Sport téli olimpia 2018

Bajba sodorta hazáját az orosz curlinges

Alekszandr Kruselnyickijnek pozitív lett a B-próbája is a phjongcshangi téli olimpián. Mint sokan mások, ő is meldoniummal bukott meg.

Alekszandr Kruselnyickij feleségével, Anasztaszija Brizgalovával harmadik helyen végzett a curling vegyespárosok versenyében. A férj eztán produkált pár napja pozitív mintát. Most a B-próba is megerősítette a tiltott meldoniumot a szervezetében.

Az orosz curlinges pozitív tesztje azért különösen pikáns, mert az államilag irányított doppingrendszer miatt a NOB felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot, s azzal kizárta a phjongcshangi téli játékokról, csak semlegesként, az ötkarikás zászló alatt engedélyezte az orosz sportolók indulását.

A NOB-döntés nyomán azok a versenyzők, akik kvótát szereztek és bizonyítottan tiszták, nem sértették meg korábban a doppingszabályzatot és részt vettek a számukra előírt ellenőrzéseken, “Olimpiai Sportoló Oroszországból” (OAR) megjelöléssel szerepelnek Phjongcshangban.

Az Orosz Olimpiai Bizottság is elismerte kedden, hogy meldoniummal bukott meg Kruselnyickij, ugyanakkor jelezte: a sportoló szervezetében talált mennyiség arra utal, hogy egyetlen gyógyszer bevételéről lehet szó.

téli olimpia (téli olimpia, )
16 ezer mintát vettek az oroszoktól a téli olimpia előtt
Nem bíztak semmit a vélelenre a NOB-nál.

Hozzáteszi, hogy a körülmények egyelőre nem tisztázottak, mivel “köztudomású, hogy a meldonium csak rendszeres szedéssel fejti ki hatását”, márpedig “a játékok előtt elvégzett tesztek negatívak voltak”.

A dél-koreai játékokon eddig három doppingvétség történt, Kruselnyickij mellett a rövidpályás gyorskorcsolyázó japán Szaito Kej és a szlovén hokis, Ziga Jeglic akadt fenn a vizsgálaton.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik