Sport

Kaszparov: Putyin a focivébével is a diktatúrát takargatja

A sakkvilágbajnok keményen beleszállt az orosz elnökbe és a FIFA-ba is.

Garri Kaszparov a putyini rendszer régi és egyik legelszántabb kritikusa, aki nem szokta visszafogni magát, ha az orosz elnökről van szó. Ezúttal a közelgő futball-világbajnokság kapcsán fejtette ki kendőzetlenül véleményét, és talán nem lep meg senkit: a legendás sakkozó nincs elragadtatva a ténytől, hogy Oroszország rendezi a világ egyik legnézettebb sporteseményét. Az ilyen látványosságok szerinte tökéletes eszökzt jelentek Putyinnak és oligarcháinak arra, hogy még többet lopjanak és eltereljék a figyelmet az elnyomásról és az egyre mélyülő társadalmi feszültségekről.

A hasznot privatizálják, a költséget pedig a népre terhelik

írja Kaszparov, arra is emlékeztetve, hogy hiába vásárolnak időnként orosz milliárdosok angol focicsapatokat, Oroszország még mindig egy szegény ország. A FIFA felelősségét sem hagyja szó nélkül, számon kérve a korrupciós botrányaiból kilábalni igyekvő szervezeten, miért huny rendre szemet az elnyomó hatalmak kétes ügyei felett. Véleménycikkét azzal zárja:

Támogathatnánk ezt a csodálatos játékot anélkül is, hogy ezzel támogatjuk a legvisszataszítobb rezsimeket is

Kaszparov amúgy 7 éves kora óta imádja a focit, de természetesen nem lesz ott nyári vébén. Már csak azért sem, mert 2013-ban emigrációba kényszerült: az állami médiában démonizálták, volt, hogy le is tartóztatták, és meggyőződése, hogy végül meg is ölték volna, ha Oroszországban marad.

Jelenleg New Yorkban él, és onnan próbál hozzájárulni Putyin rendszerének megdöntéséhez, ám nem lát sok reményt a békés átmenetre. Pár éve például így látta hazája jövőjét:

Esze ágában sincs lemondani a tisztségéről, s biztos vagyok abban, hogy amikor a helyzet már valóban elviselhetetlen lesz, rezsimje utcai tiltakozások és az eliten belüli leszámolások révén bukik majd meg. Csak remélem, hogy az átmeneti időszak során a lehető legkevesebb erőszakra lesz szükség.

Borítókép: Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik