Sport

Dr. Hargitay András: Tusup vékony volt és csendes, majd kigyúrta magát és ordítozott

Könyvet írt Feszített – Víz – Tükör címmel DrHargitay András olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó, aki az elmúlt évek legemlékezetesebb úszóügyeiről, botrányairól vetette papírra is élményeit és gondolatait.

Az ötlet gyakorlatilag egy évvel ezelőtt fogalmazódott meg bennem, amikor egy vita kapcsán, a windsori világbajnokságról a kinti események nem megfelelően lettek reprezentálva. Akkor megszólalt bennem egy hang, hogy írjam le, ami az elmúlt években történt. Egészen 2013-ig visszamegy a könyv, amikor újra bekapcsolódtam az úszósportba

– mondta  Hargitay a Sport 24-nek.

A korábbi szövetségi kapitány nem csak a saját életéről, hanem az úszószakmáról is ír a könyvében. A kötet legérdekesebb témája természetesen a Hosszú Katinka-Shane Tusup páros és a kapitány kapcsolata belülről, a színfalak mögül. Vajon hogy élte meg az állatorvosként is dolgozó korábbi világbajnok, amikor „lesenkizte” őt az amerikai?

Amikor első alkalommal találkoztam vele, akkor el is mondtam neki, hogy mennyire nagyra tartom, és hogy tulajdonképpen mindazokat elmondják róla, amit annak idején Széchy Tamásról mondtak el. Akkor még más volt a viszonyunk. Az évek során aztán ő megváltozott, testileg is, hiszen eleinte még csak egy kis vékony fiatalember volt, aztán „kigyúrta magát”. Korábban szinte alig mert megszólalni, aztán később, amikor megszólalt, akkor leginkább csak ordított.

Az exkapitány állást foglalt a magyar úszósport jelenlegi talán legmeghatározóbb kérdésében is:

Álmomban nem gondoltam volna, hogy ez az elképesztő szoros és magas szintű kapcsolat, ami közöttük van, az így szétrobban. Ők ketten már letettek valamit az asztalra, ezt tovább folytatni, töretlenül – bár azért most már megtört egy kicsit ez a lendület – anélkül nem lehet, hogy ne Shane folytatná tovább az edzést. Ha valaki más átveszi, kell egy kis idő, amíg összeszoknak, összeforrnak, kérdés, hogy mennyi ideig tart ez a kis idő. Ez az év szinte biztosan rámegy.

Hargitay könyvében természetesen nem csak a háromszoros olimpiai bajnoknővel és férjével foglalkozik, sőt.

Rajtuk kívül Verrasztó Zoltánról, Gyurta Dánielről, Cseh Lászlóról, Turi Györgyről és Gyárfás Tamás megbuktatásáról is ír, de bele kellett vegye a Kiss László-ügyet is könyvébe.

A DigiSport teljes riportja itt nézhető meg:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik