Sport

Egy kis matek: így juthat fel a magyar hokiválogatott a világelitbe

Bár előzetesen várható volt, hogy a 2018-as divízió I/A-s jégkorong-világbajnokság izgalmas lesz, azért arra, ami Budapesten zajlik talán kevesen számítottak. Lement négy forduló és annyi biztos jelen állás szerint, hogy a britek, az olaszok és a szlovének nem tudnak kiesni, míg a lengyelek nem tudnak feljutni.

Ugye két válogatott jut fel a világelitbe a végén, erre most a négy forduló alatt nagy meglepetésre három meccset megnyerő briteknek van a legnagyobb esélyük, akik egy éve még egy osztállyal lejjebb voltak. Rajtuk kívül azonban még másik négy csapat számolgathat, köztük a házigazda magyar is. Megvizsgáltuk a mieink esélyeit.

Biztosan feljut a magyar válogatott, ha:

  • rendes játékidőben legyőzi Nagy-Britanniát és Szlovénia nem szerez három pontot az olaszok ellen,
  • rendes játékidőben, legalább 3 góllal legyőzi Nagy-Britanniát, Szlovénia 3 pontot szerez Olaszország ellen és Kazahsztán nem szerez 3 pontot,
  • hosszabbításban nyer Nagy-Britannia ellen (ez 2 pontot ér), miközben az olaszok is ráadásban verik a szlovénokat, a kazahok pedig kikapnak a lengyelektől.
Fotó: Marjai János / 24.hu

A helyzet az, hogy extrém esetben még akár ki is eshet a magyar csapat. Persze ehhez is elég sok mindennek kéne történnie.

Kiesik a magyar válogatott, ha:

  • a lengyelek legyőzik a kazahokat öt vagy annál kevesebb góllal, miközben a magyarok kikapnak a britektől rendes játékidőben, Olaszország és Szlovénia pedig túlórázik,
  • Lengyelország Kazahsztánt, Nagy-Britannia Magyarországot, Olaszország Szlovéniát győzi le rendes játékidőben.

A világbajnokság zárónapján 12.30-tól kazah-lengyel, 16-tól szlovén-olasz, 19.30-tól pedig magyar-brit mérkőzést nyernek. Az első kettő feljut, az utolsó kiesik.

Az állás a 4. forduló után

 1. Nagy-Britannia 4 3 1 13–13   0 9
 2. Kazahsztán 4 2 2 12–  9 +3 6
 3. Olaszország 4 2 2 11–  8 +3 6
 4. Szlovénia 4 2 2 12–11 +1 6
 5. MAGYARORSZÁG 4 2 2   7–11 –4 6
 6. Lengyelország 4 1 3 10–13 –3 3

A világbajnokság végén pontazonosság esetén az egymás elleni eredmény rangsorol.

Nyitókép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik