Sport

Az ágról szakadt szegény ember nekimegy a multimilliárdosoknak

Óriási sikert ért el a Sopron Basket női kosárlabdacsapata, miután gigászi küzdelemben 67-46-ra győzött és 2-1-es összesítéssel kiütöte a milliárdos költségvetésű török Fenerbahcét az Euroligában.

Győzelmével kilenc év szünet után újra Euroliga Final Fourba jutott a csapat. 

A Sopron mellett a Yakin Dogu Üniversitesi, a Kurszk és a Jekatyerinburg lesz majd ott április 20-22 között a négyesdöntőben.

Nem hiszem, hogy ez volt minden idők legjobb soproni meccse, de az biztos, hogy ez volt az egyik legkatartikusabb. Nagynevű ellenféllel szemben nyert egy esélytelenebbnek tartott csapat

– mondta az Origónak Török Zoltán, a klub ügyvezetője.

Az idény kezdete előtt a szakemberek azt mondták, hogy le sem kell játszani az alapszakaszt, mert a végén a legjobb négy közé úgyis a Yakin Dogu, a Kurszk, a Jekatyerinburg és a Fenerbahce kerül. A négyből hármat eltaláltak, a Sopronra azonban nem számítottak. Mi most tényleg a saját történetünket írjuk, amelynek egyik legszebb fejezete volt a szerdai összecsapás.

A siker már csak azért is példamutató, mivel a csapat légiósa, Alaina Cotaes családi tragédiáról kapott hírt nem sokkal a törökök elleni meccs előtt.

A hír hallatán hazautazott, így nélküle kellett helytállnia a Sopronnak, ám Török szerint a tragédia még inkább arra motiválta a játékosokat, hogy csapattársukért nyerjenek.

Soha életemben nem kellett még ilyen szituàciót átélnem. Kis túlzással nagyobb feladat volt, mint az elmúlt hónapok csapattal kapcsolatos valamennyi munkája. Nyolc óránk volt arra, hogy a feldolgozhatatlant ne csak feldolgozzuk, hanem felfogjuk. Azt nem gondolom, hogy a drámai esemény miatt játszott úgy a csapat, ahogy.

Az ügyvezető azonban azt is kendőzetlen őszinteséggel elmondta, hogy a Sopronnak van-e olyan játékosa, aki egymaga eldönthetné a meccset.

Aki nézi majd a Final Four meccseit, látni fogja a Jekatyerinburg vagy a Kurszk úgynevezett franchise-játékosait, akik egymaguk képesek eldönteni egy-egy ilyen tétmeccset. Sopronban jelenleg nincsenek ilyen játékosok. Ezen a téren a piac szabályozása nem tér el a labdarúgásétól. Vajon a soproni Yvonne Turner, vagy Jelena Milovanovics lehet ilyen játékos egy három nap alatt lejátszandó két mérkőzésen? Tényleg nem tudom.

A Sopron 18. Euroliga-szezonjában másodszor jutott a Final Fourba, 2009-ben Salamancában előbb a spanyol házigazdától, majd a bronzmeccsen az orosz Jekatyerinburgtól is kikapott, azaz negyedik lett.

Fotó: Tóth Zsombor/wb-sopron.com

Ajánlott videó

Olvasói sztorik