, az 1/1-es draftnak kikiáltott Rasmus Dahlin kihagyja a tornát és inkább pihen.

Kevés veszélyesebb dolog van a jégen, mint egy feltüzelt kanadai válogatott.

Márpedig most ez a helyet. A tavaly elveszített vb-döntő után Kanada is elhasalt a németekkel szemben az olimpián, „csak” harmadikok lettek, ami az ő mércéjükkel mérve csalódás. Visszahozták a kispadra azt a Bill Peterst, aki már egyszer világbajnoki aranyig vezette főedzőként Kanadát (2015, 2016), és most már hozzájuk is csatlakoznak a rájátszásban nem érdekelt NHL-esek – a NOB-bal nem tudott megegyezni a liga, azért maradtak távol Dél-Koreától a sztárok –, akik közül a leginkább Connor McDadvidre vagyunk kíváncsiak, aki az észak-amerikai hokiliga alapszakaszának pontkirálya lett, 82 mérkőzésen 41 gólt lőtt és 67 gólpasszt osztott ki.

Kanada a 21. aranyára hajt, amivel beérné az orosz/szovjet csapatot az örökranglista élén.

Akikre még figyelni kell

  • Az amerikai az elmúlt évek szimpatikus csapata, tele fiatallal, látványos, megalkuvást nem ismerő hokival, meglepő eredményekkel. Nevek alapján nem olyan nagy eresztés a mostani keret (Patrick Kane-t azért nem nagyon kell bemutatni egyetlen hokidrukkernek sem), mindössze két játékosuk lesz, aki betöltötte a harmincat, szóval ismét a fiatalok kapják meg a lehetőséget. De így sem kizárt, hogy éremért csatáznak majd. Egyébként épp az a Derek Ryan a rangidős a maga 31 évével, aki pár éve még Székesfehérváron játszott, hogy aztán Ausztria és Svédország érintésével eljusson az NHL-be és az amerikai válogatottba. Micsoda karrier!
  • A csehek általában ott szoktak ólálkodni a legjobb négy környékén, az olimpián is elődöntőbe jutottak, aztán előbb az oroszoktól, majd a bronzmeccsen Kanadától kaptak ki, ami azért cikinek egyáltalán nem mondható. Vannak játékosaik az NHL-ből, AHL-ből, KHL-ből, a svájci és természetesen a cseh bajnokságból is. A 46 éves Jaromír Jágr az olimpia után a világbajnokságot sem vállalta, azt viszont nem tartja kizártnak, hogy a következő szezonban visszatér az NHL-be.
  • Németország szállította az olimpia szenzációját azzal, hogy egészen a döntőig jutott és ott is csak hosszabbításban kapott ki az oroszoktól. Az ő keretük még erősebb lesz Phjongcshanghoz képest az NHL-esek miatt, nem kizárt, hogy most is megtréfálják a nagyokat.
  • Dánia épp Magyarországon, a magyar válogatott ellen harcolta ki a feljutást még 2002-ben, azóta pedig a világelit tagja. Bár a nyolcadik helynél előrébb sosem végzett, hazai közönség előtt benne lehet egy bravúr a szereplésükben.
  • Dél-Korea története során először fog szerepelni az A csoportban. Az olimpiai házigazda honosítással is erősített csapatán, amely egy éve a magyarokat is megelőzve jutott fel az A csoportba. Akkor remekeltek, az olimpián viszont többnyire tönkreverték őket (a cseheket azért megizzasztották), négy meccsen négy vereség és 3-19-es gólkülönbség volt a mérlegük. Érdekes lesz nézni, hogy meg tudnak-e ragadni az élvonalban.
Pár éve még mindenki őket verte el, most a legjobbak között vannak
A dél-koreai jégkorong-válogatott megcsinálta azt, amire a divízió I/A-s világbajnokság előtt szinte senki sem számított: feljutottak az A csoportba.

Az A csoportos világbajnokságon 16 válogatott szerepel, őket két nyolcas csoportra bontották. Az első négy-négy csapat bejut az egyenes kieséses szakaszba, a két csoportutolsó pedig kiesik a divízió I/A-ba, ők játszanak majd jövőre a magyar válogatottal. Tippelgethetnénk, hogy mely csapatoknak van erre a legnagyobb esélye, de pont a britek budapesti szereplése mutatott rá, hogy a hokiban tényleg nem létezik lehetetlen.

Ami biztos, hogy a szlovákok nem eshetnek ki, jövőre Pozsonyban és Kassán lesz az A csoportos világbajnokság. 

A dániai vébé nyitónapján rögtön lesz egy szuperrangadó, Kanada az Egyesült Államokkal játszik majd. A csoportkör május 15-ig tart, a bronzmeccs és a döntő pedig május 20-án, vasárnap lesz.

A mérkőzéseket Magyarországon a Sport 1-2 adja.

A csoportok

A csoport (Koppenhága):
Oroszország, Svédország, Csehország, Svájc, Fehéroroszország, Szlovákia, Franciaország, Ausztria.

B csoport (Herning):
Kanada, Finnország, Egyesült Államok, Németország, Norvégia, Lettország, Dánia, Koreai Köztársaság.

Az első játéknap mérkőzései:

A csoport:
Oroszország – Franciaország 16.15,
Svédország – Fehéroroszország 20.15.

B csoport:
Egyesült Államok – Kanada 16.15,
Németország – Dánia 20.15.

A nyitóképen a független színekben induló orosz válogatott tagjai ünnepelnek a phjongcshangi olimpiai győzelem után. Fotó: Valery Sharifulin\TASS via Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik