Sport

Focistának készült, most Európa leggyorsabbja a 18 éves magyar úszó

Törökbálinti albérletben lakik Németh Nándor, az Egri Úszóklub versenyzője, Cseh László csapattársa, aki három aranyat, egy ezüstöt és két bronzot nyert múlt héten az országos bajnokságon. Ez már önmagában nagyszerű teljesítmény, ám szenzációval is szolgált.

A 100 métert 48.31 másodperc alatt repesztette végig, amivel az európai gyorsúszó rangsorban az első, a világranglistán pedig a harmadik helyre került.

A ranglisták idény közben olykor naponta változnak, ezért csínján kell bánni a pillanatnyi sorrendek megítélésével

– mondta Németh az SzPress Hírszolgálatnak.

A most 18 éves úszó azért sem szaladna túlzottan előre, mert a glasgow-i Európa-bajnokságig négy hónap van még hátra, majd csak most következnek a hagyományos nemzetközi versenyek. Nagyon büszke az ob-n elért eredményeire, de tisztában van azzal, hogy a trónja máris inog.

Németh Nándor tavaly, még csak 17 évesen, már megmutatta, hogy nem amolyan mindennap felbukkanó tehetség. Az országos bajnoki győzelmének köszönhetően tagja lehetett a budapesti világbajnokságon meglepetés-bronzzal parádézó 4×100-as gyorsváltónak, ahogy az indianapolisi junior világbajnokságon két aranyérmet behúzó négyesnek is. Nem mellesleg megnyerte a 100 gyorsot a korosztályos Európa-bajnokságon, és Netanyában a 200-on még egy ezüstöt is sikerült begyűjtenie.

 Az igazat megvallva az edzéseken nem én vagyok a leggyorsabb, amikor a lábmunkát sulykoljuk, de akkor sem, ha éppen a kartempót iskolázzuk. A kettő együtt viszont mégis csak jól muzsikál, és szerintem ez a lényeg

– mondta a 190 centiméter magas, ehhez képest csak 75 kilós Németh Nándor, aki szerint, ha Kozma Dominikkel egymás melé állnak, egy kívülálló meg nem mondaná, hogy ugyanazt a sportot űzik.

Szóval gyorsúszónak egyelőre nem vagyok deltás, a vízfekvésem viszont ideális.

Úgy gondolja, hogy még az idén képes lehet a 48 másodpercen belüli ideig eljutnia, amit váltótagként repülőrajttal már meg is valósított a bajnokságon, amikor elképesztő 47.49-et mértek neki.

Németh Nándor egyszerre akart focista és úszó is lenni, aztán válaszút elé került és 11 évesen úgy döntött, hogy nem akar csapatjátékos lenni. Amikor aztán ráfeküdt az úszás gyakorlására, volt úgy, hogy a hosszabb távok, a 800 és az 1500 méter feküdt neki inkább, de aztán megmaradt sprinternek. Edzője, Plagányi Zsolt, most azt mondja, hogy ha a tanítványa egy kicsit is jobban felépíti magát, hamarosan a gyorsúszás nagyjai közé kerülhet. Az idő neki dolgozik, 2020 és 2028 között akár három olimpián is ott lehet, utóbbi után még mindig csak 28 éves lesz.

Törekvéseinek megvalósulásáért az egész Németh család bevetette magát, vállalva azt is, hogy Törökbálinton az édesanyával él, az édesapja pedig Siófokon a testvérével.

A 2018-as világranglistát jelenleg a japán Nakamura vezeti 48.13 másodperccel, mögötte a Nándornál egy évvel idősebb ausztrál olimpiai bajnok Chalmers következik 48.16-tal, a magyar fiú a harmadik 48.31-gyel. Ezt a sorrendet alighanem Németh is elfogadná a jövő évi világbajnokságon.

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik