Sport

Euroliga: ezüstérmet szerzett a csodatevő Sopron Basket

A Sopron Basket hazai pályán a második helyen végzett a női kosárlabda Euroligában, miután a négyes döntő vasárnapi fináléjában 72-53-ra kikapott az orosz Jekatyerinburgtól.

A magyar bajnok esti fellépésére teltház volt a Novomatic Arénában, többek között a kétszáz fős jekatyerinburgi tábor is megérkezett, nyolc üstdobossal és a megafonos vezérszurkolóval.

A mesés költségvetésű uráli gárda 12-edszer és sorozatban 11-edszer (!) jutott négyes döntőbe, a házigazdák azonban még csak a második Final Fourjukban szerepeltek, miután 2009-ben Salamancában két vereséggel a negyedik helyen végeztek.

Abból az együttesből csak a szerb Jelena Milovanovic maradt hírmondónak, rajta kívül – még pécsi színekben – Fegyverneky Zsófia lépett már pályára az Euroliga végjátékában.

Az Euroliga négyes döntőjébe jutott magyar csapatok helyezései:

2001, Messina: MiZo-Pécsi VSK 3.
2004, Pécs: MiZo-Pécsi VSK 3.
2005, Szamara: MiZO-Pécsi VSK 4.
2009, Salamanca: MKB-Euroleasing Sopron 4.
2018, Sopron: Sopron Basket 2.

A sorozat történetének első magyar érdekeltségű fináléja elképesztő hangorkánban kezdődött. Roberto Iniguez, a soproniak spanyol sikerkovácsa 11-3-nál kért először időt, aztán az elődöntőben győztes triplát dobó Milovanovic révén 14-13-ra feljöttek a házigazdák. Ennek ellenére a nyitónegyed a vendégeké lett.

Folytatásban egyre ritkábban kerültek tiszta dobóhelyzetbe Fegyvernekyék, majd a palánk alatt egyeduralkodó Griner hetedik pontjával tíz pontra ellépett az ellenfél. Iniguez 12 pontos hátránynál hívta le ismét csapatát a parkettről, és bár szépítettek a magyarok, nagyszünetben 42-30 volt az állás.

Térfélcsere után a rivális bő hét perc alatt mindössze három pontot hozott össze, de a különbség így is csak kilenc pontra csökkent a rengeteg eredménytelen támadás miatt. Sajnos ebből a kosárapályból az oroszok tudtak hamarabb kiszakadni és kisvártatva 15 pontra elhúztak. Nem adta fel a Sopron, végül 53-42-ről kezdte az utolsó játékrészt a házigazda.

Maya Moore (b) és Angela Salvadores (k) és Danielle Page, a Sopron játékosa MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A zárónegyedre azonban elfáradtak a mieink, rendre rossz megoldásokat választottak a soproniak támadásban, hiba hozta vissza Turner öt pontja a reményeket 56-47-nél. Lassan, de biztosan elhúzott a Jekatyerinburg, s végül 72-53-ra tudott nyerni a fináléban.

Az 1938-ban alapított jekatyerinburgi klub 2003, 2013 és 2016 után negyedszer szerezte meg az Euroliga-serleget.

A 2009-ben negyedik Sopron első magyar csapatként szerzett ezüstérmet az EL-ben, korábban a Pécs kétszer bronzéremmel zárt, egyszer pedig negyedik lett.

Végeredmény – Euroliga négyes döntő, finálé

Jekatyerinburg (orosz)-Sopron Basket 72-53 (22-15, 20-15, 11-12, 19-11)

Kiemelt fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik